Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι «μόνο θυμό και κοινωνική αγανάκτηση προκαλεί η πρωτόγνωρη εργοδοτική αναλγησία» ως απάντηση στις καταγγελίες ότι εργοδότες δεν επέτρεψαν εργαζόμενους μαθητές του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Χανίων να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις, αφού δεν τους επέτρεψαν να αλλάξουν βάρδια με συναδέλφους τους. Η ανακοίνωση συνεχίζει ότι «το δικαίωμα που δίνει η Πολιτεία στους εργαζομένους και στις εργαζόμενες να φοιτήσουν σε Εσπερινά Λύκεια, προκειμένου να διεκδικήσουν πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, δεν μπορεί να αφαιρείται από ασύδοτους εργοδότες που προωθούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα».
 

ΚΚΕ: «Το δίκαιο είναι οι μαθητές αυτοί να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτέμβρη»

Το ΚΚΕ κατήγγειλε το γεγονός, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» τον αποκλεισμό των  μαθητών  από τις Πανελλαδικές εξετάσεις, εξαιτίας της άρνησης των εργοδοτών να τους δώσουν άδεια. Εν συνεχεία κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ότι «δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο που θα αντιμετωπίζει θετικά τους εργαζόμενους μαθητές», ενώ στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως το γεγονός ότι «δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο που να υποστηρίζει το δικαίωμα αυτό για τους εργαζόμενους μαθητές»,  διευκολύνει την στάση των εργοδοτών.
 
«Το δίκαιο είναι οι μαθητές αυτοί να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτέμβρη, που προβλέπονται για μαθητές που είχαν σοβαρό κώλυμα για να δώσουν Πανελλαδικές. Αυτό πρέπει να εξασφαλίσει εδώ και τώρα το Υπουργείο Παιδείας και όχι να χύνει κροκοδείλια δάκρυα» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.