Ο υπουργός Παιδείας της κυπριακής κυβέρνησης, Κώστας Χαμπιαούρης, συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Πρόεδρο του παραρτήματος της Ναζιστικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο, του  ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου, προκειμένου να τον ενημερώσει για θέματα Παιδείας.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου υποστήριξε πως η κυβέρνηση μοιράζεται τις ίδιες αρχές και αξίες με το φασιστικό ΕΛΑΜ. «Να είστε σίγουρος ότι θα είμαστε σε επικοινωνία. Οι απόψεις σας είναι πάντα καλοδεχούμενες και είμαστε ανοικτοί σε διάλογο. Θα δεχθούμε όπως έχετε αναφέρει την οποιαδήποτε εποικοδομητική κριτική εκεί που πρέπει και θέλω να ξέρετε ότι οι αξίες και αρχές που έχετε αναφέρει είναι και δικές μας αξίες και δικές μας αρχές κι ότι θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ότι καλύτερο στα παιδιά μας που είναι το μέλλον αυτού του τόπου».

Ζητά εξηγήσεις το ΑΚΕΛ

Η τοποθέτηση του Κ. Χαμπιαούρη προκάλεσε την αντίδραση του ΑΚΕΛ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι δεν τους προκαλούν εντύπωση οι δηλώσεις του υπουργού του Νίκου Αναστασιάδη, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει θέση για την τοποθέτηση περί κοινών αρχών και αξιών με το φασιστικό ΕΛΑΜ.

«Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις για το τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε τέτοιες ευαισθησίες δεν μας συνήθισε ο κ. Αναστασιάδης. Στην πρώτη θητεία του προσπέρασε διάφορα σφυρίζοντας αδιάφορα. Η επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας στα Γραφεία του ΕΛΑΜ είναι το πρώτο ατόπημα του Υπουργού.

Μίλησε για “κοινές αρχές και αξίες”. Ο κ. Χαμπιαούρης, αλλά και ολόκληρη η κυβέρνηση Αναστασιάδη πρέπει να απαντήσουν ποιες είναι οι “κοινές αρχές και αξίες” που έχουν με το ΕΛΑΜ, με αυτούς δηλαδή που δηλώνουν εθνικιστές, εθνικοσοσιαλιστές και “σπορά των ηττημένων του 1945”, δηλαδή του χιτλεροφασισμού. Με αυτούς που αποτελούν παράρτημα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο η οποία δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση κατηγορούμενη για ανθρωποκτονίες και επιθέσεις. Με αυτούς που ανέλαβαν την “πολιτική ευθύνη” της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Τέλος, διερωτήθηκε «ποιες είναι οι “καλοδεχούμενες” απόψεις για τον Υπουργό Παιδείας: οι ύμνοι στη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β’;   Ισχυρίστηκε ο Υπουργός Παιδείας ότι αναφερόταν στα “ελληνοχριστιανικά ιδεώδη”. Άραγε είναι αυτά τα συνθήματα που θα καθοδηγούν την κυβέρνηση στην καθοδήγηση της παιδείας του τόπου, τα οποία αποτέλεσαν την πρόταξη της δικτατορίας του Μεταξά, της Χούντας των Αθηνών, της ΕΟΚΑ Β’ και του φασιστικού πραξικοπήματος στην Κύπρο;».

Προσπάθησε να τα μαζέψει ο Χαμπιαούρης

Μετά την αντίδραση από το ΑΚΕΛ,ο Κ. Χαμπιαούρης προσπάθησε με γραπτή του δήλωση το βράδυ της Τετάρτης να μαζέψει τα όσα είπε. Υποστήριξε πως πρέπει να είναι σε διάλογο με όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι δεν ταυτίζεται με ακραίες πολιτικές ιδεολογίες.

«Σε σημερινές μου δηλώσεις αναφέρθηκα στα εθνικά ιδεώδη και τις χριστιανικές αξίες του κυπριακού ελληνισμού, πάντα με πλήρη σεβασμό και στις άλλες θρησκείες, χωρίς βεβαίως να υπονοείται καμία ταύτιση με ακραίες πολιτικές ιδεολογίες».