Η υπόθεση έχει γίνει γνωστή με το όνομα «GPGate» και πήρε τεράστια έκταση, καθώς η δημοσιογραφική έρευνα έφερε στοιχεία που δείχνουν ότι αναμεμιγμένοι ήταν γνωστοί επαγγελματίες εργολάβοι, εταιρείες κατασκευών και πολιτικοί γνωστοί στη δημόσια ζωή της χώρας.Η δημοσιογράφος είχε χτυπηθεί στο κεφάλι και είχε στραγγαλισθεί, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, επιβεβαίωσε ότι είχε υποστεί και βιασμό. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η δημοσιογραφική ομάδα στην οποία δούλευε η 30χρονη αποκάλυψε ότι εταιρείες συμβούλων εμπλέκονται σε μεγάλη διαφθορά με κονδύλια της ΕΕ και δημόσιες συμβάσεις και αποτελεί ίσως την πιο σοβαρή «πίστα» για τη δολοφονία της Βικτόρια Μαρίνοβα.

Στοιχεία εκτεταμένης διαφθοράς

Η ίδια πηγή αναφέρει πως στις αποκαλύψεις του GPGate εμφανίζονται τα αποδεικτικά στοιχεία της μεγάλης κλίμακας και εκτεταμένης διαφθοράς στα έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Αυτά προκύπτουν από τα μυστικά βιβλία λογιστικής κατάστασης ενός δικτύου συμβούλων επιχειρήσεων που συνδέονται με μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Το Bivol το site των ερευνητών δημοσιογράφων που είχε καλέσει στην εκπομπή της η Βικτόρια Μαρίνοβα έχει στη διάθεση του έγγραφα για δεκάδες έργα συνολικού ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων. Αυτά περιλαμβάνουν τα αρχεία λογιστικής διαχείρισης όπου υπάρχουν ενδείξεις για επιλεγμένες δωροδοκίες μεταξύ αυτών και πολιτικών.

Οι αποκαλύψεις περιλαμβάνουν έργα στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΠΠΑ), των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και του Προγράμματος Ενεργειακής Απόδοσης. Οι σύμβουλοι επωφελούνται άμεσα από τα λεγόμενα «soft projects», που αφορούν την εξωτερική τεχνική βοήθεια στα πλαίσια επιχειρησιακών προγραμμάτων, τη διαχείριση έργων και υποβολή εκθέσεων, την παροχή συμβουλών, την λεγόμενη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, την έρευνα και εκτίμηση των επιπτώσεων, τη δημοσιότητα που συμφωνείται να δοθεί με δημοσιεύσεις στον τύπο κλπ. Κατά κανόνα, πρόκειται για ποσά που κυμαίνονται από αρκετές δεκάδες ως αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ακολουθούν τα «hard projects» που αφορούν στην κατασκευή κτιρίων, δρόμων, αγωγών ύδρευσης, χώρων υγειονομικής ταφής, ανακαίνισης κτιρίων κλπ., Εδώ τα ποσά αφορούν εκατομμύρια και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο δίκτυο συμβουλευτικών εταιρειών ασχολείται επίσης με συμβάσεις δημόσιων προμηθειών για μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, χειρίζεται τεκμηρίωση και προκαθορίζει τα αποτελέσματα μέσω των «ανθρώπων» τους, στις επιτροπές αξιολόγησης.

Αρκετά ολοκληρωμένα έργα που σχετίζονται με την εταιρεία “GP Group” αποκαλύπτουν πώς πραγματοποιείται η κλοπή από τα έργα. Υπάρχουν παράλληλοι λογαριασμοί γίνονται λιγότερες εργασίες από το προγραμματισμένο, χρησιμοποιούνται λιγότερα υλικά, αλλά όλα υπερτιμολογούνται στον φορέα πληρωμής (κάποιο από τα ταμεία της Ε.Ε) σύμφωνα με την εντολή και οι εταιρείες λαμβάνουν το πλήρες ποσό.

Έκκληση στη Βουλγαρία από τους «Δημοσιογράφους χωρίς σύνορα»

Οι «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» τονίζουν ότι η Μαρίνοβα είναι «το τρίτο κατά σειρά θύμα στο χώρο της ερευνητικής δημοσιογραφίας για τη διαφθορά σε χώρα της στην Ε.Ε σε διάστημα ενός έτους», καθώς τον Οκτώβριο του 2017 δολοφονήθηκε η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία στην Μάλτα και τον Φεβρουάριο ο Σλοβάκος δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ, οι οποίοι ερευνούσαν επίσης υποθέσεις διαφθοράς. Τον Αύγουστο του 2017 βρέθηκε αποκεφαλισμένη η Σουηδή δημοσιογράφος, Κιμ Γουόλ, που είχε θεαθεί για τελευταία φορά ζωντανή στις όταν επιβιβάστηκε στο υποβρύχιο του Δανού εφευρέτη και ιδιοκτήτη υποβρυχίου, Πίτερ Μάντσεν. Ζητούν, όπως και η Κομισιόν, από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας να διερευνήσει την υπόθεση και να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία.


Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατέθεσε επείγουσα ερώτηση προς την  Κομισιόν, ζητώντας να μάθει τις κινήσεις που σκοπεύει να κάνει για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αναλυτικά η ερώτηση του:

Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη από την υπόθεση της Βικτόρια Μαρίνοβα, της 30χρονης δημοσιογράφου του βουλγαρικού τηλεοπτικού δικτύου TVN, που κακοποιήθηκε σεξουαλικά και δολοφονήθηκε χθες στην πόλη Ρούσε της Βουλγαρίας, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η δημοσιογράφος πραγματοποιούσε έρευνα για υπόθεση διαφθοράς στη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η Μαρίνοβα αποτελεί την τρίτη κατά σειρά περίπτωση δημοσιογράφου που δολοφονείται τον τελευταίο χρόνο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ερευνώντας υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης κοινοτικών πόρων, μετά τη Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία στη Μάλτα και τον Γιαν Κούτσιακ στη Σλοβακία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:

Με δεδομένο ότι και οι τρεις δημοσιογράφοι ερευνούσαν υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης κοινοτικών πόρων, ποια στήριξη σκοπεύει να παράσχει στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, μέσω της OLAF, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης της δολοφονίας της δημοσιογράφου;

Πώς σκοπεύει να ενισχύσει τους μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς απέναντι σε ζητήματα διασπάθισης κοινοτικών και άλλων πόρων και να προστατέψει τους δημοσιογράφους-ερευνητές που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα;