Ήταν στα τέλη του περσινού Μάϊου, όταν γινόταν γνωστό πως το μόνο δημόσιο Παιδιοκαρδιοχειρουργικό κέντρο της Ελλάδας βρίσκεται εκτός λειτουργίας, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις οικογένειες των παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες. Τότε, εκφράζοντας την «ανησυχία και την αγανάκτηση ενός ολόκληρου κόσμου», στην προσπάθειά του να αναδείξει την σοβαρότητα του θέματος, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες απηύθυνε δραματική έκκληση στον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας να παρέμβουν άμεσα.

Η συνέχεια ήταν αποκαλυπτική. Η άμεση αντίδραση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ήταν να κατηγορήσει «κάποιους που δεν ντρέπονται να διακινούν fake news για το Παιδοκαρδιοχειρουργικό στο Παίδων Αγία Σοφία και να παίζουν με την αγωνία παιδιών και γονιών».

Το μόνο δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο της Ελλάδας βρίσκεται «εκτός» λειτουργίας

Ωστόσο, μόλις 15 ημέρες μετά, ο ίδιος θα παραδεχόταν σιωπηρά το θέμα, ανακοινώνοντας στα μέσα Ιουνίου πως το νοσοκομείο «μπορεί πλέον να επαναλειτουργήσει άμεσα». Έκτοτε, οι αναφορές πλήθους γονέων και συγγενών παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες στα κοινωνικά δίκτυα για την -τουλάχιστον- μη ικανοποιητική «επαναλειτουργία» του είναι πολλές, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα.

Κάπως έτσι, έξι μήνες έπειτα από τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες επαναφέρει το ζήτημα, καταγγέλλοντας με ανοιχτή επιστολή τι ακριβώς σημαίνει η διαφημιζόμενη «επαναλειτουργία», η οποία αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, όντας το μόνο δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο της Ελλάδας. Μάλιστα, στην επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα πως τον χρόνο μπορούν να λάβουν χώρα περί τις 50-60 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, την ώρα που οι ανάγκες της χώρας είναι τουλάχιστον οκτώ φορές περισσότερες, ενώ από τα τέλη Νοεμβρίου, το Κέντρο αδυνατεί να πραγματοποιήσει με τις δικές του δυνάμεις χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς.

Ακόμα, στην επιστολή του, ο Σύλλογος καταγγέλλει πως το Κέντρο, εδώ και χρόνια δεν έχει μόνιμους εντατικολόγους, πως η Παιδο-Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) λειτουργεί με τρείς κλίνες, καθώς και μία σειρά από άλλα πεδία στα οποία εντοπίζεται ανεπάρκεια.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες προς τον Κικίλια:

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κικίλια,

Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1. Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

2.΄Ενωση Ασθενών Ελλάδος

Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες
ΕΙΝΑΠ – ΟΕΝΓΕ -ΙΣΑ – ΠΙΣ
Τύπο
ΘΕΜΑ: Η προ 6μήνου αναγγελθείσα «πλήρης επαναλειτουργία» του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρο του ΕΣΥ και η ζοφερή πραγματικότητα

Η επιστολή, αναφέρει τα ακόλουθα:

“Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Πέρασαν πάνω από 6 μήνες από την διαβεβαίωσή σας για «πλήρη επαναλειτουργία» του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.),του μόνου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του ΕΣΥ, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Ως ΑΜΕΣΑ ενδιαφερόμενοι, μετά λόγου γνώσεως, αναγνωρίζουμε ότι από 1ης Ιουλίου 2020 ξεκίνησαν, μετά από μήνες αδικαιολόγητης αναστολής λειτουργίας του ΕΚΑΣΚΑΠ, τα χειρουργεία καρδιάς, όμως το Κέντρο εξακολουθεί να ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ!

Η τρέχουσα κατάσταση έχει ως εξής:

Στην καλύτερη περίπτωση γίνεται ένα τακτικό χειρουργείο καρδιάς την εβδομάδα.
Αυτό σημαίνει ότι σε ένα χρόνο θα γίνουν το πολύ 50-60 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, ενώ οι ανάγκες της χώρας είναι τουλάχιστον οκταπλάσιες!

Μάλιστα, από το τέλος Νοεμβρίου 2020 και μέχρι σήμερα, το Κέντρο αδυνατεί να πραγματοποιήσει με τις δικές του δυνάμεις χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς!

2) Η μοναδική στο ΕΣΥ Παιδο-Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) λειτουργεί εδώ και χρόνια χωρίς ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΥΣ.

Κάποιοι δε από αυτούς δεν είναι καν Εντατικολόγοι!

Οι επικουρικοί (μη μόνιμοι) ιατροί-εντατικολόγοι που υπήρχαν έφυγαν, διότι διορίστηκαν αλλού, και η ΚΕΜ εξυπηρετείται τώρα εκ περιτροπής (!) από γιατρούς άλλων Εντατικών Μονάδων!

Το θέμα αυτό επείγει και θα λυθεί μόνο με τον χαρακτηρισμό της ΚΕΜ ως ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» (υπάρχει σχετική απόφαση του Δ Σ του Νοσοκομείου ήδη από το 2015 που παραμένει κενό γράμμα!) και με διορισμό ΜΟΝΙΜΩΝ ΙΑΤΡΩΝ-ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΩΝ.

3) Η Παιδο-Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) λειτουργεί με τρείς (3) όλες κι όλες κλίνες.

