X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

«Βέτο» από Ιταλία και Ισπανία στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και ιταλικό «τελεσίγραφο» 10 ημερών

Σε αδιέξοδο οδηγείται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς Ιταλία και Ισπανία απέρριψαν σε πολύ έντονους τόνους το κοινό κείμενο, ενώ ζήτησαν λύση εντός 10 ημερών. Μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, φέρεται να έχει θέσει την προθεσμία των 10 ημερών με τη μορφή τελεσιγράφου: «Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.
«Βέτο» από Ιταλία και Ισπανία στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και ιταλικό «τελεσίγραφο» 10 ημερών
|

Η αιτία της έντονης διαφωνίας φαίνεται να είναι το ευρωομόλογο και η άρνηση χωρών, κυρίως της Γερμανίας, να το δεχθούν, όπως έκαναν και στο παρελθόν κατά την οικονομική κρίση. Εννέα χώρες έχουν ταχθεί υπέρ του ευρωομολόγου για τον κορονοϊό, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι εννέα ηγέτες έστειλαν την Τετάρτη κοινή επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία και οι «δορυφόροι» της προωθούν τη λύση της προληπτικής γραμμής στήριξης, που όμως φαίνεται ότι θα συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, στα πρότυπα των μνημονιακών προγραμμάτων.

Συμφωνα με τη La Stampa, οι ηγέτες της Ιταλίας και της Ισπανίας ζήτησαν από το Συμβούλιο Κορυφής να αναθέσει στους πέντε προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών (Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο, ΕΚΤ, Eurogroup) να ετοιμάσουν νέες προτάσεις μέσα σε δέκα ημέρες. «Κανείς δεν σκέφτεται να γίνει διαμοιρασμός του δημόσιου χρέους, κάθε χώρα απαντά με τους δικούς της τρόπους, αλλά αυτό που λείπει είναι τα πρωτοποριακά και πραγματικά κατάλληλα οικονομικά εργαλεία για να διεξαχθεί αυτός ο πόλεμος που πρέπει να δώσουν όλοι οι Ευρωπαίοι για να κερδηθεί το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο Κόντε σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ μάλιστα πρόσθεσε ότι  «αυτοί οι μηχανισμοί που έφεραν την τρόικα στην Ελλάδα δεν έχουν καμία χρησιμότητα. Θέλω να το κάνω σαφές, μην μπαίνετε στον κόπο, κρατήστε τα, η Ιταλία δεν τα χρειάζεται»


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις