Σύμφωνα με την καταγγελία της νορβηγικής οργάνωσης Aegean Boat Report, η υπόθεση αφορά πλοιάριο με σχεδόν 200 επιβαίνοντες που έφτασαν πριν από λίγες ημέρες στα ανοιχτά της Κρήτης, το οποίο προερχόταν από την Τουρκία και κατευθυνόταν στην Ιταλία. Στις σχετικές αναρτήσεις της οργάνωσης, καταγγέλλεται η επιχείρηση παράνομης επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών προς την Τουρκία από το ελληνικό Λιμενικό, ενώ γίνεται αναφορά σε κακομεταχείριση ορισμένων ανθρώπων που βρισκόντουσαν στις λέμβους, με την παράθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων.

Όπως διαπιστώνει η Εφημερίδα των Συντακτών, στις 20 Οκτωβρίου υπήρξε -κυρίως στον τοπικό Τύπο της Κρήτης- η πληροφόρηση για κινητοποίηση του Λιμενικού για «σκάφος με 200 μετανάστες στα ανοιχτά της Ιεράπετρας». Η είδηση μεταδόθηκε τότε «με επιφύλαξη», αναφέροντας δεν ήταν βέβαιος ο εντοπισμός του πλοιαρίου, με δημοσιεύματα να μεταφέρουν την «αδυναμία» του Λιμενικού να το εντοπίσει, αλλά πως τα σκάφη του θα παρέμεναν στα ανοιχτά λόγω της κακοκαιρίας, σε περίπτωση που τελικά το πλοιάριο εντοπιστεί. Ακολούθως, στην είδηση δεν δόθηκε συνέχεια, και δεν έγινε γνωστό το τι ακολούθησε.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, η Aegean Boat Report επικαλείται μαρτυρίες επιβαινόντων, καταγγέλλοντας πως σε ορισμένους ασκήθηκε βία και στους περισσότερους κατασχέθηκαν τα τηλέφωνα. Όπως σημειώνουν, ««τα 121 άτομα της πρώτης ομάδας (άντρες και νεαρά αγόρια) εξαναγκάστηκαν να επιβιβαστούν σε 3 σωσίβιες σχεδίες πριν ξημερώσει η Τετάρτη, ακριβώς βόρεια της Ρόδου, και στη συνέχεια βρέθηκαν και περισυλλέγησαν από την τουρκική ακτοφυλακή στις 08:50, νότια της Μαρμαρίδας. Η δεύτερη ομάδα με τις οικογένειες, 76 άτομα, τοποθετήθηκε σε 4 σωσίβιες σχεδίες γύρω στο μεσημέρι βορειοδυτικά της Σύμης, όπου παρασύρονταν χωρίς να περισυλλεγούν από την τουρκική ακτοφυλακή παρά μόνο στις 17.30 το απόγευμα, νοτιοδυτικά της Ντάτσα».

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω φέρονται να έλαβαν χώρα εν κρυπτώ, καθώς δεν υπήρξε σχετική ανακοίνωση. Τουναντίον, την ίδια ημέρα, δημοσιεύματα αναδείκνυαν δηλώσεις του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι, για «συναγερμό για τζιχαντιστές». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, μέσα ενημέρωσης της Κρήτης δεν δίστασαν να συνδέσουν τις δύο υποθέσεις, υποστηρίζοντας πως στο πλοιάριο επέβαιναν «άτομα εμφανιζόμενα ως μετανάστες», και επικαλούμενα πληροφορίες για την εμπλοκή του Λιμενικού, του Στρατού, της ΕΥΠ, έως και ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Η «Aegean Boat Report» επισημαίνει πως το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ενδεικτικό του πόσο αποφασισμένη είναι η Ελληνική Ακτοφυλακή για να εμποδίσει αθώους ανθρώπους να φτάσουν στα ελληνικά εδάφη, ανεξάρτητα από τις όποιες συνέπειες μπορεί να υπάρχουν. Τονίζουν ότι πρόκειται για μακράν τη μαζικότερη επαναπροώθηση, που κατάφερε να τεκμηριώσει η ΜΚΟ, αφήνοντας αιχμές για την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη Παρασκευή, μία ακόμα καταγγελία εξέθεσε τη χώρα και το ελληνικό Λιμενικό διεθνώς, βάζοντας μάλιστα στο κάδρο ακόμα και τη Frontex για συνεργασία και «πλάτες» στις ελληνικές αρχές σε παράνομες επαναπροωθήσεις, με δημοσίευμα του Spiegel να περιλαμβάνει συνεντεύξεις απο μάρτυρες, πρόσφυγες και προσωπικό της Frontex, έγγραφα, δεκάδες βίντεο και δορυφορικές φωτογραφίες που επικαλούνται οι δημοσιογράφοι περισσότερων από πέντε δημοσιογραφικών ομάδων που συνεργάστηκαν για την έρευνα, καθώς και ένα βίντεο που προέρχεται, όπως αναφέρεται, από την τουρκική ακτοφυλακή.

«Προπαγάνδα» για την κυβέρνηση οι επαναπροωθήσεις προσφύγων με τις πλάτες της Frontex που καίνε τον επικεφαλής της

Σε αυτό το τελευταίο στοιχείο επέλεξαν να εστιάσουν δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης όταν κλήθηκαν να απαντήσουν, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιώργο Πλακιωτάκη, να κάνουν λόγο για «προπαγάνδα ξένων κρατών», επικαλούμενοι κυνικά την σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών.