Πρώην υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις των πρώην προέδρων Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και της Ντίλμα Ρουσέφ, ο 55χρονος σήμερα Πολάτσι, είχε αναλάβει τα καθήκοντά του το 2003 και  ενώ ήταν ένα από τα πλέον ισχυρά στελέχη του Κόμματος των Εργατών (PT) έχοντας καταφέρει να καθησυχάσει τις χρηματαγορές που είχαν τρομοκρατηθεί από την εκλογή του Λούλα στην προεδρία της Βραζιλίας και αποκατέστησε την οικονομική σταθερότητα στη χώρα.

Ωστόσο οδηγήθηκε σε παραίτηση  το 2006 αφού ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο παραβίασης του τραπεζικού απορρήτου.

Το 2011, ενώ είχε αναλάβει προσωπάρχης της Ντίλμα Ρουσέφ, της διαδόχου του Λούλα, υποχρεώθηκε και πάλι να παραιτηθεί καθώς κατηγορήθηκε για παράνομο πλουτισμό.

Πέρυσι, οι εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας, στο πλαίσιο των ίδιων ερευνών, είχαν εκδόσει δικαστικές διαταγές πληρωμής και κατάσχεσης πόρων κατασκευαστικών εταιρειών, αξίας 327 εκατ. δολαρίων, καταφέρνοντας να ξεδιπλώσουν το τεράστιο κύκλωμα διαφθοράς της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Petrobras.

Τότε, ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε να κατασχεθούν πόροι αξίας 282 εκατ. ρεάις που ανήκουν σε μια από τις μεγαλύτερες βραζιλιάνικες κατασκευαστικές εταιρείες, την OAS. Στελέχη της εταιρείας αυτής φέρονται να δωροδοκούσαν στελέχη της Petrobras με αντάλλαγμα την ανάθεση συμβάσεων που υπερτιμολογούσαν.

Η OAS ήταν η πέμπτη εταιρεία κατά σειρά της οποίας διατάχθηκε από δικαστές η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Οι προηγούμενες τέσσερις είναι οι Camargo Corrêa, Galvão Engenharia, Sanko Sider και Engevix. Τα ποσά που κατασχέθηκαν ισοδυναμούν με το 1% της αξίας των συμβάσεων που είχαν συνάψει με την Petrobras, συν τα πρόστιμα.

Εισαγγελείς πιστεύουν ότι πάνω από 20 κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες της Βραζιλίας είχαν συστήσει καρτέλ το οποίο, χάρη σε δωροδοκίες ύψους 6,2 δισεκ. ρεάις, εξασφάλιζε συμβάσεις οι οποίες επιβάρυναν την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου με γιγαντιαία εικονικά κόστη. Οι δωροδοκίες των εργολάβων κατέληγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς διεφθαρμένων στελεχών της Petrobras και στα ταμεία πολιτικών κομμάτων.

Μέχρι σήμερα, έχουν ασκηθεί διώξεις σε βάρος 97 προσώπων για ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και σύσταση καρτέλ. Διεξάγεται παράλληλα έρευνα σε βάρος περίπου 50 πολιτικών για δωροληψία.

Η Petrobras ανέστειλε όλες τις πληρωμές και έβαλε στη μαύρη λίστα τις κατασκευαστικές εταιρείες που ενέχονται στο κύκλωμα, πολλές από τις οποίες υπέβαλαν εν συνεχεία αιτήσεις προστασίας από τους πιστωτές τους.

Οι εργολήπτριες εταιρείες αναγκάστηκαν να παγώσουν δεκάδες έργα και να απολύσουν εργαζόμενους. Το σκάνδαλο επιδείνωσε την κατάσταση της οικονομίας της Βραζιλίας, η οποία σταδιακά έχει περιέλθει σε τέλμα τα τελευταία χρόνια

Σήμερα η Αστυνομία της Βραζιλίας επιβεβαίωσε τη σύλληψη κάνοντας λόγο απλώς για έναν «πρώην υπουργό» χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει. 

Ο Παλότσι είναι ο δεύτερος πρώην υπουργός Οικονομικών που συλλαμβάνεται για την υπόθεση Petrobras. Την περασμένη εβδομάδα είχε συλληφθεί και ο Γκουίντο Μαντέγκα ενώ ο ίδιος ο Λούλα διώκεται για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.