Μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερπληθωρισμού προωθεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η όλο και συνεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού, όπως αναφέρει ο Guardian.
 
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την κυκλοφορία νέων χαρτονομισμάτων του μπολίβαρ με πέντε μηδενικά λιγότερα, αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού περισσότερο από 3.000%.
 
Το πακέτο θα περιλαμβάνει επιπλέον την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, την αύξηση φόρων αλλά και την εισαγωγή ενός κρυπτογραφημένου νομίσματος ονόματι πέτρο με την αξία του οποίου θα συνδεθούν οι μισθοί. Κάθε πέτρο ισούται με 60 δολάρια, βάσει της τιμής του βαρελιού πετρελαίου της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε ο Μαδούρο.
 
Ο ίδιος ο Μαδούρου ανακοίνωσε ότι το κράτος θα αναλάβει για 90 ημέρες να καλύψει τη διαφορά από την αύξηση του κατώτατου μισθού για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο να εξειδικεύσει τον τρόπο που θα γίνει αυτό, και χωρίς να διευκρινίσει πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο.
 
Σύμφωνα με το BBC, η κυβέρνηση υποστηρίζει τον απαραίτητο χαρακτήρα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ενώ άλλοι στέκονται ότι οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις μπορούν να φέρουν τη χώρα σε μεγαλύτερο χάος.
 
Σημειώνεται ότι το 2018 έχουν εγκαταλείψει τη χώρα περισσότεροι από 500.000 πολίτες, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει και το 1.000.000% το τρέχον έτος.
 
Λόγω της κατάστασης στη χώρα, οι μεταναστευτικές ροές προς το Περού, την Κολομβία, το Εκουαδόρ και τη Βραζιλία έχουν αυξηθεί, ενώ η κυβέρνηση της Βραζιλίας αν και αρχικά διαβεβαίωσε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα της, ο Βραζιλιάνος υπουργός αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις, Κάρλους Μαρούν, σημείωσε ότι δεν αποκλείει εντελώς το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα με τη Βενεζουέλα στην Πακαράιμα. Ωστόσο, υπάρχουν εμπόδια για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση εξαιτίας διεθνών συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα, δήλωσε.
 
Τη Δευτέρα το βόρειο κράτος της Βραζιλίας Roraima κάλεσε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να σταματήσει την είσοδο των μεταναστών της Βενεζουέλας.
 
Κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα κάλεσαν τους πολίτες σε γενική απεργία την Τρίτη σχετικά με τα νέα μέτρα και την υποτίμηση της αξίας του νομίσματος. Έρευνα που δημοσίευσε ο Guardian, αναφέρει ότι το 90% των πολιτών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το 60% παραδέχεται ότι δεν έχει να αγοράσει φαγητό.

Τα κόμματα «Πρώτα Δικαιοσύνη» υπό τον Ενρίκε Καπρίλες, «Λαϊκή Θέληση» του υπό κατ’οίκον κράτηση Λεοπόλδο Λόπες και «Σκοπός R» υπό τον πρώην συνδικαλιστή ηγέτη Αντρές Βελάσκες καλούν «από την Τρίτη σε μία πρώτη ημέρα διαμαρτυρίας και παύσης εργασίας κατά του Μαδούρο, του υπερπληθωρισμού και της πείνας».

 
«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι κανένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης για τη χώρα. Αντίθετα, αντιπροσωπεύουν περισσότερη πείνα, περισσότερη καταστροφή, περισσότερη φτώχεια, περισσότερη οδύνη, περισσότερους πόνους, περισσότερο πληθωρισμό, μεγαλύτερη επιδείνωση της οικονομίας » σχολίασε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Άντρες Βελάσκεζ.
 
Εκτιμάται ότι από το 2015 έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.