Όπως αναφέρουν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ, «το ΔΝΤ την περίοδο 2010- 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος» για να μπορεί να συμμετέχει σε αυτό. Παράλληλα, όπως σημειώνεται, «από το 2015 (3ο πρόγραμμα), κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του», τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το 2010, το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση -0.4% και η ύφεση ανήλθε στο 5%. Το 2011 προέβλεπε ύφεση -2,6% και η ύφεση ανήλθε στο 7,1%. Το 2012 προέβλεπε ανάπτυξη 1,1% και η ελληνική οικονομία παρουσίασε ύφεση 6,6%. Αντίστοιχα, το 2013, προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% και υπήρξε ύφεση 3,3%, ενώ για το 2015, προέβλεπε ύφεση 2,3% και το έτος κλείνει με – 0,2%.
Προς επίρρωσιν των όσων υποστηρίζει το υπουργείο, δημοσιοποιεί και έναν πίνακα με τις προβλέψεις που έκανε ανά έτος το ΔΝΤ, συνοδευόμενο από τα λάθη στους υπολογισμούς του.
ΥΠΟΙΚ: Τα λάθη των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία
Σκοπιμότητα καταλογίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα στοιχεία που παρέθεσε την Τρίτη σε κείμενο με τις θέσεις του Ταμείου για τη διαπραγμάτευση, που φέρει την υπογραφή του Πολ Τόμσεν.
Sooc
Σε χρειαζόμαστε
Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις
Πολιτική Σχολιασμού