«Αν ίσχυε αυτό γιατί σπεύδουν να προβλέψουν την εσωτερική μετατροπή κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ σε ΜΕΘ – covid και κυρίως τη διακομιδή σε ιδιωτικές κλινικές περιστατικών που νοσηλεύονται σε δημόσιες ΜΕΘ;» αναρωτιέται ο πρώην υπουργό Υγείας, που στέκεται σε δύο διατάξεις της νέας πορκλητικής ρύθμισης:

«Το πιο εξωφρενικό όμως είναι ότι :

1. Δεν πρόκειται για κανενός είδους «επιστράτευση» αφού, όπως ρητά αναφέρεται στην ΚΥΑ, η συνεργασία γίνεται «κατόπιν σχετικής συναίνεσης και αποδοχής του περιστατικού από την ιδιωτική κλινική».

2. Διατηρείται η πρόβλεψη για διπλάσια τιμή στο ημερήσιο νοσήλειο για την ιδιωτική κλινική που διαθέτει στο ΕΣΥ κλίνες ΜΕΘ. Δηλαδή η κυβέρνηση, σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, εξαρτά την κάλυψη των αναγκών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας από την καλή διάθεση των κλινικαρχών και φυσικά ενδίδει στις κερδοσκοπικές τους απαιτήσεις.

Αυτό σίγουρα δεν είναι σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πανδημία με όρους δημοσίου συμφέροντος, αλλά προνομιακή μεταχείριση ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας».

Υπενθυμίζεται ότι λίγη ώρα μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη, που διαβεβαίωνε μάλιστα για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη διάταξη που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Μάρτιο και προβλέπει έκτακτο κονδύλι τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές ως υπέρογκη αποζημίωση για τη νοσηλεία ασθενών που δεν πάσχουν απο κορονοϊό στις ΜΕΘ τους. Την ίδια μέρα, εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας μετέφεραν στους νοσοκομειακούς γιατρούς της ΟΕΝΓΕ ότι τα αιτήματά τους για ενίσχυση του ΕΣΥ δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν γιατί «υπάρχουν νομικοί και οικονομικοί σκόπελοι»

Στους κλινικάρχες 30 εκατομμύρια ευρώ για ενοικίαση ΜΕΘ, στην ΟΕΝΓΕ «οικονομικοί σκόπελοι»