Οι υπόλοιπες τρεις από τις έξι (6)σύγχρονες κλίνες Εντατικής και οι τρείς (3) θερμοκοιτίδες ,που δωρήθηκαν προσφάτως στην ΚΕΜ από την Nestlé Ελλάς, σκονίζονται σε μια γωνιά αναξιοποίητες, διότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσουν!

Παρότι το νοσηλευτικό προσωπικό της ΚΕΜ έχει αυξηθεί, αν και όχι επαρκώς, οι λειτουργούσες κλίνες της ΚΕΜ παραμένουν τρείς!

4)Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του ΕΚΑΣΚΑΠ διαθέτει μόνο μία ημέρα την εβδομάδα για καθετηριασμούς καρδιάς (διαγνωστικούς και επεμβατικούς) και στη μία αυτή ημέρα μπορεί να κάνει δύο μόνον καθετηριασμούς, ενώ χρειάζονται πολλαπλάσιοι!

Για να συνειδητοποιήσετε το μέγεθος της εγκληματικής υπολειτουργίας, αναφέρουμε ότι μέχρι το 2010 γίνονταν περίπου 400 καθετηριασμοί το χρόνο και τώρα ούτε 80!!!

Ελπίζουμε, επίσης, ότι ο αγγειογράφος του Αιμοδυναμικού, ο οποίος έπρεπε εδώ και χρόνια να αντικατασταθεί, θα αντικατασταθεί σύντομα, ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό!

5) Εδώ και 18 χρόνια το ΕΚΑΣΚΑΠ λειτουργεί με έναν και μόνο Τεχνικό Εξωσωματικής Κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να αναστέλλονται οι επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς, όταν αυτός απουσιάζει.

Τι έχετε κάνει και τι θα κάνετε για να λύσετε το πρόβλημα του ενός και μόνο Τεχνικού Εξωσωματικής Κυκλοφορίας στο «Αγία Σοφία»;

6) Καινούριος μαγνητικός τομογράφος, δωρεά του ΟΠΑΠ το 2013, παραμένει άχρηστος για μαγνητικές καρδιάς και τα καρδιοπαθή παιδιά αναγκάζονται να τις κάνουν εκτός του Παίδων, με οικονομικό κόστος, διότι τόσα χρόνια δεν έχει υπάρξει μέριμνα για να προσληφθούν ή να εκπαιδευτούν οι υπάρχοντες χειριστές και ιατροί, για την πραγματοποίηση μαγνητικών τομογραφιών καρδιάς σε παιδιά.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν σαφή ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, την οποία μπορούμε να τη θεωρήσουμε ΣΚΟΠΙΜΗ!

Και τούτο, διότι βλέπουμε καρδιοπαθή παιδιά που διαγνώστηκαν στο «Αγία Σοφία», να χειρουργούνται σε άλλα Κέντρα, ιδιωτικά ή κατ’ ευφημισμόν «δημόσια», και κατόπιν να επιστρέφουν για συνέχιση της νοσηλείας τους στο «Αγία Σοφία», που μπορεί να είναι και πολύ μακρά.

Δηλαδή, άλλος καρπούται το όχι ευκαταφρόνητο ασφαλιστικό πακέτο της καρδιοχειρουργικής επέμβασης και άλλος χρεώνεται το κόστος της μετεγχειρητικής νοσηλείας!!!

Κύριοι Υπουργοί, με αφορμή τον covid-19 μας λέτε διαρκώς πόσο νοιάζεστε για την υγεία μας.

Αναρωτιόμαστε: Η υγεία των καρδιοπαθών παιδιών δεν σας ενδιαφέρει; Υπενθυμίζουμε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν πρώτα σε ποσοστό θανάτων σε σχέση με όλα τα άλλα νοσήματα!

Όσο ολιγωρείτε, ΘΕΤΕΤΕ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ, ΝΕΟΓΝΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ!

Γι αυτό: Ζητάμε το Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!

Περιμένουμε ΑΜΕΣΑ την παρέμβασή σας.

Η Πρόεδρος Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη – η Γραμματέας Παναγιώτα Καραγεώργη

O Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία» δημιουργήθηκε για να στηρίζει τα παιδιά που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες και τις οικογένειές τους, και αγωνίζεται για την προάσπιση και την εύρυθμη λειτουργία του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του ΕΣΥ στη χώρα μας, του «Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά» (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.), στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

Αυτό το μοναδικό Κέντρο λειτουργεί εδώ και τρεις δεκαετίες, παρέχοντας πολύτιμες υπηρεσίες σε όλα τα καρδιοπαθή παιδιά, χωρίς διακρίσεις, χάρη στην πείρα τού ιατρικού και νοσηλευτικού του προσωπικού, με αποτελέσματα εφάμιλλα διεθνών προδιαγραφών, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια.

Είναι δε το μόνο μέσα σε Παιδιατρικό Νοσοκομείο, έτοιμο να ανταποκριθεί σε κάθε περίσταση.

Στον Σύλλογό μας απευθύνονται οικογένειες από όλη την Ελλάδα, αλλά και γειτονικές χώρες, για ηθική, αλλά και οικονομική βοήθεια σε έξοδα μετακίνησης, διαμονής, διατροφής, κάλυψης ειδικών εξωνοσοκομειακών εξετάσεων, ειδών πρώτης ανάγκης κλπ.