Το Wikileaks δημοσίευσε μέσα σε 10 χρόνια περισσότερα απόρρητα έγγραφα από ότι όλα τα άλλα ΜΜΕ μαζί από την ίδρυση της ερευνητικής δημοσιογραφίας μέχρι σήμερα. Πάνω από 10 εκατομμύρια έγγραφα, πάνω από δέκα δισεκατομμύρια λέξεις άκρως εμπιστευτικών ντοκουμέντων.

Η ίδρυσή του και το μοντέλο λειτουργίας του προκάλεσε στην αρχή τον θαυμασμό των διεθνών ΜΜΕ -που το είδαν ως ουσιαστική πηγή ρεπορτάζ- αλλά σύντομα το αντιμετώπισαν ως εχθρικό μέσο. Ο Julian Assange, ο ιδρυτής τους και εμβληματικός του ηγέτης, πολεμήθηκε όχι μόνο από τις κυβερνήσεις που εξέθετε αλλά και τα διεθνή συστημικά ΜΜΕ που είχαν, έχουν και θα έχουν σχέσεις με αυτές τις κυβερνήεις. Σήμερα βρίσκεται επί 4 χρόνια έγκλειστος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, σε ένα μικρό δωμάτιο χωρίς τη δυνατότητα να δει το φως του ήλιου.

Μέχρι το 2012 το Wikileaks συνεργαζόταν με ΜΜΕ από όλο τον κόσμο που αναλάμβαναν την δημοσιογραφική επεξεργασία των ντοκουμέντων και τον τρόπο δημοσίευσής τους. Από το '12 και μετά όμως -και μετά από μια σύγκρουση του Wikileaks με τους New York Times και τη Guardian- αυτό άλλαξε και πλέον το δημοσιογραφικό του δόγμα είναι «όλα στο φώς». Πλέον οι συνεργάτες του Wikileaks έχουν πρόσβαση στο υλικό αλλά δεν έχουν αποκλειστικότητες και δημοσιεύουν τα ρεπορτάζ τους όταν ο πλήρης φάκελος δίνεται στη δημοσιότητα. Το ThePressProject είναι επίσημος συνεργάτης του Wikileaks και με έναν ακόμη τρόπο. Από την αρχή της χρονιάς έχουμε δημιουργήσει μια ειδική σελίδα στα ελληνικά από την οποία μπορείτε να στέλνετε έγγραφα στο Wikileaks ανώνυμα και αυτό με τη σειρά του να τα δώσει στο TPP για επεξεργασία και δημοσίευση. Μπορείτε να βρείτε αυτή τη σελίδα με κλικ εδώ.

Το Wikileaks και ο Assange προσωπικά έχουν δεχτεί πολλές φορές κριτική για τον χαρακτήρα του ιδρυτή και τον τρόπο δημοσίευσής τους. Αυτό έχει γίνει με μια συντονισμένη επίθεση από τα συστημικά ΜΜΕ εναντίον του. Παρακάτω θα βρείτε μερικές απαντήσεις στην κριτική αυτή.

Μια συζήτηση όμως που αξίζει να γίνει είναι η αποτελεσματικότητα της δημοσιογραφίας της διαρροής. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η δράση του Wikileaks δεν άλλαξε τίποτα και ότι οι ισχυροί παραμένουν ισχυροί. Αλήθεια είναι αυτό το τελευταίο, αλλά αν δείτε την μεγαλύτερη εικόνα αξίζει να αναρωτηθείτε αν θα υπήρχε η νέα κοινωνική αλληλεγγύη χωρίς τη δράση του Wikileaks. Κινήματα όπως το Occupy, το hactivism των Anonymous, η συζήτηση για το 1% και οι Intignados εμπνεύστηκαν και βασίστηκαν στη γνώση που προσέφερε η δημοσιογραφία της διαρροής. Εξαιτίας του Assange οι πληροφοριοδότες (whistleblowers) εκατονταπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία και άνθρωποι όπως ο Edward Snowden, o Falcianni, η Segara αλλά και εκατοντάδες άλλοι ανώνυμοι πληροφοριοδότες έριξαν φως στο πως λειτουργεί το σύστημα. Το Wikileaks μας βοηθάει να καταλάβουμε ότι η ρητορική του «σάπιου μήλου» που προωθείτε από τα συστημικά ΜΜΕ, ότι δηλαδή το σύστημα είναι μια χαρά αλλά κάποιοι άπληστοι διαχειριστές του το εκμεταλλεύονται για προσωπικό όφελος, είναι μια ρητορική κατασκευασμένη για να κρατάει χαμηλά τα αντανακλαστικά της κοινής γνώμης.

