X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Χαρίζουν στον Μπόμπολα… τις καθαρίστριες

Δώρο 75,9 εκ. ευρώ κάνει η κυβέρνηση στον «Μορέα Α.Ε.», συμφερόντων Μπόμπολα, Ιωάννου-Παρασκευαΐδη και Κόκκαλη επειδή είχαν μειωμένα έσοδα από τα διόδια. Η «Συμφωνία Ανασύστασης» προβλέπει επίσης άλλα 330 εκ. ευρώ επιδοτήσεων σε βάθος 30ετίας.
Nikos Libertas / SOOC
|

Σύμφωνα με τη σύμβαση που δημοσίευσε η Καθημερινή στο φύλλο της Τετάρτης η κυβέρνηση εκτός από τα 400 εκατομμύρια ευρώ που θα δώσει άμεσα ή σε βάθος χρόνου στην κοινοπραξία -επειδή έπεσε έξω στους υπολογισμούς της- εγγυάται επίσης τα δάνεια της εταιρίας αξίας 10 εκ. ευρώ.

Οι εργολάβοι όμως που δηλώνουν αδυναμία να ολοκληρώσουν το έργο που έχουν αναλάβει για την κατασκευή του οδικού άξονα Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας-Σπάρτης δεν επιδοτούνται για πρώτη φορά από την ελληνική κυβέρνηση. Στο παρελθόν έχει λάβει επίσης αποζημίωση σχεδόν 76 εκατομμυρίων ευρώ με τη δικαιολογία ότι καθυστέρησε η έναρξη της παραχώρησης.

Δηλαδή το κράτος πλήρωσε επειδή καθυστέρησε να αναθέσει το έργο με δική της υπαιτιότητα και ξαναπληρώνει τώρα επειδή ο παραχωησιούχος καθυστερεί να το παραδώσει. Ακούγεται πολύ λογικό.

Επειδή όμως τα νούμερα συνήθως κρύβουν ανθρώπους ας δούμε μερικές αναλογίες: Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει άμεσα 76 εκ. στους εργολάβους, όσα περίπου δηλαδή εξοικονόμησε από την διαθεσιμότητα 5.500 δημοσίων υπαλλήλων. Σήμερα ανακοινώθηκε η απόλυση των καθαριστριών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Τα χρήματα που εξοικονομεί το δημόσιο από την απόλυσή τους δεν φτάνουν ούτε για τα κιγκλιδώματα μιας γέφυρας του Μπόμπολα.

Το συνολικό δώρο της κυβέρνησης στους εργολάβους μόνο για το συγκεκριμένο έργο ξεπερνάει τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Όσα ακριβώς ζητάει και η Τρόικα με τα νέα μέτρα που περιλαμβάνουν την διάλυση του ασφαλιστικού, την κατάργηση του συνδικαλισμού, τον αποκλεισμό των περισσοτέρων από τη ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο κ.λπ.

Και αν η σύγκριση με τα μέτρα σας φαίνεται λαϊκισμός ας μιλήσουμε για πραγματικά ποσά: 400 εκατομμύρια λιγότερα περιλάμβανε ο προϋπολογισμός του 2014 για το εθνικό σύστημα υγείας και αν θέλετε να συζητήσουμε για ζεστό χρήμα αν η κυβέρνηση διαθέσει τα μισά από όσα χαρίζει στους Μπόμπολα, Παρασκευαΐδη και Κόκκαλη στον ΕΟΠΠΥ θα μηδένιζε τα χρέη του.

Ας μιλήσουμε τώρα για τον Γρηγόρη Ψαριανό που δηλώνει περιχαρής ότι θα ψηφίσει όποιον ΠτΔ προτείνει η Νέα Δημοκρατία και για τους «αναρχικούς που είναι έτοιμοι να κάψουν την Αθήνα» σύμφωνα με το MEGA.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις