Ανατριχίλα έχει προκαλέσει εντός και εκτός Ιράν ο αποκεφαλισμός μίας 17χρονης από τον σύζυγό της και στη συνέχεια η περιφορά στους δρόμους του κεφαλιού της από το δράστη, σε μία επίδειξη «αποκατάστασης της τιμής» της οικογένειας, που συνέβαλε ενεργά στον φόνο. Ταυτόχρονα, πληροφορίες για το τι προηγήθηκε δείχνουν ότι η νέα προσπάθησε να διαφύγει, αλλά ενώ είχε φτάσει στην Τουρκία, την εντόπισαν και την ανάγκασαν -πιθανότατα παρά τη θέλησή της- να επιστρέψει στην πόλη όπου τελικά δολοφονήθηκε. Σημειώνεται ότι στο Ιράν επιτρέπονται οι γάμοι γυναικών από την ηλικία των 13 ετών, αλλά η 17χρονη είχε εξαναγκαστεί σε γάμο από τα 12 και είχε ήδη από το γάμο ένα αγόρι 3 ετών.

Όπως γράφει το Iran International (που εδρεύει στη Βρετανία και δημοσιεύει ειδήσεις του Ιράν στα αγγλικά και διεθνείς στα φαρσί) η 17χρονη Μόνα Χεϊνταρί είχε βρεθεί στην Τουρκία για «αδιευκρίνιστους λόγους». Ήταν ο ίδιος ο πατέρας της που βοήθησε τον σύζυγό της και ανιψιό του, να «φέρουν την γυναίκα πίσω» στο Ιράν και στην πόλη Αχβάζ.

Εκεί, ο σύζυγος μαζί με τον αδερφό του την Κυριακή αποκεφάλισαν την άτυχη γυναίκα και περιέφεραν το κεφάλι της στους δρόμους, βιντεοσκοπώντας μάλιστα την πράξη τους. Οι πληροφορίες θέλουν το οικογενειακό περιβάλλον να την κατηγορούσε για μοιχεία. Και οι δύο συνελήφθησαν από τις Αρχές. Το βίντεο πήρε δημοσιότητα μέσω του πρακτορείου Rokna, στο οποίο επεβλήθη απαγόρευση από την ρυθμιστική αρχή των ΜΜΕ του Ιράν.

«Ένα ανθρώπινο πλάσμα αποκεφαλίστηκε, το κεφάλι του επιδείχθηκε στους δρόμους και ο φονιάς ήταν υπερήφανος γι’ αυτό. Πώς μπορούμε να δεχτούμε μια τέτοια τραγωδία; Οφείλουμε να δράσουμε ώστε να μην γίνονται πια γυναικοκτονίες», ανέφερε υπογράμμισε η εφημερίδα Sazandegi που πρόσκειται στην προοδευτική παράταξη.

Το ίδιο θα πρέπει να αναρωτηθούν και όσοι στηρίζουν και υλοποιούν τις πολιτικές αποκλεισμού στην Τουρκία των προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτή την «ασφαλή χώρα» από όπου «πήραν πίσω» την άτυχη 17χρονη ο πατέρας και ο σύζυγος, για να την εκτελέσουν…

https://twitter.com/IranNW/status/1490693417587904516