Εδώ στο TPP γιορτάζουμε σήμερα τα 10 χρόνια του Wikileaks με μεγάλη χαρά, ιδίως γιατί θα συμμετάσχουμε ενεργά στις επόμενες 10 αποκαλύψεις που θα γίνουν τις επόμενες 10 εβδομάδες. Και σας υποσχόμαστε ότι θα το απολαύσετε και εσείς.

Το timeline των αποκαλύψεων του Wikileaks από το ThePressProject
https://cdn.knightlab.com/libs/timeline3/latest/embed/index.html?source=1iYMts–98pEQKXDxqUj8c_w8RabRldzFC4M4L3n_WXE&font=Default&lang=en&initial_zoom=2&height=580

Οι 10 μεγαλύτερες επιτυχίες του Wikileaks

Τα Αρχεία του Γκουαντάναμο αποκάλυψαν συστηματικές και συνεχόμενες παραβιάσεις της Συνθήκης της Γενεύης και κακοποίηση  800 κρατουμένων ηλικίας 14 έως 89 ετών στη φυλακή του Γκουαντάναμο

Τα ημερολόγια πολέμου σε Ιράκ και Αφγανιστάν έδειξαν τον πραγματικό αριθμό νεκρών αμάχων στο Ιράκ και Αφγανιστάν και είναι το πιο λεπτομερές μητρώο πολέμου μέχρι σήμερα. Καταγράφουν λεπτομερώς την κακοποίηση και τον βασανισμό φυλακισμένων από την αστυνομία και τον στρατό σε πλήρη γνώση των συμμαχικών δυνάμεων.

Το «Minton Report» κατέγραψε πώς η ολλανδική πολυεθνική εταιρεία Trafigura έριξε τοξικά απόβλητα στην Ακτή Ελεφαντοστού, επηρεάζοντας 108.000 ανθρώπους. Η αναφορά είχε μείνει απόρρητη λόγω μιας δικαστικής διαταγής στην οποία υπάκουσαν ο Guardian και το BBC, αλλά το Wikileaks την αποκάλυψε

H Παράπλευρη Δολοφονία (The Collateral Murder): Αυτό το απόρρητο βίντεο του αμερικανικού στρατού δείχνει ένα ελικόπτερο να σκοτώνει 18 άτομα στα προάστια της Νέας Βαγδάτης στο Ιράκ, μεταξύ των οποίων δύο δημοσιογράφοι του Reuters και οι διασώστες τους και καταγράφει ένα έγκλημα πολέμου

Η «Δημόσια Βιβλιοθήκη της διπλωματίας των ΗΠΑ» (The Public Library of US Diplomacy, PLUSD) είναι μία ολοένα και μεγαλύτερη συλλογή 3.326.538 διπλωματικών εγγράφων από 274 προξενεία και πρεσβείες την περίοδο 1966 με 2010. Η PLUSD καταγράφει 50 χρόνια αμερικανικών διπλωματικών σχέσεων σε όλον τον πλανήτη, τις δραστηριότητες της, τις εξαρτημένες εταιρείες, τους φίλους και τους εχθρούς. Η συλλογή έχει μεγαλώσει πάρα πολύ από την αρχική δημοσίευση του Cablegate το 2010.

Τα Αρχεία της Συρίας παρείχαν αποκαλυπτικές πληροφορίες για το καθεστώς Άσαντ την περίοδο από τον Αύγουστο του 2006 μέχρι τον Μάρτιο του 2012, μέσα από 2 εκατομμύρια emails από 680 Σύριους πολιτικούς αξιωματούχους, υπουργούς και συνεργαζόμενες εταιρείες και τις διεθνείς επαφές ασφαλείας του καθεστώτος. Το ThePressProject ήταν επίσημος συνεργάτης της αποκάλυψης.

Τα Αρχεία Παγκόσμιας Υπηρεσίας Πληροφοριών (The Global Intelligence Files) αποκάλυψαν τις εσωτερικές διαδικασίες της ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Stratfor που είναι στην υπηρεσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ και μεγάλων εταιρειών όπως η Dow Chemical Co της Bhopal, η Lockheed Martin, η Northrop Grumman, η Raytheon και κυβερνητικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, το αμερικανικό ναυτικό και την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας των ΗΠΑ.

TPP, TTIP και TISA, ή αλλιώς τα «Τρία μεγάλα T» είναι μεγάλες εμπορικές συμφωνίες που συντάσσονται και διαπραγματεύονται μυστικά χωρίς την απαραίτητη δημοκρατική επίβλεψη. Το Wikileaks έχει αποκαλύψει πολλά προσχέδια κεφαλαίων και διαπραγματευτικές θέσεις στο κοινό, που προκάλεσαν κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και δίκαιου εμπορίου σε όλον τον κόσμο. Η TPP και η TTIP είναι πλέον στάσιμες. Η λιγότερο γνωστή Συμφωνία Εμπορίου Υπηρεσιών (Trade in Services Agreement, TISA) ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ε.Ε και 22 ακόμα χώρες αφορά τα δύο τρίτα του παγκόσμιου ΑΕΠ και θα παραμείνει απόρρητη όχι μόνο κατά τις διαπραγματεύσεις αλλά και πέντε χρόνια από την εφαρμογή της.

Οι «Παγκόσμιοι Ηγέτες-στόχοι της NSA» (The NSA World Leaders Targets) είναι τα πιο υψηλά διαβαθμισμένα απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν ποτέ από ΜΜΕ. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν υποκλοπές της Yπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), μεταξύ των οποίων από συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν με αρχηγούς κρατών, των Πρωθυπουργών Μπερλουσκόνι και Νετανιάχου, του Προέδρου Ολάντ, του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου και της αμερικανικής οικονομικής κατασκοπείας στην Ιαπωνία, τη Γαλλία και τη Βραζιλία, ξεχωρίζοντας μάλιστα για υποκλοπή την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Επικεφαλής του Τμήματος Κανόνων του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου.

Τη διαρροή της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών (The Democratic National Committee Leaks) που αποτελείται από 19.252 emails και 8.034 συνημμένα έγγραφα από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ και οδήγησε στην παραίτηση 5 ανώτατων αξιωματούχων που μεροληπτούσαν εναντίον ενός εκ των δύο υποψηφίων για το χρίσμα του κόμματος, του Μπέρνι Σάντερς και υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, ασκώντας πίεση σε ΜΜΕ όπως το CNN, το MSNBC και μαύρες μeθόδους δημοσίων σχέσεων.

Οι 10 μεγαλύτερες επιτυχίες του Wikileaks σχετικά με τη Γερμανία

8 Ιουλίου 2015 – Οι υποκλοπές της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, από την NSA: O Αμερικανός πρέσβης κλήθηκε από τον Διευθυντή του Γραφείου της Μέρκελ μετά από όταν το Wikileaks δημοσίευσε λίστα παρακολουθήσεων της NSA που περιελάμβανε τους αριθμούς τηλεφώνων της καγκελαρίας, των ανώτατων αξιωματούχων, βοηθών, του διευθυντή του γραφείου, ακόμα και τον αριθμό του φαξ της. Οι υποκλοπές δείχνουν ότι τα ανώτατα επίπεδα της αμερικανικής διοίκησης παρακολουθούσαν προσεκτικά τα σχέδια της καγκελαρίου Μέρκελ για το πώς να αντιδράσει στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και στη διάσωση των τραπεζών της Ευρωζώνης. Οι απόψεις της για τις επαφές του Ομπάμα με το Ιράν υπεκλάπησαν επίσης όταν μιλούσε στον Πρίγκιπα των Η.Α.Ε., Shaykh Muhammad bin Zayid al-Nuhayyan.

20 Ιουλίου 2015 – Υποκλοπές του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ – Βάλτερ Σταινμάγιερ από την NSA: Το Wikileaks δημοσίευσε αποδείξεις για την κατασκοπεία της NSA στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ – Βάλτερ Σταινμάγιερ μαζί με μία λίστα με 20 στόχους παρακολουθήσεων από το Υπουργείο Εξωτερικών. Η λίστα δίχνει ότι οι παρακολουθήσεις συμπεριλαμβάνουν και την περίοδο πριν την 11/9 με αριθμούς γραφείων στη Βόννη και με στόχο και τον Γιόσκα Φίσερ, Αντικαγκελάριο και Υπουργό Εξωτερικών από το 1998 μέχρι το 2005.

12 Μαίου 2015 – Η έρευνα της γερμανικής βουλής για την BND και την NSA: Μολονότι κάποιες συνεδριάσεις ήταν δημόσιες κατά την έρευνα του γερμανικού κοινοβουλίου για τις δραστηριότητες της NSA στη Γερμανία, τα πρακτικά έμειναν κρυφά, οι ηλεκτρονικές συσκευές απαγορεύονταν και οι ρεπόρτερ παρακολουθούνταν από την αστυνομία. Το Wikileaks αποκάλυψε 1.380 σελίδες με πρακτικά από τις μη απόρρητες συνεδριάσεις, που αφορούσαν την εξέταση 34 μαρτύρων – μεταξύ των οποίων 13 μάρτυρες από τη γερμανική υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών, την BND. Πολλά σημαντικά σκάνδαλα αναδείχθηκαν από τις καταθέσεις των μαρτύρων που δημοσίευσε το Wikileaks και η απουσία ολοκληρωμένης δημόσιας καταγραφής αποδείχτηκε ότι οδήγησε σε παραβιάση της διαδικασίας από τους μάρτυρες.

25 Απριλίου 2011 – Άνδρας γεννημένος στη Γερμανία φυλακίστηκε για 5 χρόνια στο Γκουαντάναμο: Όταν το Wikileaks δημοσίευσε τα «Gitmo Files», με πληροφορίες για 800 κρατούμενους  που είχαν περάσει από τη φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα, αποκαλύφθηκε ότι ο τούρκος Μουράτ Κουρνάζ, γεννημένος στη Γερμανία είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στο παγκόσμιο δίκτυο τρομοκρατίας της Αλ-Κάιντα παρά το γεγονός ότι δεν είχε επισκεφθεί ποτέ στρατόπεδο τρομοκρατών και δεν είχε κανέναν δεσμό με την Αλ-Κάιντα. Απελευθερώθηκε 5 χρόνια μετά, το 2006.

10 Δεκεμβρίου 2010 – Υπόθεση κατασκοπείας του FDP: Τα στοιχεία του Wikileaks αποκάλυψαν ότι αμέσως μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία το 2009, η αμερικανική πρεσβεία ενημερώθηκε και τροφοδοτήθηκε με έγγραφα που κυκλοφορούσαν ανάμεσα στα κόμματα που διαπραγματεύονταν για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Χέλμουτ Μέτζνερ, επικεφαλής του γραφείου του αρχηγού του μικρότερου εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό και ο αντικαγκελάριος Γκουίντο Βεστερβέλε βρέθηκε ότι ήταν οι πληροφοριοδότες.

