Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, ο Βαγγέλης Μαρινάκης φέρεται να χρωστά δάνεια εκατομμυρίων στην Τράπεζα Πειραιώς, οι εγγυήσεις των οποίων έχουν καταπέσει, χωρίς μέχρι στιγμής να αντιμετωπίζει τις αντίστοιχες κυρώσεις. Τα επίμαχα δάνεια προέρχονται από την τράπεζα Marfin, της οποίας το χαρτοφυλάκιο πέρασε μετά τον Μάρτιο του 2013 στην Τράπεζα Πειραιώς, με το δημοσίευμα να αναφέρει πως ο όμιλος Μαρινάκη δεν αποδίδει στην τράπεζα περί τα 17 εκατ. ευρώ, τα οποία πρέπει να δώσει ως εγγυήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα το δημοσίευμα επικαλείται την έρευνα της PriceWaterhouse Coopers (PWC) που κλήθηκε από τη διοίκηση της Marfin να αναλύσει το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας Marfin, ο υπόδικος επιχειρηματίας είχε λάβει δάνεια ύψους 36.853.731 ευρώ, μέσω δύο offshore εταιρειών με έδρα τη Λιβερία (η LEADER FINANCE 1 δάνειο 24.500.000 ευρώ και η LEADER FINANCE 2 δάνειο 12.353.731 ευρώ).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για να αγοραστούν μετοχές κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG, συμφερόντων -τότε- Βγενόπουλου, ενώ ως εγγυήσεις μπήκαν οι ίδιες οι μετοχές της MIG.

Όπως αναφέρεται, μετά την εκδίωξη του Ανδρέα Βγενόπουλου από τη διοίκηση της Marfin, η νέα διοίκηση ανέθεσε στην PWC να αναλύσει το χαρτοφυλάκιο των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα, καθώς και τις επισφάλειες που υπήρχαν, με το πόρισμα του Μαΐου του 2012 να αναφέρει πως οι εγγυήσεις των δύο δανείων αυτών έχουν καταπέσει από τον Δεκέμβριο του 2011. Το πόρισμα κάνει λόγο για ένα ποσό 15.632.317 ευρώ που καθίστανται χωρίς εγγυήσεις, μετά την καταβαράθρωση της αξίας των μετοχών που είχαν μπει ως εγγύηση, το οποίο δεν καλύφθηκε από άλλες εγγυήσεις του ομίλου Μαρινάκη.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως τουλάχιστον έως το 2017, ο εφοπλιστής δεν είχε κληθεί να καλύψει τα ακάλυπτα δάνεια με άλλες εγγυήσεις, ενώ τονίζει πως οι υποθέσεις των δανείων αυτών δεν παραπέμφθηκαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς, όπως τα δάνεια άλλων εφοπλιστών από τις εταιρείες Βγενόπουλου, που τελικά κλήθηκαν και κάλυψαν τις εγγυήσεις τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, απευθύνθηκε στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, καλώντας την να απαντήσει εάν έχει προχωρήσει σε καταγγελία των δανείων αυτών, καθώς και εάν έχει προβεί στις νόμιμες ενέργειες για την απόδοση ποινικών ευθυνών στην προηγούμενη διοίκηση της τράπεζας (διοίκηση Σάλλα) για τη μη εξασφάλιση των δανείων. Στην απάντησή της, η τράπεζα απέφυγε να σχολιάσει την υπόθεση, επικαλούμενη την προστασία του τραπεζικού και επιχειρηματικού απορρήτου ή των προσωπικών δεδομένων.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento.