X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Βρούτσης: Θα μειωθούν τα εισοδήματα, θα αυξηθεί η ανεργία

«Η κρίση που βιώνει η ελληνική οικονομία και η Ευρώπη είναι πρωτοφανής και δεν έχει καμία σχέση με κρίσεις που έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Τι σημαίνει αυτό; Ο, τι η ελληνική οικονομία περνάει σε ύφεση, σημαίνει ότι θα μειωθούν τα εισοδήματα των Ελλήνων , λυπάμαι που το λέω αλλά πρέπει να πω την πραγματικότητα , και τρίτον η ανεργία θ ανέβει.» τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Βρούτσης: Θα μειωθούν τα εισοδήματα, θα αυξηθεί η ανεργία
George Vitsaras / SOOC
|

«Είναι μια πρώτη περίμετρος μέτρων για κάλυψη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Όσο βαθαίνει σε έκταση η κρίση η περίμετρος, η ομπρέλα αυτή θα διευρύνεται συνεχώς. Επί πλέον, και οι χρονικοί προσδιορισμοί που έχουμε βάλει μέσα από τις ΠΝΠ θα επεκτείνονται. Λίγο πριν κλείσει το πρώτο 24ωρο της έναρξης της πλατφόρμας ΕΡΓΑΝΗ , έχουν κάνει αίτηση πάνω από 50.000 επιχειρήσεις για να ενταχθούν στα μέτρα ανακούφισης» πρόσθεσε ο Βρούτσης.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης ότι «είναι απόλυτα διασφαλισμένες οι εργασιακές σχέσεις την επόμενη μέρα , αρκεί να βγούμε από την κρίση το συντομότερο δυνατόν». Ωστόσο, σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση δίνει τη δυνάτοτητα σε οποιαδήποτε επιχείρηση, ασχέτως της κερδοφορίας της και του αν έχει χτυπηθεί από τον κορονοϊό, να μειώσει ακόμα και κατά 50% τις επίσημες ώρες εργασίας των εργαζομένων της, μαζί με 50% μείωση του μισθού. Το μέτρο ισχύει για έξι μήνες, ενώ η απαγόρευση απολύσεων μέχρι τα μέσα Απριλίου και παραμένει άγνωστο αν αυτή θα παραταθεί.

Παράλληλα, την εβδομάδα πριν τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση, καταγράφηκαν περίπου 40.000 απολύσεις στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ωστόσο επιχειρήσεις που απέλυσαν εργαζόμενους πριν τις 18 Μαρτίου μπήκαν κανονικά στο πρόγραμμα ελαφρύνσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 9 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρεται:

α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,

β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,

γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για τους επόμενους 6 μήνες δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζομένους τους κατά το ήμιση με την αντίστοιχη μείωση των αποδοχών κατά 50%. Ετσι θα μπορεί κάθε εργαζόμενος να απασχολείται είτε δυο εβδομάδες συνεχόμενες είτε μια εβδομάδα εργασίας με μια εβδομάδα αργίας εναλλάξ.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις