«Όταν μιλάμε για καθαρή έξοδο μιλάμε για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος, Πιερ Μοσκοβισί κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ δήλωσε αισιόδοξος γιατί έχει πεισθεί ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, η ανεργία μειώνεται, η επιστροφή στις αγορές έχει σχεδιαστεί παρά τις αναταράξεις.
 
«Αυτό», πρόσθεσε, «είναι ένα μήνυμα ότι μπορούμε να κινηθούμε προς μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».
 

 
Στον αντίποδα, ο Α. Τσίπρας δήλωσε εξίσου ικανοποιημένος, κάνοντας λόγο για «καλά νέα» που έρχονται από τις αγορές με την έκδοση του επταετούς ομολόγου, εκτιμώντας πως η εν λόγω εξέλιξη δείχνει πως «είμαστε σε πολύ καλή τροχιά». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως έχει έρθει η ώρα να προετοιμάσουμε τα βήματά μας προσεκτικά και με ορόσημο το καλοκαίρι έχει έρθει η ώρα να κάνουμε σχέδια για την επόμενη μέρα.
 
Ακολούθως, κατά την έξοδο του Π. Μοσκοβισί από το Μέγαρο Μαξίμου, επανέλαβε πως θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα τελευταία μέτρα και η τρέχουσα αξιολόγηση προκειμένου μετά να γίνει η ετοιμασία για την τέταρτη αξιολόγηση.
 
Σε ερώτηση αναφορικά με το χρέος, υποστήριξε πως θα συζητηθούν μέτρα για το χρέος, καθώς και πως δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Παράλληλα, εκτίμησε ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να υπάρχει συνολική συμφωνία για το πρόγραμμα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθώς και την εποπτεία που θα ακολουθήσει τη λήξη του προγράμματος, ενώ υπογράμμισε πως αντίστοιχα προγράμματα εποπτείας έχουν υπάρξει στο παρελθόν και για άλλες χώρες.
 

«Να μπει τέλος στην αδιέξοδο λιτότητα»

 
Νωρίτερα από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
 
Κατά το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο Πρ. Παυλόπουλος τον καλωσόρισε για μια ακόμα φορά στο Προεδρικό Μέγαρο, τονίζοντας πως η συνάντησή τους γίνεται «στο τέλος του προγράμματος για την Ελλάδα». Παράλληλα, τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του σε αυτό, καθώς επίσης και για τη συμβολή του προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, που, όπως επισήμανε, αποτελεί υποχρέωση των εταίρων μας.
 
Ο Πρ. Παυλόπουλος εξήρε τη συμβολή του Πιερ Μοσκοβισί προς την Ευρωζώνη, τόνισε ότι δικαιώνεται ως προς τις θέσεις του, για να συμπληρώσει ότι είναι ανάγκη να μπει τέλος στην αδιέξοδη λιτότητα και να ξεκινήσουμε πολιτικές ανάπτυξης.
 
«Έρχομαι σε σημαντική στιγμή για την Ελλάδα» ανέφερε, από την πλευρά του, ο Π. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης και διαφαίνεται η έξοδος από το πρόγραμμα και μάλιστα με καλές συνθήκες. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι έχουν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας ότι παραμένουν δύο ζητήματα: Το πρώτο, σχετικά με την επίβλεψη μετά το πρόγραμμα, εκτίμησε ότι οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για την έξοδο από το πρόγραμμα και τη στρατηγική εξόδου. Το δεύτερο, για το χρέος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειές μας.

Υποσχέσεις για συνολική συμφωνία τον Ιούνιο 

 
Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε κατά τη συνάντησή του με τον Α. Τσίπρα ότι «η ανάπτυξη είναι εδώ και τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι πολύ καλύτερα», για να υπογραμμίσει ότι «μπορούμε να εργαστούμε για μία επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι, πρέπει να ολοκληρώσουμε τα τελευταία μέτρα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, πρέπει να προετοιμαστούμε προσεκτικά για την τέταρτη αξιολόγηση». Αν αυτά γίνουν, στις 21 Ιουνίου, στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, μπορούμε να αποφασίσουμε ότι κινούμαστε προς το τέλος του προγράμματος, πρόσθεσε. «Αυτό θα είναι μία ιστορική στιγμή, οκτώ χρόνια μετά την είσοδο στα προγράμματα» παρατήρησε.
 
