«Μέχρι τα τέλη του 2014 η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στον τομέα της ασφάλειας θα έχει ολοκληρωθεί και οι Αφγανοί θα έχουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη της ασφάλειας του Αφγανιστάν, μετά τη μεταβίβαση», συνέχισε η Κλίντον σε ομιλία της χθες σε κέντρο διοίκησης του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια.
 
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τον προσεχή Μάιο «θα συζητήσουμε για τη μορφή που θα λάβει η σχέση ΝΑΤΟ – Αφγανιστάν μετά τη μεταβίβαση», πρόσθεσε η Κλίντον δηλώνοντας πως ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις για μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Καμπούλ θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη σύνοδο της Ατλαντικής Συμμαχίας.
 
«Προβλέπουμε ότι ένας μικρός αριθμός των δυνάμεων θα παραμείνει στο Αφγανιστάν, ύστερα από αίτημα της αφγανικής κυβέρνησης, για να εκπαιδεύσει, να παράσχει συμβουλές και να βοηθήσει στις επιχειρήσεις πάταξης της τρομοκρατίας. Ωστόσο δεν επιθυμούμε να υπάρχουν μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στο Αφγανιστάν», διευκρίνισε η Κλίντον.
 
«Θέλουμε να πούμε σαφώς στον αφγανικό λαό, στους αντάρτες και σε όλους στην περιοχή: Το ΝΑΤΟ δεν θα εγκαταλείψει το Αφγανιστάν», τόνισε.
 
Οι ξένες δυνάμεις εισέβαλαν στο Αφγανιστάν μετά τον πόλεμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ κατά της Καμπούλ, ύστερα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, για να καταδιώξουν την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν από την εξουσία της χώρας. Οι δυνάμεις αυτές θα αναχωρήσουν από το Αφγανιστάν στα τέλη του 2014.
 
Το Αφγανιστάν θα είναι στο επίκεντρο της συνόδου του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στο Σικάγο στις 20 και 21 Μαΐου, τη στιγμή που ο στόχος για αποχώρηση στα τέλη του 2014 από ένα ασφαλές Αφγανιστάν τίθεται εν αμφιβόλω εξαιτίας σειράς περιστατικών, όπως, πρόσφατα, η σφαγή Αφγανών χωρικών από Αμερικανό στρατιώτη.
 
«Ίσως τα συμβάντα αυτά να θέτουν σε δοκιμασία τη σχέση μας, ωστόσο έδειξαν μέχρι ποιού σημείου αυτή είναι δυνατή», υπογράμμισε η Κλίντον. «Η μεταβίβαση ήδη δρομολογείται» .