Η συζήτηση έγινε με τον Executive Editor Daniel Franklin και τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη, με θέμα: «Greece’s Election: what do we envisage for 2015» στο «Gala dinner-The world in 2015» του Economist. Ο Γκίκας Χαρδουβελής εξήγησε ότι οι σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν πολύ σύντομα καθώς τρέχουν προθεσμίες που δε μπορούν να αγνοηθούν.
 
Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «οποιοδήποτε μέτρο ελάφρυνσης του χρέους θα ήταν δώρον-άδωρον αν δεν συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλώ δε μάλλον αν ανατραπούν». «Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων» πρόσθεσε.
 
Μάλιστα, κατά τον Γκίκα Χαρδούβελη χρειάζονται αποφάσεις που δεν θα οδηγούν σε μονομερείς ενέργειες, αλλά που θα είναι στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας.

Όπως είπε, ιδιαίτερης σημασίας είναι να κλείσει και η τελευταία αξιολόγηση του 2ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, έως τις 28/2/2014.
«Με επανεκλογή της παρούσας κυβέρνησης, αυτό είναι εφικτό να γίνει. Εάν κλείσει η αξιολόγηση, τότε η Ελλάδα θα εισπράξει 7,2 δισ. και θα έχει πρόσβαση στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Η Ελλάδα θα μπει σε μια νέα σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για περίπου ένα χρόνο».

Προσπαθώντας να περιγράψει τη νέα σχέση που θα δημιουργηθεί με τους εταίρους ο υπουργός Οικονομικών ανέλυσε ότι: 

I. Η χώρα θα καθορίσει μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους, τους όρους που θα διέπουν τον ευρωπαϊκό προληπτικό μηχανισμό στήριξης, τον ECCL (Enhanced Conditions Credit Line).  Το ποσό της πιστωτικής αυτής γραμμής αναμένεται να προέλθει από την επιστροφή του μεγαλύτερου ποσού, περίπου 10 δισ., από το ΤΧΣ.

II. Η ύπαρξη του ECCL θα μειώσει και τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου από τις αγορές. Η χώρα θα έχει ικανοποιητική πρόσβαση στην χρηματοδότηση των αναγκών της από την ελεύθερη αγορά.

III. Θα διαπραγματευτεί η ίδια η χώρα μας και τους όρους συμμετοχής της.  Στο ECCL θα συμπεριληφθεί μικρός αριθμός διαρθρωτικών οροσήμων, που απαιτείται η χώρα να πληροί.  Αυτά θα περιλαμβάνουν δράσεις από το 2ο  Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής που δεν τελείωσαν το 2014, αλλά και άλλες δράσεις, αποκλειστικά δικές μας, που προέρχονται από το δικό μας ελληνικό Πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης.  
 
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, η σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να μεταβληθεί σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης (precautionary agreement), σε αντιστοιχία με το ευρωπαϊκό ECCL. «Σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα, από το ΔΝΤ θα παίρναμε πέραν από τα 3,6 δισ. του 2014, επιπλέον δάνεια το 2015 και στο πρώτο τρίμηνο του 2016 περίπου 9 δισ.  Το ποσό αυτό μετατρέπεται σε πιστοληπτική γραμμή».

Εξήγησε δε ότι η γρήγορη επίτευξη της συμφωνίας θα επιτρέψει την στροφή του ενδιαφέροντος στην πραγματική οικονομία. Ήδη η οικονομία το 2014 αναμένεται να καταγράψει θετικό πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης στο 0,7%.

Για το 2015 είναι ακόμη δυνατή – αν δεν χαθεί σημαντικός  χρόνος από την εκλογική διαδικασία και τη νέα διαπραγμάτευση – η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης κοντά στον επίσημο στόχο του 2,9%.

Όσον αφορά το χρέος, ο υπουργός Οικονομικών δε βλέπει κάποιο πιθανό κούρεμα καθώς αυτό απαιτεί ομοφωνία κάτι που για τον ίδιο δεν είναι εφικτό.

«Όσον αφορά το χρέος, αυτό εξυπηρετείται χωρίς προβλήματα. Οι τόκοι είναι χαμηλοί. Δεν αποτελεί πονοκέφαλο στην οικονομική πολιτική τουλάχιστον για 7 χρόνια. Επίσης, η μέση διάρκειά του είναι 17 χρόνια από 6 χρόνια που ήταν το 2011».

«Η νέα κυβέρνηση πιθανόν να καταλήξει σε συμφωνία που θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση της διάρκειας λήξης των δανείων του επίσημου τομέα. Και πιθανόν στην μετατροπή επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά. Θα το θέλαμε.  Θα μας προστατεύσει από μια μελλοντική μεγάλη αύξηση των επιτοκίων».