26 Μαρτίου 2010 – Αναφορά της CIA για την ενίσχυση της υποστήριξης Γαλλίας και Γερμανίας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Αυτή η απόρρητη ανάλυση από τον Μάρτιο του 2010 υπογραμμίζει πιθανές στρατηγικές δημοσίων σχέσεων για να ανέβει η υποστήριξη της κοινής γνώμης σε Γερμανία και Γαλλία για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Αφού η ολλανδική κυβέρνηση δεν απέστειλε στρατιώτες στο Αφγανιστάν τον προηγούμενο μήνα, η CIA ανησύχησε ότι κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί σε χώρες που αποτελούν τον τρίτη και τέταρτη στρατιωτική δύναμη στον συνασπισμό. Οι προτεινόμενες στρατηγικές δημοσίων σχέσεων εστιάζουν σε σημεία πίεσης σε αυτές τις δύο σημαντικές χώρες. Η πίεση της CIA στη Γερμανία εστίαζε στον φόβο για τις συνέπειες μιας ήττας (ναρκωτικά, περισσότεροι πρόσφυγες, τρομοκρατία) όπως επίσης και για τη θέση της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ. Η αναφορά είναι μία συνταγή για την καθοδήγηση της κοινής γνώμης σε δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Είναι καταγεγραμμένη ως απόρρητη.

26 Νοεμβρίου 2009 – Έσοδα διοδίων: Αυτά τα συμβόλαια διοδίων και τα λεπτομερή παραρτήματα δίνουν μία αναλυτική εικόνα για τη βάση του γερμανικού συστήματος διοδίων φορτηγών, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και του κόστους συντήρησης. Τα έγγραφα ζητήθηκαν επανειλημμένα από την Πράξη Ελευθερίας της Πληροφορίας, αλλά κρατήθηκαν κρυφά από το γερμανικό κοινό και τα μέλη της Μπούντεσταγκ

9 Δεκεμβρίου 2008 – Αναφορά της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τη διαφθορά στο Κόσοβο: Αυτό το έγγραφο από τον Φεβρουάριο του 2005 παρουσιάζει μία ανάλυση της BND για κύκλωμα οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια. Παρουσιάζει σύντομα την κατάσταση στο Κόσοβο, συμπεριλαμβανόμενων των διαδρομών των διακινητών, των πολιτικών στόχων του οργανωμένου εγκλήματος και των δυσκολιών για την αντιμετώπιση του.

Αναφέρονται βασικοί παίκτες του οργανωμένου εγκλήματος, όπως ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι και ο πρώην πρωθυπουργός, Ράμους Χαραντινάι. Παρουσιάζει επίσης ατομικές και εταιρικές δομές όπως επίσης και διασυνδέσεις μεταξύ οργανωμένου εγκλήματος και της υπηρεσίας πληροφοριών. Τον Νοέμβριο του 2008 πολλοί πράκτορες της BND συνελήφθησαν στο Κόσοβο, πιθανότητα λόγω του ρεπορτάζ.

11 Αυγούστου 2008 – Πώς η γερμανικές μυστικές υπηρεσίες εισχώρησαν στο περιοδικό Focus. Το Wikileaks αποκάλυψε τις χαμένες σελίδες από το πόρισμα του Σέφερ σχετικά με παράνομη κατασκοπεία των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών στον γερμανικό Τύπο. Το πόρισμα του 2006 συνετάχθη από τον πρώην ομοσπονδιακό δικαστή Καθηγητή Σέφερ ερεύνησε την κατασκοπεία σε δημοσιογράφους από την BND, που απαγορεύεται από τους νόμους. Οι χαμένες σελίδες περιείχαν λεπτομερείς περιγραφές για το συμβόλαιο της BND με τον δημοσιογράφο του Focus, Γιόζεφ Χιουφελσούλτε, με κωδικό όνομα «Γέρεζ»

4 Οκτωβρίου 2007 – Η Στάζι ακόμα υπεύθυνη για τα αρχεία της Στάζι: Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή για τα Αρχεία της Στάζι δημιουργήθηκε από την πρόσφατα ενωμένη Γερμανία για να διαχειριστεί πάνω από 6 εκατομμύρια αρχεία δημιουργημένα από τους 91.000 υπαλλήλους και τους 300.000 πληροφοριοδότες της Στάζι και να απαντάει σε αιτήσεις γερμανών πολιτών και δημοσιογράφων για τα αρχεία. Η Επιτροπή είχε στο δυναμικό της όμως 79 πρώην μέλη της Στάζι την στιγμή που διέρρευσε το έγγραφο (Μάιος 2007),56 παρέμειναν στην υπηρεσία της επιτροπής, μεταξύ των οποίων 54 πρώην μέλη της Στάζι και δύο «ανεπίσημα μέλη» (πληροφοριοδότες)
https://www.youtube.com/embed/7zeLHte3YHE

Οι πιο συχνές παραπλανητικές πληροφορίες σε σχέση με τα Wikileaks

Τα Wikileaks δέχονται χτυπήματα από εστίες εξουσίας που εκτίθενται από τις αποκαλύψεις μας. Αυτές οι αντεπιθέσεις συνήθως είναι πολύ αποκαλυπτικές για τον τρόπο με τον οποίον οι σύγχρονοι φορείς εξουσίας υπερασπίζονται τη φήμη τους και τις συμμαχίες τους. Αυτές οι επιθέσεις έχουν ενταθεί, καθώς πλησιάζουν οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτά τα σχέδια να πληγεί το Wikileaks μέσω αρνητικής δημοσιότητας έχουν οι ίδιες αποκαλυφθεί από διαρροές. Η πιο κραυγαλέα περίπτωση ήταν από τις εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας Palantir, HB Gary και Berico να επιτεθούν στα Wikileaks, που προετοιμάστηκε από την Bank of America. 

Το σχέδιο των Palantir, HB Gary και Berico να επιτεθούν στα Wikileaks:

Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η επανάληψη των συκοφαντιών είναι η καθημερινή πρακτική αυτών των εταιρειών. Αυτά είναι μερικά από τα διαστρεβλωμένα γεγονότα που έχουν παρουσιαστεί επίμονα, ιδίως λόγω των πρόσφατων διαρροών του Δημοκρατικού Κόμματος.

1. Είναι τα Wikileaks πράκτορας κάποιας ξένης κυβέρνησης, όπως της Ρωσίας; Όχι.

Τα Wikileaks δημοσιεύουν απόκρυφα έγγραφα  τα οποία έχουν διπλωματική, ηθική, ιστορική σημασία και αποκαλύπτουν παράνομες ή ανήθικες συμπεριφορές. Δεν υπάρχει κυβέρνηση ή ιδιωτική επιχείρηση που να είναι απρόσβλητη. Τα Wikileaks χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τους αναγνώστες τους –ούτε από κρατικά κονδύλια, όπως το BBC, ούτε από ιδιωτικά ιδρύματα, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΚΟ. Τα Wikileaks δεν είναι «αντιδυτικά» ή «αντιαμερικανικά». Φέρνουν στη δημοσιότητα υλικό δημόσιου ενδιαφέροντος για κυβερνήσεις και εταιρείες –όποιες και αν είναι. Ο ισχυρισμός ότι τα Wikileaks εστιάζουν αποκλειστικά στη Δύση είναι εσφαλμένος. Έχουν δημοσιεύσει 650.000 σημαντικά έγγραφα που σχετίζονται με τη Ρωσία επί Βλαντιμιρ Πούτιν. Έχουν δημοσιεύσει τη μαύρη λίστα της λογοκρισίας για την Κίνα. Έχουν δημοσιεύσει 2,3 εκατομμύρια ημέιλ που εκθέτουν το καθεστώς του Ασάντ. Ο υπεύθυνος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, James Clapper, επιβεβαίωσε ο ίδιος πως εις ό,τι αφορά τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι η πηγή είναι η Ρωσία για τις διαρροές του Δημοκρατικού Κόμματος και ότι οι υποθέσεις των μήντια για το ότι μπορεί να βρίσκεται η Ρωσία πίσω από αυτές κατέληξε σε hyperventilation. Αυτός ο παροξυσμός, σε συνδυασμό και με μια απόπειρα επίθεσης στην ανεξαρτησία των Wikileaks, εξυπηρετεί τον αντιπερισπασμό από το αδίκημα που αποκαλύφθηκε στις  διαρροές του Δημοκρατικού Κόμματος – δηλαδή την ανατροπή της δημοκρατικής διαδικασίας κατά την απονομή του χρίσματος για τον υποψήφιο πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος. Είναι μια κακή πρακτική, που θυμίζει την εποχή του μακαρθισμού.

2. Σκοπεύουν τα Wikileaks να πάρουν το μέρος κάποιου υποψήφιου στις αμερικανικές εκλογές; Όχι.

Το WikiLeaks είναι εκδότης. Το WikiLeaks παρέχει ένα ασφαλές μέσο στους πληροφοριοδότες ώστε να αποκαλύπτουν στο κοινό τα κακώς κείμενα που διαπράχθηκαν από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή ιδιωτική εταιρία. Αν έχουμε σημαντικές εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τον Ντόναλτ Τραμπ ή τη Χίλαρυ Κλίντον, θα τις δημοσιεύσουμε. Αν έχουμε στα χέρια μας πληροφορίες για οποιαδήποτε σημαντική παράταξη ισχύος (power faction) ή για κάποιον υποψήφιο σε μια παγκοσμίως σημαντική εκλογική αναμέτρηση, θα τις δημοσιεύσουμε.

3. Υπέστη οποιοσδήποτε σωματική βλάβη ως αποτέλεσμα κάποιας δημοσίευσης του WikiLeaks? Όχι.

Παρά την ακατάπαυστη επανάληψη της φράσης «έχει αίμα στα χέρια του», το Πεντάγωνο χρειάστηκε να παραδεχτεί, με ένορκη δήλωση στη δίκη Chelsea Manning στις Η.Π.Α το 2013, ότι δεν μπορούσαν να βρουν ούτε ένα άτομο που να υπέστη σωματική βλάβη ως αποτέλεσμα της διαρροής αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων από το WikiLeaks. 

Το Πεντάγωνο επένδυσε όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να βρει κάποιον που θα είχε υποστεί σωματική βλάβη για να διαβρώσει την πολιτική και ηθική υποστήριξη που χαίρει το WikiLeaks. Δεν μπορούσαν να βρουν ούτε μία τέτοια περίπτωση. Έχασαν κάποιοι τα πολιτικά τους γραφεία; Ναι. Εκτέθηκαν σε μεγάλο βαθμό κάποιοι αξιωματούχοι; Ναι. Μετατέθηκαν κάποιοι πρέσβεις σε άλλες χώρες; Ναι. Έχασαν κάποιοι τις δουλειές τους, ως μια άσκηση ανάληψης ευθυνών; Ναι. Ήταν πιο δύσκολο για κάποιες κυβερνήσεις να διεξάγουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις που προκαλούν απώλειες αμάχων ή να δωροδοκήσουν δημοσιογράφους; Ναι. Αλλά υπέστη κανένας άνθρωπος σωματική βλάβη εξ αιτίας των δημοσιεύσεων του WikiLeaks; Όχι.

4. Δημοσίευσε το WikiLeaks τα προσωπικά δεδομένα Τούρκων γυναικών-ψηφοφόρων; Όχι.

Τα άρθρα που λένε ότι το WikiLeaks δημοσίευσε τα στοιχεία Τούρκων γυναικών είναι ψευδή. Το WikiLeaks δε δημοσίευσε τη βάση δεδομένων. Κάποιος άλλος το έκανε. Αυτό που αποκάλυψε ήταν email από το κυβερνόν κόμμα της Τουρκίας, το Κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ή AKP), το οποίο είναι η πολιτική δύναμη πίσω από τον πρόεδρο της χώρας, Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αυτή τη στιγμή κάνει «εκκαθάριση» στο δικαστικό και εκπαιδευτικό τομέα καθώς και στον Τύπο.

5. Άφησε το WikiLeaks πρόσφατα εκτεθειμένους τους επισκέπτες του website του σε κακόβουλο λογισμικό; Όχι.

Το WikiLeaks δημοσίευσε αποδεικτικά στοιχεία που έδειχναν ότι κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε για επίθεση κατά της τουρκικής κυβέρνησης πριν από το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα. Παρ 'όλα αυτά, πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό που προσβάλλει τα email και όχι τα website. Οι αναγνώστες του WikiLeaks δεν κινδυνεύουν, εκτός κι αν εκούσια κατέβασαν τα συνημμένα αρχεία και τα άνοιξαν στο desktop τους. Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο κίνδυνος υπάρχει πάντα για τα περισσότερα αρχεία “.exe” ή “.doc” που κατεβάζουμε από οπουδήποτε στο ίντερνετ ή λαμβάνουμε μέσω email. Όσο περνάει ο καιρός, κάνουμε flag τα έγγραφα ώστε να προειδοποιήσουμε τους αναγνώστες. 

6. Έθεσε το WikiLeaks πρόσφατα σε κίνδυνο γκέι πολίτες της Σαουδικής Αραβίας; Όχι.

Το υλικό για τη Σαουδική Αραβία ήρθε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο του 2015 και αποτελούνταν από διαρροή πληροφοριών για την κυβέρνηση -αυτά είναι στοιχεία που η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας τα είχε ήδη, συμπεριλαμβανομένων και αποδεικτικών στοιχείων για διώξεις της κυβέρνησης. Η δημοσίευση αποκάλυψε εκτενείς δωροδοκίες των media, όπλα που συγκέντρωνε η κυβέρνηση, τις βίαιες επιθέσεις της σε πολίτες και στην Υεμένη, καθώς και τις συμφωνίες με τις Η.Π.Α και τη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να τοποθετήσουν τη Σαουδική Αραβία σε θέση-κλειδί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά από τη διαρροή του WikiLeaks με τα email του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ (DNC) το 2016 -ένα χρόνο δηλαδή αφότου είχε δημοσιευτεί το υλικό για τη Σαουδική Αραβία- ένας δημοσιογράφος του AP προέβαλε αξιώσεις σχετικά με τις δημοσιεύσεις του 2015 αλλά αρνήθηκε να παρουσιάσει σχετικές αποδείξεις όταν του ζητήθηκε. Το WikiLeaks ακόμα δεν έχει βρει αποδεικτικά στοιχεία για τις αξιώσεις. Το WikiLeaks έχει υποβάλει μήνυση εναντίον του AP.

7. Παραβίασε το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ τις προϋποθέσεις για την καταγραφή του ιστορικού των πιστωτικών καρτών καθώς και νόμους που αφορούν την αποθήκευση του αριθμού κοινωνικής ασφάλισης, φυλώντας στοιχεία πιστωτικών καρτών και αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης με απροσεξία; Ναι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ γνώριζε ότι τα συστήματά του ήταν ανεπαρκή από άποψη ασφάλειας και τα αρχεία τους είχαν ήδη τεθεί σε κίνδυνο από το 2015. Κι όμως, το Δημοκρατικό Κόμμα είπε ψέματα σε αυτούς που έκαναν δωρεές, λέγοντας ότι κανένα στοιχείο που αφορούσε τις πιστωτικές τους κάρτες δεν είχε κινδυνεύσει.

Αυτό το ψέμα σημαίνει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα παραβίασε τους υποχρεωτικούς νόμους των ΗΠΑ για ζητήματα ασφάλειας και συγκεκριμένα αυτούς που αφορούν στην ειδοποίηση σε περίπτωση παραβίασης προσωπικών δεδομένων, κυρίως τον DC Code §28-3853. Τώρα όμως οι δωρητές τους γνωρίζουν τι συνέβη, χάρη στο DNC leak. Το WikiLeaks διαθέτει ένα ισχυρό ιστορικό στη δημοσίευση μη παραποιημένου υλικού, το οποίο είναι αποδεκτό στα δικαστήρια ως αποδεικτικό στοιχείο. Η διαρροή σχετικά με το DNC θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από συνδρομητές του Δημοκρατικού Κόμματος ως απόδειξη, ώστε να κινηθούν νομικά εναντίον του DNC για το γεγονός ότι απέτυχε να τους ενημερώσει για τη παραβίαση αυτή του 2015.