Κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών, και του νομοσχεδίου που κατατέθηκε την Παρασκευή από το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τάχθηκε σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, διατρανώνοντας την άποψη που έχουν εκφράσει και άλλοι πρυτάνεις πανεπιστημίων, πως η εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

«Αυτή είναι η γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της Συγκλήτου. Στα Ιωάννινα υπάρχει μια παράδοση. Από αυτό το Πανεπιστήμιο πέρασαν ο Κακριδής και ο Παπαθωμόπουλος. Δεν είναι δυνατόν να συνηγορήσουμε στη δημιουργία αστυνομικού τμήματος μέσα στην πανεπιστημιούπολη, ούτε σε “παρατηρητήριο”, με αίθουσα ελέγχου των κινήσεων και των επικοινωνιών του προσωπικού και των φοιτητών. Άλλωστε, απ’ όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει περί αυτού η έγκριση της Αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ζούμε σε δημοκρατία» δηλώνει ο πρύτανης, ενώ τονίζει πως «οι βαθμοί ελευθερίας και τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι αρκετά», για να εξηγήσει παρακάτω.

«Πρώτα απ’ όλα η δημιουργία δομών του τύπου που περιέγραψα προϋποθέτει την ενεργό εμπλοκή της διοίκησης και των μελών ΔΕΠ. Κανείς όμως δεν μπορεί να μας εξαναγκάσει διά της βίας να υλοποιήσουμε ως διοίκηση και ως πανεπιστημιακή κοινότητα πράγματα που αντιβαίνουν στις αρχές μας και καταρρακώνουν την ακαδημαϊκή μας αξιοπρέπεια. Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε μια διαρκή «φιλονικία» με το υπουργείο ή σε επεισόδια οποιουδήποτε είδους, που θα επιβαρύνουν ακόμη παραπάνω την ήδη επιβαρυμένη (λόγω της πανδημίας) εκπαιδευτική διαδικασία» συμπληρώνει ο Τρ. Αλμπάνης.

Μάλιστα, σε ερώτηση για το τι προτίθεται να κάνει η πρυτανεία σε περίπτωση που ψηφιστεί ο νόμος, ο ίδιος τονίζει πως θα εμμείνουν στη στάση τους, υπογραμμίζοντας πως «για να υλοποιηθεί οτιδήποτε από όλα αυτά απαιτείται η ενεργός εμπλοκή μας. Τα Πανεπιστήμια λειτουργούν στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου που τους επιτρέπει ο νόμος. Το αυτοδιοίκητο είναι παρόν. Δεν έχει περιοριστεί. Ολες οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται στα συλλογικά όργανα και επιπλέον ως άνθρωποι και ως πανεπιστημιακοί διατηρούμε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ερωτήθηκε και για την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για απειλή περικοπής της χρηματοδότησης του πανεπιστημίου, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τον νόμο, απαντώντας ξεκάθαρα: «Η απόφαση της Συγκλήτου είναι σαφής. Ελπίζουμε όμως ότι δεν θα χρειαστεί. Άλλωστε το Πανεπιστήμιο είναι ένας θεσμός δημόσιος που προσφέρει σημαντική υπηρεσία στην κοινωνία και την οικονομία. Και ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε στην περικοπή της χρηματοδότησης».

Σημειώνεται τέλος πως ο ίδιος δίνει απαντήσεις και για τον αναχρονιστικό πειθαρχικό κώδικα για τους φοιτητές που προωθεί η κυβέρνηση, τονίζοντας επίσης πως «Το αυτοδιοίκητο είναι παρόν».

«Πολλά δεν έχουν γίνει αυτά τα 40 χρόνια, όπως η υιοθέτηση ενός κανόνα χρηματοδότησης που να καλύπτει τις πάγιες λειτουργικές ανάγκες των Πανεπιστημίων. Τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα Πανεπιστήμια ξεκινούν με ελλειμματικούς ετήσιους προϋπολογισμούς. Θεωρώ ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κανονιστικό πλαίσιο σε επίπεδο Πανεπιστημίων, αλλά και με βάση έναν εσωτερικό κανονισμό και τον σεβασμό στο αυτοδιοίκητο. Οχι παραβιάζοντάς το» απαντά ο πρύτανης, ενώ συμπληρώνει πως «ακόμα και η εξειδίκευση του νόμου (κριτήρια και εύρος επιβολής ποινών) πρέπει να γίνεται μέσα από ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα πρέπει να ορίσουν τα Πανεπιστήμια με βάση, όπως είπα, έναν εσωτερικό κανονισμό και τον σεβασμό στο αυτοδιοίκητο».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Τρ. Αλμπάνη στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Τέλος, αναφορικά με την συλλογή υπογραφών της Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια», υπογραμμίζεται πως πλέον οι υπογραφές καθηγητών και ερευνητών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τις 260.

«Η σύσταση του σώματος “Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων” που θα υπάγεται στο Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. θίγει τον συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο χαρακτήρα τους, ενώ δεν είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή ακαδημαϊκή παράδοση», αναφέρει η Πρωτοβουλία.
(Δείτε τα σχετικά έγγραφα πατώντας εδώ).