Σύμφωνα με πληροφορίες του Independent, ο εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης, Ιρφάν Φιντάν, δήλωσε ότι ο Κασόγκι στραγγαλίστηκε λίγο μετά την είσοδο του στην πρεσβεία της Σ. Αραβίας και στη συνέχεια το πτώμα του διαμελίστηκε. Η προσπάθεια συνεργασίας με τον ανώτατο εισαγγελέα του Ριάντ Σαούντ Αλ Μοτζέμπ δεν είχε αποτέλεσμα, με συνέπεια η ανακοίνωση του αποτελέσματος της έρευνας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Σ. Αραβίας να εκλαμβάνεται ως αποτέλεσμα πίεσης της Άγκυρας προς το Ριάντ.

Τις τελευταίες μέρες ο Αλ Μοτζέμπ συμμετείχε στην έρευνα μαζί με τον Φιντάν και τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, χωρίς όμως να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν. «Παρά τις προσπάθειες που έγιναν από μέρους μας με καλή πρόθεση, προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια, δεν υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε αυτές τις συναντήσεις», δήλωσε ο εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, οι αρχές της Σ. Αραβίας δεν δείχνουν διάθεση να συνεργαστούν για να προχωρήσει η έρευνα, καθώς αρνούνται να δώσουν πληροφορίες για τον τοπικό συνεργάτη τους που φέρεται να απομάκρυνε από την πρεσβεία το διαμελισμένο πτώμα. Η εκδοχή της Τουρκίας, αναφέρει ότι το πρόσωπο αυτό ήταν συνεργάτης του Σαουδάραβα πρίγκιπα, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Αντιφατικές τοποθετήσεις

Κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης, τονίζουν πως το Ριάντ δεν απαντά σχετικά με το ποιος έδωσε την εντολή δολοφονίας στους 18 συλληφθέντες, αλλά και στο τι έκαναν με το πτώμα. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «έδειχναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον να μάθουν τα στοιχεία που είχαμε για τους δράστες, παρά για να μας δώσουν πληροφορίες. Αντί να απαντήσουν στις πολύ απλές ερωτήσεις που τους κάναμε, προσκάλεσαν την τουρκική ερευνητική ομάδα στη Σ. Αραβία. Φαίνεται να προσπαθούν να καθυστερήσουν τις προσπάθειες μέχρι να ξεχαστεί το ζήτημα».

Ο μπιν Σαλμάν είχε παραδεχθεί προ ημερών, υπό τη μεγάλη πίεση που του άσκησαν οι ΗΠΑ, ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στη πρεσβεία τους στην Κωνσταντινούπολη. «Ήταν ένα ιδιαίτερο επώδυνο περιστατικό για τους Σαουδάραβες και για ολόκληρο τον πλανήτη. Ήταν αχρείαστο. Η Σαουδική Αραβία θα πράξει όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες για να υπάρξουν αποτελέσματα στην έρευνα, αλλά και για οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι ευθύνονται για αυτό το στυγερό έγκλημα». Ωστόσο, η στάση του δείχνει αντιφατική. Η Σ. Αραβία αρνούνταν επί δύο εβδομάδες να σχολιάσουν το γεγονός, ενώ όταν παραδέχθηκαν τον θάνατο του Κασόγκι στην πρεσβεία, υποστήριξαν πως οφειλόταν μετά από αψιμαχία που είχε με άτομα εντός της πρεσβείας.