Με τις δυνάμεις ασφαλείας σε υψηλό συναγερμό επρόκειτο να συνέλθει εκ νέου το δικαστήριο που δικάζει τον ανατραπέντα Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και άλλα ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Εκτός από τη κατηγορία για ευθύνη του θανάτου διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο ανατραπείς πρόεδρος βαρύνεται επίσης με την κατηγορία της συνεργασίας με ξένες ομάδες σε βάρος των συμφερόντων της Αιγύπτου (τη Χαμάς και οργανώσεις του Ιράν κατά την απόδρασή του από τη φυλακή το 2011). 

 
 

Παράνομη η διαδικασία 
 

Στην προηγούμενη εμφάνισή του στο δικαστήριο, κατά την έναρξη της δίκης σε βάρος του, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νομιμότητα της διαδικασίας και δήλωσε «νόμιμος πρόεδρος της Αιγύπτου».
 
Παράλληλα, και ενώ η Αίγυπτος ετοιμάζεται για δημοψήφισμα επί των συνταγματικών τροποποιήσεων, εντείνονται οι εκτιμήσεις πως ο στρατηγός αλ Σίσι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές.


Στρατηγός στα ηνία
 

Ο στρατηγός Αλ Σίσι ήταν πίσω από την ανατροπή του Μόρσι τον Ιούλιο και, παρά την τοποθέτηση πολιτικών σε προεδρία και πρωθυπουργία κατά τη διάρκεια της «μεταβατικής» περιόδου, κρατά ουσιαστικά τα ηνία στη χώρα. 
 
Σε περίπτωση που όντως διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές -που, όπως φαίνεται τελικά, θα προηγηθούν των βουλευτικών εκλογών- θεωρείται φαβορί.
 
 

Αιματηρές συγκρούσεις
 

Την ημέρα που το Κάιρο στρέφει ξανά την προσοχή του στη δίκη του Μόρσι και άλλων 14 ισλαμιστών πολιτικών, οι αιματηρές συγκρούσεις υποστηρικτών του με αντιτιθέμενους και τις δυνάμεις ασφαλείας είναι ακόμη νωπές -την περασμένη Παρασκευή, τουλάχιστον έντεκα άτομα σκοτώθηκαν σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου. 
 
Την Τρίτη, νέα επεισόδια καταγράφηκαν στην Γκίζα μεταξύ υποστηρικτών του Μόρσι από τη μία πλευρά και των δυνάμεων ασφαλείας από την άλλη, με δακρυγόνα και πετροπόλεμο.