«Εμείς λέμε ναι στις επενδύσεις, όχι όμως στις αποεπενδύσεις σαν αυτή της Eldorado Gold στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Η Κυβέρνηση λέει πως οι θέσεις εργασίας είναι γι’ αυτήν υποτίθεται ιερές, βέβαια άλλες θέσεις τις θεωρεί του “πεταματού” μάλλον αν λάβουμε υπόψη μας τον τρόπο αντιμετώπισης της ΛΑΡΚΟ από την άλλη. Τα κόστη της Eldorado Gold ποιος θα τα πληρώσει άραγε; μήπως ο ίδιος ο ελληνικός λαός;» τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Όπως πρόσθεσε:

Η Ελληνικός Χρυσός λαδώνει τις τοπικές κοινωνίες, παράλληλα αφήνει τεράστια κόστη τα οποία δεν θα πληρώσει η ίδια ποτέ. Όμως ακόμα και τα όποια πρόσκαιρα “οφέλη” για την τοπική κοινωνία που διατυμπανίζει η Κυβέρνηση, δεν είναι αρκετά για να ξεπεράσουν τα μακροπρόθεσμα αυτά κόστη.
Μόνο σε μπανανίες και αποικίες υπογράφονται τέτοιες συμβάσεις. Όμως η Κυβέρνηση είναι συνεπής στα όσα κάνει με την πολιτική της. Ασυλία στα αρπακτικά και αυτοαξιολόγηση στους ιδιώτες, τη στιγμή που βαφτίζει την ασυδοσία μεταρρύθμιση και την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας που διαπράττει, κοινή λογική.

Στη Γερμανία πάντως δεν θα υπέγραφαν ποτέ μια τέτοια σύμβαση. Η Eldorado Gold δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία χειρότερη Fraport που δηλητηριάζει και το χώμα, ενώ παράλληλα διώχνει τους τουρίστες. Δεν ντρέπεται λίγο η Κυβέρνηση που ουσιαστικά καταργεί το ελληνικό κράτος με μια εταιρεία που συμπεριφέρεται σαν “κλασική” αποικιοκρατικού χαρακτήρα;

Ανέφερε επίσης ότι «σε όλα αυτά βέβαια έχουν ευθύνες και οι “σύντροφοι” του ΣΥΡΙΖΑ καθώς φτιάξανε αυτό το πλαίσιο στο οποίο τώρα συνεχίζει σήμερα η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη» και συνέχισε προειδοποιώντας ότι «δεν πρέπει όμως να χάσουμε αυτή την στιγμή και το “τρένο” της 4ης Βιομηχανικής Πράσινης Επανάστασης. Δυστυχώς η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δένουν τη χώρα σε εξορύξεις, αγωγούς και λοιπές πρακτικές ενός παρελθόντος χρόνου. Με το “Μητσοτάκειο” καθεστώς ωστόσο, δεν θα χάσουν ευκαιρία να χάσουν ευκαιρίες, ενώ παράλληλα περιμένουν διαρκώς τις εντολές από τις Βρυξέλλες».

Σχολιάζοντας την κατάσταση με την πανδημία και την οικονομία, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι «αλήθεια δεν βλέπουν το δημοσιονομικό και εμβολιαστικό φιάσκο στην Κυβέρνηση; Είναι όμως ένοχοι για όλα όσα δεν έκαναν για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για αυτούς που πεθαίνουν σήμερα. Έστω και τώρα ζητάμε από την Κυβέρνηση να στήσει το δημόσιο δίκτυο μαζικών τεστ και εμβολιασμού, το οποίο μετά μπορεί να μείνει και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η Κυβερνητική ολιγωρία κοστίζει ζωές. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο τα πειθήνια όργανα μιας Κυβέρνησης-καφενείο, εντός μια ΕΕ-παιδικής χαράς. Εδώ φτάνουμε στο σημείο να μας βγάλει η Κυβέρνηση από την καραντίνα με περισσότερους διασωληνωμένους απ’ όσους μπήκαμε! Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν έχουν την Κυβέρνηση που τους αξίζει.

Τα βασικά σημεία της «αποικιακής» σύμβασης Ελ.Χρυσός – Δημοσίου

Σε ένα βίντεο διάρκειας ενός λεπτού, η σελίδα «Save Skouries» παρουσιάζει τα κυριότερα σημεία της, όπως την χαρακτηρίζει « σύμβασης της ντροπης και της υποταγής μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού Δημοσίου».

Όπως ανέφερε το ΤPP σε πρόσφατο ρεπορτάζ, η απόφαση του ΣτΕ έδινε στο ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα να καταγγείλει την σύμβαση και να ζητήσει αποζημιώσεις. Η κυβέρνηση επέλεξε να παραιτηθεί από οποιαδήποτε διεκδίκηση αποζημίωσης και να αλλάξει τη σύμβαση.  Στη νέα καταστατική συμφωνία μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ελληνικός χρυσός, που συζητείται αυτές τις ημέρες στη βουλή, το αν θα προχωρήσει η εταιρεία σε μεταλλουργία είναι πια προαιρετικό. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το κράτος δεν παραιτήθηκε μόνο από τις αποζημιώσεις αλλά και από τα μελλοντικά του φορολογικά έσοδα.                        

Σύμβαση δημοσίου- Ελληνικός Χρυσός: Το κράτος παραιτείται από αποζημιώσεις και από τα μελλοντικά φορολογικά του έσοδα