«Ας δούμε τις χειροπιαστές δεσμεύσεις» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, αναφορικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, για την ενίσχυση των εξωτερικών της συνόρων και την αναζήτηση νέων κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Σχετικά με τα συμπεράσματα της Συνόδου, ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ, προβλέπει τη δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής μεταναστών κλειστού τύπου, σε εθελοντική βάση, εντός των συνόρων της ΕΕ, αλλά και εντός τρίτων χωρών όπου θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου. Παράλληλα, θα υπάρχουν περιορισμοί στην ελευθερία κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη, αυστηροποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, εντατικοποίηση των διμερών συμφωνιών με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για την επιστροφή τους, καθώς και αυξημένη χρηματοδότηση σε χώρες όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής.

 
Υπενθυμίζεται ότι πριν τη Σύνοδο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, απείλησε ότι θα ασκήσει βέτο αν τα συμπεράσματα της Συνόδου δεν ικανοποιούν τη χώρα του. Συγκεκριμένα, είχε τονίσει ότι «περιμένουμε πράξεις. Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι μία επιλογή και είμαι διατεθειμένος να υποστώ όλες τις συνέπειες. Ένα βέτο είναι μία πιθανότητα που δεν θέλω να φαντασθώ, αλλά εάν πρέπει να φθάσουμε εκεί, από την πλευρά μου, δεν θα έχουμε κοινό κείμενο συμπερασμάτων. Πιστεύουμε ότι η ιταλική πρόταση για την μετανάστευση είναι λογική. Η Ιταλία δεν θέλει λόγια, θέλει πράξεις για την μετανάστευση».
Για τη στάση του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος για πρώτη φορά παρίστατο σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Politico σχολίασε σε δημοσίευμα του ότι εξέπληξε τους ομολόγους του μπλοκάροντας το κείμενο των συμπερασμάτων, το οποίο περιλάμβανε και ζητήματα για τα οποία δεν υπήρχε διαφωνία. «Ήταν ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα για τον πρωτάρη Ιταλό πολιτικό, δικηγόρο και καθηγητή Δικαίου, ο οποίος ποτέ κατά το παρελθόν δεν υπηρέτησε σε δημόσια αξιώματα, αλλά προέκυψε ως συμβιβαστική λύση στον κυβερνητικό συνασπισμό του αντισυστημικού κινήματος των 5 αστέρων με την ακροδεξιά Λέγκα. Και η στάση του αυτή σίγουρα δεν τον έκανε να κερδίσει φίλους»