Όσον αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις δήλωσε ότι «η Ευρώπη έχει πάψει να υπάρχει. Είναι εκτός γεωπολιτικού παιχνιδιού» και εκτίμησε ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος «μπαίνει σε έναν αιώνα αποδόμησης, καθώς αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις που διαμορφώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα».
Εξήγησε ότι η παραπάνω εξέλιξη είναι συνέπεια της επιβολής μνημονίων. «Εδώ και 16 χρόνια έχουμε αρνητικές παραγωγικές επενδύσεις», συνέχισε τονίζοντας ότι «το παιχνίδι παίζεται πλέον στις ΗΠΑ και στην Κίνα».
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 υποστήριξε ότι επρόκειτο για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που δεν αξιοποιήθηκε. «Η Πράσινη Συμφωνία ήταν ένα πολύ συγκροτημένο πρόγραμμα. Χάσαμε μια βιομηχανική επανάσταση», δήλωσε, συνδέοντας την αποτυχία αυτή με τη σημερινή θέση της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία.
Σχετικά με την ελληνική οικονομία, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρό επενδυτικό έλλειμμα. «Στην Ελλάδα έχουμε αρνητικές παραγωγικές επενδύσεις», ανέφερε. Εκτίμησε ακόμα ότι «ο κόσμος έχει απαξιώσει την πολιτική», αποδίδοντας το φαινόμενο στη γενικευμένη απογοήτευση των τελευταίων ετών. Διέψευσε ακόμα την κυβέρνηση σχετικά με το brain drain σημειώνοντας ότι δεν έχει σταματήσει.
«Έρχονται πίσω τα παιδιά των βορείων προαστίων που έχουν καλές δουλειές. Όλα τα παιδιά που παίρνουν καλούς βαθμούς φεύγουν. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να παρουσιάσει το μαύρο ως άσπρο. Μια χώρα που χάνει τους μισούς γιατρούς κάθε χρόνο, ούτε πολιτικά δεν μπορεί να είναι βιώσιμη», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το ΜέΡΑ25, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι το κόμμα του έχει επιδείξει διάθεση συνεργασιών και συνθέσεων. «Εμείς έχουμε αποδείξει τον ενωτικό μας χαρακτήρα», είπε και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εκλογική του προοπτική, επισημαίνοντας ότι «όπως φαίνεται θα μπούμε στη Βουλή».
Αναφερόμενος στην ενεργειακή αγορά, έκανε λόγο για στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, δηλώνοντας πως «έχουμε ένα καρτέλ ενέργειας», ενώ παράλληλα επανέλαβε τη θέση του για το Υπερταμείο, υπενθυμίζοντας ότι «το Υπερταμείο δεν μας ανήκει».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «ο κ. Κασσελάκης έχει τοποθετηθεί, όσον αφορά την πολιτική οικονομία, σε μία κεντροδεξιά κατεύθυνση». Για την περίοδο των μνημονίων σχολίασε ότι «ο κ. Τσίπρας υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία με το Υπερταμείο για 99 χρόνια» ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση και στον πρώην επικεφαλής του Eurogroup, λέγοντας ότι «ο Ντάισελμπλουμ κατέστρεψε και τη χώρα του και εμάς και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τον Σόιμπλε».
Τέλος, δήλωσε ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο της οικονομικής κρίσης ήταν ο πρώτος που είχε εισηγηθεί την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων: «Ο κ. Στουρνάρας μου είπε ότι πρέπει να βάλουμε capital controls».