«Ενα έθνος το οποίο επιδιώκει να τιμωρήσει το πολιτικό κατεστημένο για την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας αναμένεται αυτό το Σαββατοκύριακο να καταφέρει στα δύο μεγαλύτερα κόμματα του κατεστημένου ισχυρό πλήγμα», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι «ήδη ακόμα πριν  την πρώτη ψήφο, αξιωματούχοι και των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠαΣοΚ και ΝΔ) υποστηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις» ότι μία κυβέρνηση η οποία θα προέκυπτε από μετεκλογική συνεργασία τους θα ήταν βραχύβια.

«Πολλοί από τους προαναφερθέντες αξιωματούχους», υποστηρίζει η εφημερίδα, «περιμένουν ότι θα γίνουν νέες εκλογές έως το Φθινόπωρο, ενώ κάποιοι, ειδικά στη Νέα Δημοκρατία, δεν αποκλείουν να τη διεξαγωγή νέας εκλογικής διαδικασίας ακόμα και μέσα στον Ιούνιο».

Η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία «κυριαρχούν ουσιαστικά στην ελληνική Βουλή και διαδέχονται το ένα το άλλο στην εξουσία», «θα είναι τυχερά αν κατορθώσουν να φθάσουν στις εκλογές της Κυριακής την απαιτούμενη για το σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφία,…εξαιτίας της ανόδου κομμάτων διαμαρτυρίας, τα οποία είναι από μαρξιστικά-λενινιστικά έως νεοναζιστικά».

Η WSJ εκτιμά ότι η Βουλή που θα προκύψει την Κυριακή δεν αποκλείεται να είναι «η πιο κατακερματισμένη από την μεταπολίτευση το 1974», καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δέκα κόμματα εμφανίζονται να ξεπερνούν το όριο του 3% που είναι απαραίτητο για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο.

Ο Ιούνιος ωστόσο αποτελεί, κατά την εφημερίδα, «μήνα επώδυνων αποφάσεων» για την (όποια) ελληνική κυβέρνηση και, με δεδομένο ότι έχουν ζητηθεί ήδη από την Ελλάδα επιπλέον περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ μέχρι τότε, δεν αποκλείεται ακόμα και να διακοπεί προσωρινά η χρηματοδότηση μέσω του πακέτου στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.

«Η αυξανόμενη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα» ωστόσο, θα έχει επιπτώσεις και στην Ευρώπη, όπου «ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός ευρωπαίων ηγετών απομακρύνονται από την εξουσία από κόμματα και ψηφοφόρους εν μέσω της λαϊκής οργής για τα μέτρα λιτότητας και την ύφεση» που επικρατούν.

Η αμερικανική εφημερίδα, τέλος, επικαλούμενη πηγές που πρόσκεινται στη ΝΔ, αναφέρεται σε εκτιμήσεις στελεχών του κ. Σαμαρά, τα οποία θεωρούν ότι το κόμμα «μπορεί  να κερδίσει αυτοδυναμία σε μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση»- κάτι που βεβαίως δεν είναι ορατό σήμερα.