Με ιδιαίτερα σοβαρές κατηγορίες βαρύνονται τέσσερις ένστολοι, στη Μυτιλήνη, για τον άγριο ξυλοδαρμό δύο προσφύγων έξω από τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ το μεσημέρι της Παρασκευής. Ειδικότερα, σε βίντεο που δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών», εμφανίζονται τρεις συνοριοφύλακες και ένας αστυφύλακας να ξυλοκοπούν με κλωτσιές και γκλοπ δύο πρόσφυγες εκ των οποίων ο ένας με χειροπέδες.

Μετά τη δημοσιότητα και την έκταση που έλαβε το περιστατικό, οι τέσσερις άνδρες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Σε βάρος τους ξεκίνησε με τη μορφή του επείγοντος έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ κινήθηκε και Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Βασανιστήρια και έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τρεις συνοριοφύλακες και ο αστυφύλακας, κατηγορούνται κατά συναυτουργία για παράβαση των άρθρων του Ποινικού Κώδικα:

  • 139Α για βασανιστήρια και άλλες προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πράξεις
  • 309 για επικίνδυνες σωματικές βλάβες
  • 82Α για έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά

Παράλληλα ο ένας εκ των κατηγορούμενων αντιμετωπίζει και την κατηγορία της εξύβρισης με λόγο και έργο. Αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες ορίστηκε δικάσιμος και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι «μεθυσμένοι» πρόσφυγες και η «ανθρωποφαγία» των συνοριοφυλάκων

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κατηγορούμενοι φέρεται να υποστήριξαν ότι οι δύο αιτούντες άσυλο είχαν καταναλώσει αλκοόλ και επιτίθονταν σε διερχόμενα αυτοκίνητα, ενώ δεν δέχτηκαν τον έλεγχο από τους ενστόλους. Το ίδιο υποστήριξαν και πολίτες που κατέθεσαν προς υπεράσπισή των κατηγορούμενων.

Το «πόρισμα» ότι οι πρόσφυγες είχαν καταναλώσει αλκοόλ και χτυπούσαν διερχόμενα αυτοκίνητα, είχε βγάλει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, ο οποίος με δήλωση του στο τοπικό μέσο της Μυτιλήνης «Στο Νησί», διαχώριζε πρόσφυγες με μετανάστες σαν κάποια από τις δύο κατηγορίες να χρήζει διαφορετικής μεταχείρισης αναφορικά με τη βία.

Η πλήρης δήλωση του προέδρου των Συνοριοφυλάκων που στάλθηκε στο «Ν» αναφέρει τα παρακάτω:

«Στο βωμό της ‘ανθρωποφαγίας’ διατάχθηκε η διαθεσιμότητα των συναδέλφων για το περιστατικό που έφερε γνωστή εφημερίδα στο φως.
Αφού λοιπόν πληροφόρησε πως πρόκειται για πρόσφυγες και όχι για μετανάστες αιτούντες ασύλου, ότι αναίτια προχώρησαν σε σύλληψη αυτών και ότι τους χτυπούσαν αφού τους έριξαν στο έδαφος, ξέχασε να πληροφορήσει πως οι συγκεκριμένοι μετανάστες είχαν καταναλώσει αλκοόλ και μεθυσμένοι, σταματούσαν διερχόμενους οδηγούς στο δρόμο χτυπώντας τα οχήματα τους. Οι καταγγελίες αυτών προς τους αστυνομικούς ήταν που τους οδήγησαν στο περιστατικό να επιληφθούν.

Δεν μίλησαν βέβαια για την αντίσταση των μεταναστών κατά τη διάρκεια της σύλληψης, ούτε για τις βρισιές και το φτύσιμο. Εξάλλου σκοπός ήταν η ανθρωποφαγία των συναδέλφων. Η διοικητική εξέταση που θα ξεκινήσει, θα δείξει για το τι ακριβώς συνέβη. Το βέβαιο όμως είναι πως την είδηση, την εμπλουτίζουμε με ότι μας βολεύει για να επιτευχθεί η ανθρωποφαγία των ένστολων».

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι σε βάρος των δύο προσφύγων, οι τέσσερις δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια αφού αμέσως μετά τη μεταφορά τους στον καταυλισμό, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς καμία σε βάρος τους κατηγορία.