Ειδικότερα, ο Π. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι η ανάπτυξη έχει επιστρέψει για τα καλά στην Ελλάδα, ήδη 1,6% το 2017 και προβλέπεται 2,5% το 2018 και το 2019, «κάτι που αποδεικνύει ότι τώρα η ανάκαμψη επέστρεψε, η δημιουργία θέσεων εργασίας επέστρεψε και πιστεύω ότι για τους Έλληνες πολίτες η κρίση είναι πίσω τους». «Καθώς η ανάπτυξη είναι εδώ και τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι πολύ καλύτερα, μπορούμε να εργαστούμε για μία επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι, πρέπει να ολοκληρώσουμε τα τελευταία μέτρα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, πρέπει να προετοιμαστούμε προσεκτικά για την τέταρτη αξιολόγηση και αν αυτά γίνουν, στις 21 Ιουνίου, στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, μπορούμε να αποφασίσουμε ότι κινούμαστε προς το τέλος του προγράμματος» τόνισε. «Αυτό θα είναι μία ιστορική στιγμή οκτώ χρόνια μετά την είσοδο στα προγράμματα» συμπλήρωσε και ευχαρίστησε τις ελληνικές Αρχές και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την ισχυρή προσήλωση. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι οι πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είναι ενωμένες σε αυτόν τον στόχο.
 
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων ανέφερε ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να συζητηθούν: Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα γαι το χρέος -πρέπει να ελαφρύνουμε το βάρος του χρέους από τον ελληνικό λαό, υπάρχουν μηχανισμοί, ο γαλλικός μηχανισμός που συνδέει περισσότερη ανάπτυξη με λιγότερο χρέος- και υπάρχει και το θέμα της μετά το πρόγραμμα εποπτείας. «Το να είσαι σε πρόγραμμα σημαίνει ότι είσαι σε πρόγραμμα. Το να είσαι έξω από το πρόγραμμα σημαίνει ότι είσαι έξω από το πρόγραμμα» επισήμανε, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει άλλο πρόγραμμα ή κάποιου άλλου είδους πρόγραμμα. Πρέπει, συνέχισε, να ορίσουμε τι υπάρχει για άλλες χώρες, όπως υπάρχει για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, που είναι σε μεταμνημονιακή εποπτεία, διασφαλίζοντας ότι οι δεσμεύσεις γίνονται σεβαστές.
 
«Αλλά, μετά το πρόγραμμα όλα πρέπει να βασίζονται σε μία στρατηγική ανάπτυξης σχεδιασμένης από την Ελλάδα, στην οποία θα ανήκει και η ιδιοκτησία του σχεδίου και όσο πιο γρήγορα σχεδιαστεί τόσο το καλύτερο, π.χ. αν μπορεί να γίνει στους επόμενους μήνες, τότε η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει στο ευρωπαϊκό εξάμηνο» σημείωσε. Όπως επισήμανε, ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα, μέσα στην Ευρωζώνη, με τα πλήρη δικαιώματα και καθήκοντά της, με ισχυρή συμβολή στο μέλλον της Ευρωζώνης και με μία στρατηγική ανάπτυξης που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και καλές θέσεις εργασίας.
 
Ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι τον Ιούνιο πρέπει να υπάρξει μία συνολική συμφωνία ως προς το πώς ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πώς ορίζουμε τη μετά το πρόγραμμα εποπτεία για μία χώρα που ανακάμπτει, με πλήρη κυριαρχία, και που ταυτόχρονα σέβεται τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους της στην Ευρωζώνη.
 
Ερωτηθείς για το είδος της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, ο Ευρωπαίος επίτροπος απάντησε πως όταν μιλά για εποπτεία μετά το πρόγραμμα, εννοεί ότι η Ελλάδα θα είναι κανονική χώρα μέσα στην Ευρωζώνη, με πλήρη δικαιώματα και καθήκοντα. Όπως είπε, η μεταμνημονιακή εποπτεία είναι κάτι που ήδη υπάρχει, δεν είναι κάτι ειδικό για την Ελλάδα, δεν σημαίνει νέους κανόνες, γίνεται ήδη για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο. Και αυτές οι χώρες, συμπλήρωσε, ζουν ελεύθερα, αλλά σέβονται τις δεσμεύσεις. «Θέλω πλήρη κυριαρχία για την Ελλάδα, θέλω να γίνει κανονικό μέλος της Ευρωζώνης και οι υποχρεώσεις να τηρούνται» τόνισε για να προσθέσει: «Θα σχεδιάσουμε τον ορθό τρόπο για να το λύσουμε».