Σε εκδήλωση του Global Forum σχετικά με την προσφορά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «ένας άνθρωπος με όραμα, ακεραιότητα και αρχές, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν ήταν μόνο ένας πολιτικός ισχυρών πεποιθήσεων, αλλά ένας άνθρωπος που ηγούνταν με πείσμα και αποφασιστικότητα».Επιπλέον, πρόσθεσε ότι σχετικά με τον πατέρα του ότι «αφού έγινε πρωθυπουργός, τον Μάιο του 1990, η Ελληνική Δημοκρατία αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ».
 
 

Υποσχέσεις για ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ από Μητσοτάκη
 

Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια περίοδο ωριμότητας σε «πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτιστικό και γεωπολιτικό» επίπεδο, ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «η στρατηγική φύση και η σημασία της σχέσης μεταξύ των δύο κρατών αναγνωρίστηκε άλλωστε μετά το 1990 από κάθε ελληνική κυβέρνηση και υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων, αλλά κυρίως από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού».
 
Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε ότι θα ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στο μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι ο ελληνικός λαός θα του δώσει την ευκαιρία να αναλάβει την κυβέρνηση της χώρας.
 
Αναφορά έκανε και στην καταστροφή της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης από τις δυνάμεις των ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι «ο πατέρας μου θα ήταν πολύ περήφανος που πριν από λίγες ημέρες, στις 7 Ιουνίου, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε μια τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Μια τροπολογία που η Νέα Δημoκρατία, το κόμμα του οποίου ηγήθηκε κάποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και που σήμερα έχω το προνόμιο να είμαι πρόεδρός του».
 
Και πρόσθεσε πως «είναι ένας φόρος τιμής σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στο μεγαλύτερο έγκλημα που ο κόσμος έχει δει ποτέ. Αλλά, επίσης, και ένας χώρος μάθησης και προβληματισμού για τα παιδιά μας όσον αφορά τους κινδύνους που τα αυταρχικά καθεστώτα μπορούν να επιβάλλουν στις κοινωνίες».
 

Ισχυροποιούνται οι αυταρχικές και λαϊκιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη

 
Στη συνέχεια, ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για την αντιμετώπιση των φαινομένων ξενοφοβίας, του νατιβισμού και του ρατσισμού στην Ευρώπη, αλλά και για τις λαϊκιστικές και αυτάρχικές δυνάμεις οι οποίες ισχυροποιούνται εντός ευρωπαϊκου εδάφους. «Πρέπει να πούμε την αλήθεια, ανεξάρτητα από τις συνέπειες. Πρέπει να αγωνιστούμε για τις αξίες μας. Ελευθερία, ισότητα, ανοχή, κράτος δικαίου. Αυτά είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομούνται οι κοινωνίες μας. Είναι καθήκον μας, το καθήκον και των δύο λαών, όχι μόνο να τα προστατεύσουμε αλλά και να τα ενισχύσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Ολοκλήρωσε την ομιλία του σημειώνοντας ότι «οι δύο μας λαοί έχουν το προνόμιο και την ευθύνη να είναι οι συνεχιστές δύο εκ των αρχαιότερων πολιτισμών του κόσμου. Ενώ ισχυρές αυτοκρατορίες και πολυπληθή έθνη στην περιοχή μας κατέρρευσαν και εξαφανίστηκαν από την ιστορία, οι δύο λαοί μας κατόρθωσαν να επιβιώσουν επειδή η ύπαρξή τους βασιζόταν σε κοινές αρχές και ιδεώδη: την ανύψωση του ανθρώπου ως απόλυτης αξίας, την εγκαθίδρυση και υπεράσπιση της δημοκρατίας καθώς και τον συνεχή αγώνα για την ελευθερία».