Μίσος, ρατσισμό, ξύλο, βασανιστήρια ακόμα και δαγκώματα εκπαιδευμένων σκύλων αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στη Πάτρα, οι οποίοι διαμένουν στα παλιά εργοστάσια πέριξ και εντός του νέου λιμένα και προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα. Εθελοντές της οργάνωσης «No Name Kitchen» καθώς και η «Κίνηση Υπεράσπισης δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών/στριών», έχουν καταγράψει το διάστημα μεταξύ  25 Σεπτεμβρίου 2019 έως 8 Σεπτεμβρίου 2020,  δεκάδες μαρτυρίες και αφηγήσεις ακραίων περιστατικών εναντίον των μεταναστών, τις οποίες φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «tetartopress.gr».

Πηγή: tetartopress
Πηγή: tetartopress

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πάνω από 35 έγιναν μέσα στο λιμάνι, 8 έξω από αυτό (στους χώρους που διαμένουν οι μετανάστες ή στο δρόμο), σε δύο από αυτά χρησιμοποιήθηκε taser ενώ σε τουλάχιστον 7 από αυτά υπάρχει επίθεση και δαγκώματα από σκύλους. Οι δράστες αυτών των περιστατικών, αστυνομικοί, μέλη του λιμενικού σώματος αλλά ακόμα και σεκιουριτάδες της εταιρείας ICTS. Μάλιστα σύμφωνα με τη σελίδα της εταιρείας στην περιγραφή του έργου που έχει αναλάβει για το νέο λιμάνι της πόλης αναφέρεται ο «έλεγχος στις πύλες προελέγχου και ελέγχου οχημάτων και φορτίων, οδηγών, τροφοδοσίας» αλλά και η «καταπολέμηση λαθρομετανάστευσης. Υλοποίηση μέτρων ασφαλείας σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα».

«Ακινητοποίησαν το πόδι του και ο ένας από αυτούς πέρασε πάνω από το πόδι με το αυτοκίνητο»

Σε μια εκ των δεκάδων περιπτώσεων τρεις άνθρωποι από το Αφγανιστάν,  μπήκαν στο λιμάνι της Πάτρας και κρύφτηκαν κάτω από ένα φορτηγό. Στη συνέχεια εντοπίστηκαν από δύο άνδρες, οι οποίοι δεν φορούσαν στολή αλλά είχαν μαζί τους σκύλο και επέβαιναν σε περιπολικό.

Οι Αφγανοί διέφυγαν αλλά οι δύο άνδρες τους σταμάτησαν αφού τους κυνήγησαν με το περιπολικό. Μετά άρχισαν να τους χτυπούν στο σώμα με γροθιές. Ύστερα πήραν τον έναν από τους τρεις Αφγανούς, ακινητοποίησαν το πόδι του και ο ένας από αυτούς πέρασε πάνω από το πόδι με το αυτοκίνητο. Μετά ο ένας από τους δύο άνδρες έστριψε το μπράτσο του Αφγανού και προσπάθησε να το πατήσει κι αυτό με το αυτοκίνητο. Ο Αφγανός κατάφερε να απελευθερωθεί και να φύγει κουτσαίνοντας.

Σε άλλο περιστατικό που έλαβε χώρα στις 7 Ιουλίου και αποτελεί έμμεση μαρτυρία, επιβεβαιωμένη δε, από αρκετούς συνεντευξιαζόμενους, δύο μετανάστες συνελήφθησαν πλησίον της βόρειας εισόδου του νέου λιμένα Πατρών και αφού ήταν δεμένοι πισώπλατα με χειροπέδες ένας εκ των ανδρων που τους συνέλαβε τους ρώτησε αν ξέρουν κολύμπι και τους πέταξε στη θάλασσα. Ευτυχώς το σημείο ήταν ριχό και οι δύο άνδρες δεν πνίγηκαν. Μετά από δύο ώρες ο ίδιος που τους πέταξε στο νερό τους έβγαλε.

Χαρακτηριστικό επίσης για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται μετά τη σύλληψή τους, είναι και το γεγονός πως σε μια περίπτωση ένας 22χρονος, σύμφωνα με τη μαρτυρία του ιδίου, μεταφέρθηκε στις 9 Ιουλίου στο κρατητήριο του λιμανιού.

Εκεί, κατά τη διάρκεια της κράτησής του, του δόθηκε να υπογράψει ένα χαρτί που να πιστοποιεί πως έλαβε τρία γεύματα κατά την κράτησή του, ενώ όσο ήταν εκεί του είχε δοθεί μόνο ένα σάντουιτς και ένα μικρό μπουκάλι νερό.

Την επόμενη μέρα μεταφέρθηκε στο ίδιο κέντρο κράτησης ένας νεαρός Αφγανός, ο οποίος κρατήθηκε εκεί για τρεις ημέρες και όπως είπε ο ίδιος, για τις ημέρες αυτές λάμβανε ένα σάντουιτς και ένα μπουκαλάκι νερό την ημέρα. Όταν δε, ζήτησε παραπάνω νερό του είπαν να πιεί από την τουαλέτα που βρισκόταν στο κελί του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια εκ των περιπτώσεων υπάλληλος της εταιρείας σεκιούριτι φέρεται σύμφωνα με τις μαρτυρίες να προσπαθούσε να τους προκαλέσει βρίζοντας το Ισλάμ, τους Μουσουλμάνους, το Αφγανιστάν και τους Αφγανούς.

Όπως μεταφέρει το δημοσίευμα, ακόμα και αλληλέγγυοι άνθρωποι που έχουν επιχειρήσει να βοηθήσουν τους μετανάστες, έχουν προσαχθεί ακόμα και συλληφθεί από την αστυνομία. Σε άλλες περιπτώσεις προκειμένου να δημιουργηθεί «κοινωνική συναίνεση» των κατοίκων της πόλης, προκειμένου να δικαιολογηθούν οι συγκεκριμένες κινήσεις, εμφανίζονται και ξενοφοβικά δημοσιεύματα ή αντιδράσεις τοπικών συλλόγων, που στην πραγματικότητα απηχούν μια ισχνή μειοψηφία.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο tetartopress.gr