X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

«Βυθίστηκαν» οι προσλήψεις στο 6μηνο σε σχέση με το 2019 – Θολό το τοπίο καθώς λήγει το 45ήμερο απαγόρευσης μετά την αναστολή

Το εργασιακό τοπίο φαίνεται ότι μετέβαλε η πανδημία του κορονοϊού καθώς τον Ιούνιο το «βάρος» έπεσε για μία ακόμη φορά στους μισθωτούς μερικής απασχόλησης, οι οποίοι τριπλασιάστηκαν τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο. Οι συμβάσεις για την εκ περιτροπής εργασία σημείωσαν μεγάλη άνοδο σε σχέση με τον Μάιο (από 7.582 σε 22.633), φτάνοντας περίπου στα επίπεδα Ιανουαρίου 2020. Τον τουρισμό δείχνει στην έκθεση του το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Ικανοποίηση από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση
|

Κατά 569.201 μειώθηκαν οι προσλήψεις για το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Ιούνιος 2020, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 850.401 θέσεις εργασίας από 1.429.602 πέρυσι.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η χαμηλή επίδοση του ισοζυγίου Α’ εξαμήνου 2020, σε σχέση με τα αντίστοιχα ισοζύγια Α’ εξαμήνων των τελευταίων ετών, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον μειωμένο αριθμό εποχικών προσλήψεων, κατά το χρονικό διάστημα Μαρτίου –Μαΐου, σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τον τουρισμό, εξαιτίας της έλευσης της πανδημίας του COVID-19.

Όσον αφορά τα στοιχεία του συστήματος συγκεκριμένα για τον μήνα Ιούνιο 2020, παρατηρείται μείωση των προσλήψεων κατά 51.136 σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, αλλά και ταυτόχρονη μείωση των απολύσεων κατά 57.297. Ωστόσο, σε συνολικό επίπεδο (μαζί δηλαδή με τις καταγγελίες συμβάσεων αλλά και τις οικειοθελείς αποχωρήσεις) το ισοζύγιο για τον μήνα Ιούνιο αν και παραμένει θετικό (+35.768), υπάρχουν έντονες ανησυχίες σχετικά με το είδος της σύμβασης εργασίας.

Σημειώνεται ότι μόνο την τελευταία ημέρα του Ιουνίου 30/6 καταγράφηκαν πάνω από 36.500 απολύσεις, με τη μερίδα του λέοντος να εντοπίζεται στην Αττική, όπου συνολικά τον Ιούνιο το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων ήταν αρνητικό (-12.484).

Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 6.161, αν και το καθεστώς επισφάλειας φαίνεται ότι διογκώνεται εκ νέου. Για παράδειγμα, οι νέες συμβάσεις μερικής απασχόλησης τον Ιανουάριο έφταναν τις 74.392, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ήταν στα 37.883 και 14.147 αντίστοιχα, ενώ τον Ιούνιο σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε σχέση με τον Μάιο, φτάνοντας τις 96.934 συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Την ίδια ώρα, οι συμβάσεις για την εκ περιτροπής εργασία σημείωσαν μεγάλη άνοδο σε σχέση με τον Μάιο (από 7.582 σε 22.633), φτάνοντας περίπου στα επίπεδα Ιανουαρίου 2020.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου λήγει και τυπικά το 45ήμερο προστασίας από τις απολύσεις για το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων από τις αρχές Μαΐου, επομένως το κλίμα στα εργασιακά αναμένεται να αποτυπωθεί καλύτερα τους επόμενους μήνες.

 

«Είμαστε στο σωστό δρόμο» λέει ο Βρούτσης

«Το θετικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης για το μήνα Ιούνιο του Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ με +37.568 θέσεις εργασίας δείχνει ότι οι πολιτικές μας είναι στον σωστό δρόμο αλλά χρειάζονται πολλές και συνεχείς προσπάθειες ακόμα», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι «από την αρχή της πανδημίας, επιδιώξαμε ως κορυφαία προτεραιότητα την διατήρηση των θέσεων εργασίας θέτοντας στο επίκεντρο των πολιτικών μας τον ίδιο τον εργαζόμενο. Από τις εκθέσεις της ΕΡΓΑΝΗ, ειδικά για τους μήνες της κρίσης -μέχρι τώρα- διαφαίνεται ότι καταφέραμε να συγκρατήσουμε την αγορά εργασίας αποφεύγοντας ένα ισχυρό κύμα απολύσεων και διατηρώντας τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Δυστυχώς οι αναμενόμενες θέσεις εργασίας στο τουρισμό που διαχρονικά ανοίγουν αυτή την περίοδο, δεν δημιουργήθηκαν ως ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα της κρίσης της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση δεν μένουμε αδρανείς και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια.»


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις