«Γιατί η αγγλική σελίδα της Wikipedia που αναφέρεται στη αμερικανίδα εφευρέτη Margaret E. Knight μετρά μονάχα 500 λέξεις όταν για την 'αντρική βερσιόν' της Knight, τον Thomas Edison βρίσκεις να διαβάσεις 8.500 λέξεις;» αναρωτιέται η Laura Bates, συντάκτρια της Guardian για θέματα καθημερινού σεξισμού.
Η Wikipedia ονομάζει τη Knight «τη μεγαλύτερη εφευρέτρια του 19ου αιώνα», κι όμως ελάχιστοι από εμάς την γνωρίζουμε και σίγουρα, η σελίδα στην online εγκυκλοπαίδεια δε μας βοηθάει να μάθουμε και πολλά περισσότερα.

Η Guardian πιάνεται από αυτό το παράδειγμα για να επεξηγήσει έναν αριθμό που ήρθε να καταδείξει το BBC: στη Wikipedia λιγότερο από το 17% των σελίδων που είναι αφιερωμένες σε βιογραφίες σημαντικών προσωπικοτήτων αφορούν κάποια γυναίκα. Παρ' όλα αυτά, η συγκεκριμένη ανισότητα δεν έρχεται ως μεγάλη έκπληξη, αν λάβουμε υπόψη ότι μόνο το 15% των εθελοντών συντακτών της Wikipedia είναι γυναίκες.

Το νέο «πανεπιστήμιο» διαιωνίζει το «Δυτικό, λευκό και αρσενικό»;

«Η απουσία γυναικών καθρεφτίζει το διαχωρισμό που συναντάμε και στην ευρύτερη κοινωνία» ήταν τα λόγια του εκπρόσωπου Τύπου της Wikipedia στο Ηνωμένο Βασίλειο, John Lubbock. «Βασιζόμαστε στην κοινωνία ώστε να εντάξουμε αξιόπιστες πληροφορίες αλλά  πολλά από τα γεγονότα που χρονολογούνται 60 και 70 χρόνια πίσω είχαν γραφτεί από άντρες για άντρες. Φαινόμαστε πιο Δυτικοί, πιο λευκοί, πιο αρσενικοί αλλά θέλουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου αυτές οι διακρίσεις θα είναι πολύ λιγότερο εμφανείς» συμπλήρωσε.

Το εν λόγω χάσμα στην παρουσία γυναικών και αντρών έχει σημασία αφού η Wikipedia αποτελεί μία από τις πηγές πληροφόρησης που χρησιμοποιούνται κατά κόρον παγκοσμίως από φοιτητές, ερευνητές, δημοσιογράφους και απλούς χρήστες. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2011 συγκεκριμένα, το 53% των Αμερικανών χρηστών internet ενημερώνονται από το συγκεκριμένο website ενώ το ποσοστό φτάνει το 70% στους Αμερικανούς πανεπιστημιακούς φοιτητές.

«Το χάσμα μπορεί να επηρεάσει από τις επαγγελματικές φιλοδοξίες των νέων μέχρι το ποιον επώνυμο θα καλέσεις σε ένα συνέδριο ή σε μια εκδήλωση» γράφει η Bates στην Guardian.

Πάνω στο ίδιο σκεπτικό, ο συνιδρυτής της Wikipedia, Jimmy Wales, τόνιζε το 2012, ότι οι συντάκτες αποφασίζουν συλλογικά αν ένα συγκεκριμένο θέμα αξίζει ένα δικό του άρθρο και όταν οι συντάκτες είναι στη συντριπτική πλειοψηφία άντρες, αυτό οδηγεί σε πιο μεροληπτικές αποφάσεις.

Γυναίκες στα πληκτρολόγια

Παρά τις προσπάθειες, η πρόοδος παραμένει αργή.

Το BBC, όμως, οργάνωσε στις 8 Δεκεμβρίου μια ενδιαφέρουσα δράση προκειμένου να κινητοποιήσει τις γυναίκες: Η ιδέα ήταν να πραγματοποιηθεί ένας online μαραθώνιος και 100 γυναίκες (#100WomenWiki) να γίνουν συντάκτριες της Wikipedia, εμπλουτίζοντάς την με νέα άρθρα για ζητήματα ή προσωπικότητες που απουσιάζουν ή ενισχύοντας με έξτρα πληροφορίες ήδη υπάρχουσες σελίδες της εγκυκλοπαίδειας.

Έτσι και έγινε και σημειώθηκε αριθμός-ρεκόρ σε νέες προσθήκες άρθρων για γυναίκες μέσω μίας και μόνο εκδήλωσης, ενώ πολλές νέες συντάκτριες προστέθηκαν στο ενεργητικό της Wikipedia.

«Η εφευρέτρια Knight δε θα εκπλησσόταν από αυτή την ανισότητα», γράφει η Bates. «Όσο ζούσε αντιμετώπισε σεξισμό και διακρίσεις ενώ ο Charles Annan που προσπάθησε να της κλέψει την πατέντα της, έφτασε να λέει στο δικαστήριο ότι μια γυναίκα δε θα μπορούσε ποτέ να έχει ανακαλύψει μια τέτοια μηχανή. Αλλά η Knight μάλλον θα περίμενε τα πράγματα να είναι λίγο καλύτερα το 2016» κλείνει η αρθρογράφος της Guardian.