Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Αυστραλίας βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ABC ο Μάλκολμ Τέρνμπλουμ έχει χάσει την εμπιστοσύνη πολλών βουλευτών του, οι οποίοι στηρίζουν τον συντηρητικό πρώην υπουργό Εσωτερικών, Πίτερ Ντάτον, για την ηγεσία του κόμματος.

Τη Δευτέρα ο Τέρνμπουλ απέτυχε να περάσει σε νόμο τον στόχο της Αυστραλίας για τη μείωση των εκπομπών αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που συμφωνήθηκε στη συνάντηση του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Ο Ντάτον έθεσε θέμα αλλαγής ηγεσίας και στην ψηφοφορία της Τρίτης ηττήθηκε, καθώς ο πρωθυπουργός συγκέντρωσε 48 ψήφους, έναντι 35 δικών του.

Στη συνέχεια ο Ντάτον παραιτήθηκε και εννέα ακόμη υπουργοί έθεσαν την παραίτηση του, με τον Τέρνμπουλ να έχει κάνει δεκτή μέχρι στιγμής μια παραίτηση. Ο Ντάτον, που ξεκαθάρισε ότι θα επανέλθει για την διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος του, θεωρείται πιο συντηρητικός από τον σημερινό πρωθυπουργό. Έχει συνδέσει το όνομα του με την σκληρή αντιμεταναστευτική γραμμή της Αυστραλίας, που στέλνει σε εξωχώρια στρατόπεδα τους μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στα εδάφη της και δεν διαθέτουν τα απαραίτητα νομικά έγγραφα.

Οι πληροφορίες του ABC αναφέρουν ότι ο Ντάτον είναι πιθανό να ζητήσει νέα ψηφοφορία για αλλαγή ηγεσίας την Πέμπτη, αλλά ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί θεωρείται δεδομένο πως θα επανέλθει στο άμεσο μέλλον. Ένας ακόμα λόγος αναταραχής στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος είναι πως το κόμμα των Εργατικών βρίσκεται αρκετά μπροστά στις δημοσκοπήσεις, ένα χρόνο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ο Τέρνμπουλ θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και την Τετάρτη εμφανίστηκε ενώπιων των δημοσιογράφων με ένα από τα βαριά χαρτιά της κυβέρνησης, τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μορίσον, για τον όποιο είχε ακουστεί πως βρίσκεται σε επαφές με τον Ντάτον.

Ο Μόρισον διέψευσε τις φήμες που τον θέλουν να επιθυμεί την πτώση του Τέρνμπουλ. «Ο πρωθυπουργός έχει την πλήρη στήριξη μου. Θέλω να βάλω τέλος στις φημολογίες που αναφέρουν ότι μου έχει γίνει προσέγγιση (από τον Ντάτον), δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Πρόκειται για ανοησίες και ο πρωθυπουργός γνωρίζει σε ποια ακριβώς μεριά βρίσκομαι».