Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σε σύσκεψη τους κυριότερους αξιωματούχους της χώρας για να συζητήσουν την ενίσχυση της ασφάλειας στην Κριμαία, όπου οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι ματαίωσαν επιθέσεις που ετοίμαζε η Ουκρανία, ανέφερε σήμερα το Κρεμλίνο.

Η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει αυξηθεί, μετά τις κατηγορίες που εκτόξευσε την Πέμπτη η Μόσχα περί προσπάθειας εισόδου Ουκρανών κομάντο στην ελεγχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Ως επακόλουθο, οι ουκρανικές δυνάμεις στα σύνορα με την Κριμαία, καθώς και στα ανατολικά της χώρας έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή, εν μέσω της έντασης με τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι έδωσε εντολή σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για μάχη, μετά τους ρωσικούς ισχυρισμούς για ουκρανική έφοδο στην Κριμαία.

Εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου στρατού της Ουκρανίας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η Ουκρανία πραγματοποιεί από την Τετάρτη προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις στα νότια της χώρας.

Την Τετάρτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί τρομοκρατικές μεθόδους στην προσπάθεια να προκαλέσει μια νέα σύγκρουση και να αποσταθεροποιήσει την Κριμαία, την οποία η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.

Η Ουκρανία απέρριψε τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τις πρόσχημα ώστε η Ρωσία να εκτοξεύσει και άλλες στρατιωτικές απειλές κατά του Κιέβου.

Η Κριμαία, ως Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, αποτελεί αυτόνομη οντότητα στο πλαίσιο της Ουκρανίας από το 1954, όταν στο πλαίσιο της τότε Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία την παραχώρησε στην Ουκρανία.

Πηγή: Reuters