Την δέσμευση της κυβέρνησης πως οι «παροχές Τσίπρα» δεν θα επαναληφθούν απαίτησαν οι θεσμοί κατά το EuroWorking Group της Τρίτης, αφού δεν κατάφεραν να λάβουν απόφαση εάν οι εξαγγελίες είναι μονομερής ενέργεια ή όχι. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται η Ναυτεμπορική, οι απαιτήσεις των δανειστών δεν αποτελούν πρόβλημα για την ελληνική πλευρά, καθώς δεν υπάρχει πρόθεση παραβίασης των συμφωνηθέντων.
 
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το μνημόνιο ορίζει ότι σε περίπτωση υπέρβασης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να υπάρξει διάθεση χρημάτων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ποσό που θα διατεθεί θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους θεσμούς προτού διατεθεί.
 
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στην τηλεδιάσκεψη του EWG ανταλλάχθηκαν απόψεις πάνω στις πιθανές συνέπειες που τυχόν θα έχουν στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα πρόσφατα μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση. Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν έως και αύριο, Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθεί μία απόφαση για τα επόμενα βήματα.

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα είναι μια ανεξάρτητη χώρα, και εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της και τους κανόνες δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κρήτη, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα και χωρίς τις υπερβολικές, όπως τις χαρακτήρισε, απαιτήσεις κάποιων εκ των εταίρων.
 
Εξάλλου, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο την Τρίτη, στη συνεδρίαση του EWG δεν υπήρξε ομοφωνία σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τα πρόσφατα νομοθετημένα μέτρα στην Ελλάδα.
 
Ωστόσο, η ίδια πηγή σημείωσε πως η ανταλλαγή απόψεων έγινε με «εποικοδομητικό τρόπο» και υπήρξε συζήτηση σχετικά με τις πιθανές επιλογές προκειμένου να «ξεπαγώσει» η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
 
«Οι διαβουλεύσεις στα κράτη-μέλη θα συνεχιστούν μέχρι αύριο (Τετάρτη) το απόγευμα, όταν θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον» φέρεται να κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
 

«Άδειασμα» Σόιμπλε για το έκτακτο επίδομα

 
«Εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει», δήλωσε ο Σόιμπλε στην εφημερίδα «Die Zeit» σύμφωνα με το Reuters, και πρόσθεσε πως «Κομισιόν, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ρωτήθηκαν αν η απόφαση της κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της και η αρχική απάντηση ήταν “όχι”». Παράλληλα υπογράμμισε πως  «η αρχιτεκτονική της νομισματικής ένωσης πρέπει να αλλάξει»
 
Επισημαίνεται ότι ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως οι εξαγγελίες Τσίπρα για έκτακτο επίδομα προς τους συνταξιούχους και «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά «πρώτης γραμμής» που υποδέχονται τους πρόσφυγες, δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας.
 
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, υπογράμμισε πως η έκθεση των θεσμών που εμπλέκονται στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, σχετικά με το κατά πόσο τα μέτρα (έκτακτο επίδομα προς συνταξιούχους) που ψήφισε η Ελλάδα έρχονται σε αντίθεση με το πρόγραμμα διάσωσης, είναι «προκαταρκτική και αρκετά επικριτική»
 

Στόχος το κλείσιμο αξιολόγησης πριν από τις 26 Ιανουαρίου

 
Την ίδια ώρα, ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών Αρχών συνεχίζονται, με σκοπό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
 
Για τις Βρυξέλλες, το ζήτημα που προέκυψε με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα πρέπει να επηρεάσει την αξιολόγηση, για την ολοκλήρωση της οποίας οι εργασίες συνεχίζονται από απόσταση. Όπως σημείωσε η ίδια πηγή, η θέσεις των δύο πλευρών συγκλίνουν, και επί της ουσίας τα ανοιχτά θέματα μπορούν να κλείσουν γρήγορα, εφόσον υπάρχει η βούληση.