Όπως μεταδίδει το BBC, τα μέλη του Εργατικού Κόμματος ψήφισαν την ένταξη της κατάργησης των ιδιωτικών σχολείων στο προεκλογικό τους πρόγραμμα, καθώς και την ενσωμάτωσή τους στον κρατικό τομέα, με την σχετική πρόταση να προβλέπει πως κεφάλαια και ακίνητα ιδιωτικών σχολείων «να αναδιανεμηθούν δημοκρατικά και δίκαια» σε άλλα σχολεία. Κατά το ετήσιο συνέδριό του στο αγγλικό θέρετρο του Μπράιτον, το Εργατικό Κόμμα υιοθέτησε πρόταση υποστηριζόμενη από αριστερές ομάδες για την κατάργηση των ιδιωτικών σχολείων και την ενσωμάτωσή τους στον κρατικό τομέα, κάτι που, όπως υποστηρίζει, θα βοηθήσει να καταργηθεί «το προνόμιο των ελαχίστων».

«Τώρα θα διεξαχθούν συζητήσεις για το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό», δήλωσε στο Sky News ο επικεφαλής του κόμματος για την οικονομική πολιτική Τζον Μακντόνελ, ενώ υπογράμμισε πως «αυτό που λέμε είναι “ας έχουμε μια εκπαίδευση για όλους. Ας βάλουμε τέλος σ’ αυτό το παράδοξο επίπεδο ανισότητας μέσα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα”».

Όπως ήταν φυσικό, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε την εν λόγω απόφαση ως «άσκοπη επίθεση» στην εκπαίδευση, βασισμένη, κατά τα λεγόμενά του, σε μια «εδώ και πολλά χρόνια ξεχασμένη σοσιαλιστική ιδεολογία», την ώρα που ο ίδιος μπαίνει στο στόχαστρο, καθώς έχει αποφοιτήσει από μια σχολή της βρετανικής ελίτ, το Ήτον. Ακόμα, ο γραμματέας εκπαίδευσης της κυβέρνησής του, Γκάβιν Ουίλιαμσον, κατηγόρησε τους εργατικούς πως «θέτουν την ιδεολογία πριν την εκπαίδευση των παιδιών», ενώ συμπλήρωσε πως «οι γονείς θα είναι ορθώς φοβισμένοι από τα σχέδια του Κόρμπιν για κατάργηση των ανεξάρτητων επιθεωρήσεων και την καταστροφή των ακαδημιών και των ελεύθερων σχολείων».

«Οι γονείς σε όλη την επικράτεια έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν από την απόφαση των Εργατικών να στηρίξουν ένα κίνημα για την κατάρτηση των ανεξάρτητων (σ.σ. όπως αναφέρουν τα ιδιωτικά) σχολείων. Η κίνηση είναι μια επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γονέων να κάνουν επιλογές σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών τους. Η κατάργηση θα αποτελούσε πράξη εθνικού αυτοτραυματισμού» δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του «Συμβουλίου Ανεξάρτητων Σχολείων» των ιδιωτικών σχολείων της Βρετανίας.

Από την πλευρά της, η σκιώδης υπουργός Παιδείας, Άνγκελα Ράινερ, διαμήνυσε πως η φορολογική εύνοια των ιδιωτικών σχολείων θα καταργηθεί από μία κυβέρνηση Εργατικών, από τον πρώτο κιόλας προϋπολογισμό της. Όπως προβλέπει η απόφαση, θα υπάρχξει ανάκληση του φιλανθρωπικού καθεστώτος, των φορολογικών απαλλαγών – συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών επιτοκίων- και όλων των άλλων δημόσιων επιδοτήσεων ιδιωτικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με τους Financial Times, περί το 7% των βρετανών μαθητών φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, ενώ όπως αναφέρουν αρκετοί αναλυτές, οι απόφοιτοι των σχολείων αυτών είνα που αργότερα επικρατούν στη στελέχωση κορυφαίων πανεπιστημίων. Από την ίδια «πηγή» προέρχονται και πολλές ανώτερες θέσεις στην πολιτική, τα ΜΜΕ, τον επιχειρηματικό κλάδο και τα νομικά.