Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, «απόγειο» της fake αριστείας, χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας την είδηση, «ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, ο κ. Διαματάρης, εκδότης του Εθνικού Κήρυκα, εφημερίδας στην Ομογένεια, που επί 4,5 χρόνια δεν έκανε τίποτα άλλο από το να δυσφημεί, να λοιδορεί και να λασπολογεί εναντίον της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είχε δηλώσει στο βιογραφικό του ότι είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο πανεπιστήμιο Columbia». Γεγονός που όπως επεσήμανε διαψεύδει το εν λόγω πανεπιστήμιο. «Δεν έχει πτυχίο, δεν είναι απόφοιτος. Αυτό είναι το κράτος των αρίστων, είναι το κράτος της fake αριστείας και της πελατειακής δοσοληψίας. Είναι αυτό που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και πρέπει να το υπερβούμε», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Συμπλήρωσε δε, λέγοντας πως περιμένει σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη μία απάντηση για τον υφυπουργό του. «Αν τον κρατήσει μετά από αυτή την αποκάλυψη, σημαίνει ότι δεν έχουν ιερό και όσιο. Περιμένω τουλάχιστον να τον αποπέμψει από την κυβέρνησή του γι’ αυτή τη μεγάλη εξαπάτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, η fake αριστεία στοιχειοθετείται, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από:

-Τη νομοθέτηση του Επιτελικού Κράτους και ειδικότερα τον διπλασιασμό των θέσεων συνεργατών βουλευτών και υπουργών, με νομοθέτηση της κατάργησης ως προαπαιτούμενου του πτυχίου για τις θέσεις αυτές, και διπλασιασμό των αμοιβών τους, τη στιγμή που όπως είπε, προεκλογικά κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τοποθετήσεις δικών του παιδιών.

-Τον «ρουσφετολογικό» διορισμό των διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με βασικό κριτήριο, όχι την αξιοκρατία, τις γνώσεις ή τα πτυχία, αλλά την «προεκλογική συναλλαγή για κάποιους ψήφους», σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που προχώρησε όπως σημείωσε, σε διαγωνιστική διαδικασία και συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης των βιογραφικών, επιτυγχάνοντας τον διορισμό «ικανών ανθρώπων», καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία που παρελήφθησαν ελλειμματικά έγιναν πλεονασματικά.

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις του περί πολιτικής εξαπάτησης των πολιτών, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η εξαπάτηση αυτή προκύπτει από τη δημιουργία ενός κλίματος προσδοκιών προεκλογικά, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως οι επιβαρύνσεις που έφερε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στη μεσαία τάξη, αντί των ελαφρύνσεων που υπόσχονταν. Οι επιβαρύνσεις αυτές αφορούν:

-Την απόφαση μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων αντί της κατάργησης της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50% που είχαμε εμείς επιλέξει, και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

-Τις ελαφρύνσεις με το νέο φορολογικό, καθώς όπως είπε, γι’ αυτούς που έχουν από 20-50.000 εισόδημα θα είναι 17 ευρώ το χρόνο

– Οι επιβαρύνσεις «μόνο και μόνο από τον τρόπο που επέλεξαν δήθεν να σώσουν τη ΔΕΗ και πηγαίνουν στα τιμολόγια των πολιτών, είναι 100 ευρώ το χρόνο για τη μέση οικογένεια».

– Οι επιβαρύνσεις «που θα έρθουν για το 83% των μη μισθωτών ασφαλισμένων, θα είναι 500 ευρώ το χρόνο κατ’ ελάχιστο, διότι αλλάζουν εκ νέου το ασφαλιστικό χωρίς αυτό να τους το ζητάει κανείς»

– Οι αυξήσεις από τις κρατήσεις των διατραπεζικών συναλλαγών θα επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο τη μεσαία διαστρωμάτωση.

– Η κατάργηση των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό «που είχαμε δρομολογήσει, θα επιβαρύνει κατά κύριο λόγο, αυτό που ονομάζουμε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

– Οι «στοχευμένες μειώσεις στα κοινωνικά επιδόματα που έρχονται με το νέο Προϋπολογισμό, έρχονται να πλήξουν τη μέση ελληνική οικογένεια».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «επιστροφή στην εργασιακή ζούγκλα με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, του θεσμού της διαιτησίας και του θεσμού της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της υποχρέωσης της αιτιολόγησης των απολύσεων, που ήρθαν να νομοθετηθούν αιτήματα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, που μας τα έφερνε η Τρόικα έξω από την πόρτα του Μαξίμου διαρκώς κι εμείς αρνούμασταν, γιατί θέλουμε (κι αυτός είναι ο στόχος μας) να εκπροσωπήσουμε και να προστατεύσουμε τις δυνάμεις εργασίας, νομοθετήθηκαν εν μία νυκτί..», είπε χαρακτηριστικά.

Από την κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της Ν.Δ., δεν έλλειψε η αναφορά «στις 24 ομαδικές απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια σπάει κλαδική σύμβαση εργασίας στον χώρο των τραπεζών», κάνοντας λόγο για «ανοχή ή και ενθάρρυνση του κ. Βρούτση και της κυβέρνησης, σε μία πολιτική όπου επαναφέρει το δίκαιο του ισχυρού – καθώς και η απόφαση αναστολής λειτουργίας νέων πανεπιστημιακών σχολών.