«Ξεκινάμε με μηδέν κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και συνεχώς υπάρχουν συζητήσεις και ανασχεδιασμοί (για το) που θα εξευρεθούν κλίνες για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη», είπε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης, μιλώντας στο «OPEN» περιγράφοντας την κατάσταση σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας.

Μάλιστα εκτίμησε ότι είναι παρόμοια και η κατάσταση στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, καθώς όπως είπε, «οι ΜΕΘ έχουν κρασάρει, έχουν γεμίσει, επομένως βρισκόμαστε σε αδιέξοδα. Αυτό το οποίο διαμυνυόταν προ ημερών ότι τα νοσοκομεία της πόλης θα φτάσουν να αντιμετωπίσουν τραγικές εικόνες που ζήσαμε προ οκταμήνου περίπου σε άλλες χώρες της Ευρώπης, φαίνεται ότι αγγίζουν τα όριά μας», σημείωσε.

Σε κατάσταση επιλογής ασθενών

Αναφορικά με το εάν βρισκόμαστε σε σημείο που είναι αναγκαία η επιλογή των ασθενών που θα μπουν στις ΜΕΘ, ο Θανάσης Σιούλης σημείωσε πως «είμαστε πραγματικά σε αυτή τη κρίσιμη κατάσταση», και πρόσθεσε πως «αναγκαστικά πλέον θα πρέπει να γίνεται με πολύ αυστηρότερα κριτήρια η επιλογή. Από κάθε άποψη ηλικιακά, βαρύτητα νοσημάτων κλπ».

Παράλληλα μιλώντας στο «Έθνος» ο πρόεδρος των γιατρών του ΑΧΕΠΑ, εκτίμησε ότι «όπως είναι σήμερα η κατάσταση, δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε ούτε να αγγίξουμε έναν ασθενή ηλικίας 85 ετών και άνω».

Συνεχίζοντας τη περιγραφή της οριακής κατάστασης επεσήμανε ότι μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που βρέθηκε το Μπέργκαμο της Ιταλίας την περασμένη άνοιξη, ωστόσο, δεν απέχουμε και πολύ από αυτό.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και θα δούμε στην πράξη, τι μπορεί να γίνει. Όταν ξεκινάει η εφημερία και δεν έχουμε ούτε ένα κρεβάτι άδειο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για κορονοϊό, η οποία έχει 25 κλίνες, γίνεται αντιληπτό ότι είναι πολύ οριακή και κρίσιμη η κατάσταση. Η ΜΕΘ για τον κορονοϊό γέμισε το βράδυ της Δευτέρας», εξήγησε.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των γιατρών του ΑΧΕΠΑ, σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη λύση στην όλη κατάσταση, εξήγησε ότι αυτό θα γίνει εκ των υπαρχόντων μονάδων, με φορητούς αναπνευστήρες, «μιλάμε για συνθήκες πολέμου», τόνισε και καταλόγισε ευθύνες στη κυβέρνηση για την προηγούμενη οκτάμηνη έλλειψη σχεδιασμού ενόψει και του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Τέλος αναφέρθηκε και στους 300 γιατρούς που προσελήφθησαν με τροπολογία του υπουργείου Υγείας λέγοντας ότι εξ αυτών οι 100 έχουν κληθεί να αναλάβουν καθήκοντα, με τρίμηνη σύμβαση, «δηλαδή φτηνό κρέας στην ώρα του πολέμου», σχολίασε.

150 νοσούντες εργαζόμενοι στο ΑΧΕΠΑ

Από πλευράς της η Γενική Σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ, Αναστασία Πολίτου, παρουσίασε τα στοιχεία αναφορικά με τους υγειονομικούς που νοσούν από κορονοϊό, σημειώνοντας πως αυτοί είναι περίπου 150. Όπως είπε, κάποιοι εξ αυτών νοσηλεύονται και είναι σε βαρύτατη κατάσταση. «Κάθε μέρα βγαίνουν νέα κρούσματα εργαζομένων, μειωνόμαστε σε όλες τις υπηρεσίες, έχουμε ανάγκη από προσωπικό. Οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται παρα πολυ, οι συνθήκες εργασίας είναι πάρα πολύ δύσκολες μεσα στο νοσοκομείο», επεσήμανε.