X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Βαριές σκιές σκανδάλου πάνω από την ηλεκτρονική πλατφόρμα εμβολιασμών

Ερωτηματικά για την αδιαφάνεια με την οποία προκηρύχθηκε, έτρεξε και τελικά ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για την ηλεκτρονική πλατφόρμα βαρύνουν τη κυβέρνηση καθώς  αν και η πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία τη Δευτέρα, ο διαγωνισμός ολοκληρωνόταν τη Τρίτη, ενώ οι ενδιαφερόμενοι είχαν μόλις μία εργάσιμη ημέρα να υποβάλλουν προσφορές. Μετά τις αντιδράσεις για την θολή ανάθεση έργου των 723.000 ευρώ, συν ΦΠΑ, η κυβέρνηση έσπευσε να μαζέψει τον διαγωνισμό ματαιώνοντάς τον.
|

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης, το απόγευμα της Δευτέρας παρουσίασε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, την ηλεκτρονική πλατφόρμα εμβολιασμών, η οποία τέθηκε επίσημα σε λειτουργία από τη Δευτέρα. Ωστόσο βαριές σκιές σκανδάλου επικρέμανται πάνω από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο οποίος προκηρύχθηκε μόλις τη Παρασκευή και η προθεσμία έληγε στις 10 το πρωί της Τρίτης, δηλαδή μία ημέρα, αφότου ο υπουργός ανακοίνωσε την λειτουργία της πλατφόρμας.

Το περιστατικό ανέδειξε αρχικά το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο ανέφερε πως «η ανάγκη για ηλεκτρονική πλατφόρμα στη διαδικασία του εμβολιασμού είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό. Όμως, ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε από την ΗΔΙΚΑ μόλις την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, το απόγευμα. Με οικονομικό προϋπολογισμό 723.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Με προθεσμία υποβολής προσφορών την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, στις 10 το πρωί».

Παράλληλα συμπλήρωνε ότι «σήμερα, πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, έχει ανακοινωθεί ότι θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα! Πέρα από την καθυστέρηση, δημιουργείται η εικόνα ενός προσχηματικού διαγωνισμού. Η προκήρυξη έπρεπε να είχε γίνει πολύ πριν, με επαρκείς προθεσμίες», επισημαίνει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής

Η ανάγκη για ηλεκτρονική πλατφόρμα στη διαδικασία του εμβολιασμού είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό.

Όμως, ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε από την ΗΔΙΚΑ μόλις την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, το απόγευμα. Με οικονομικό προϋπολογισμό 723.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Με προθεσμία υποβολής προσφορών την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, στις 10 το πρωί!

Αλλά σήμερα, πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, έχει ανακοινωθεί ότι θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα!

Πέρα από την καθυστέρηση, δημιουργείται η εικόνα ενός προσχηματικού διαγωνισμού. Η προκήρυξη έπρεπε να είχε γίνει πολύ πριν, με επαρκείς προθεσμίες.

Επειδή η πανδημία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από την Κυβέρνηση ως πρόσχημα, για καταστρατήγηση κάθε κανόνα διαφάνειας και εξυπηρέτησης εκλεκτών της.

Επειδή αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτονται ανάλογες μεθοδεύσεις. Απαιτούμε άμεσα απαντήσεις από την Κυβέρνηση. Και θα φέρουμε το θέμα στη Βουλή

Ακολούθησε το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», το οποίο επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωνε ότι παρέμενε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του διαγωνισμού, αν και δεν υπήρχε παραδοχή σε σχέση με τις καταγγελίες.

Άρον άρον ματαίωση

Πράγματι, τη Τρίτη ο διαγωνισμός ματαιώθηκε όπως όπως με ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ, η οποία δεν ανέφερε κανένα λόγο για την αιτία της ματαίωσης.

Η ακύρωση σχολιάστηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλο Χρηστίδη ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter σημειώνει: «Ακύρωση του προσχηματικού διαγωνισμού, ύψους 723.000 ευρώ , που κατήγγειλε χθες το Κίνημα Αλλαγής επιβεβαιώνει ότι κάποιοι πιάστηκαν στα πράσα. Τελικά τι συμβαίνει με πρόσχημα την πανδημία στο επιτελικό κράτος;», διερωτάται ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ.

Φυσικά τα ερωτήματα προς την κυβέρνηση σε σχέση με το γιατί ένας διαγωνισμός ξεκίνησε με μόλις μία εργάσιμη ημέρα για κατάθεση προσφορών, ανακοινώθηκε η λειτουργία μιας πλατφόρμας της οποίας ο διαγωνισμός έληγε την προηγούμενη και τελικά έπειτα από την ανάδειξη του θέματος ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, παραμένουν καίρια και οι απαντήσεις αναζητούνται.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις