Η ανακοίνωση του ραδιοσταθμού:

O Aθήνα 9.84 σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα της συγκέντρωσης κατοίκων και αλληλέγγυων στην Πλατεία Βικτωρίας, διευκρινίζει ότι οι δημοσιογράφοι του σταθμού έχουν ελευθερία λόγου και καλύπτουν τα γεγονότα, όπως εκείνοι κρίνουν, με γνώμονα το δημοσιογραφικό λειτούργημα και δεοντολογία.

Ο σταθμός ποτέ δεν λογόκρινε κανένα δημοσιογράφο και αυτό τον διακρίνει διαχρονικά από τα υπόλοιπα ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα, αυτονόητο είναι ότι δεν εκπροσωπεί ο εργαζόμενος-δημοσιογράφος ολόκληρο το Μέσο στο οποίο εργάζεται.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην δημοσιογράφος, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνάντηση ακροδεξιών στην Πλατεία Βικτωρίας προχθές, καλεί τον ραδιοφωνικό σταθμό του δήμου Αθηναίων να πάρει θέση για τις αναρτήσεις της δημοσιογράφου Ελευθερίας Κουμάντου σχετικά με το θέμα, καθώς η δημοσιογράφος «τόλμησε» να αναρτήσει ντοκουμέντα αστυνομικής αυθαιρεσίας. Με την ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απευθύνεται τόσο στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84, στον οποίο εργάζεται η Ελευθερία Κουμάντου, καθώς και στον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, με την κάλυψη του οποίου πραγματοποιήθηκε η ρατσιστική συγκέντρωση μίσους στην πλατεία Βικτωρίας. «Επόμενη στάση, δημοτικό συμβούλιο» λέει χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Ο Μπογδάνος στοχοποιεί τη δημοσιογράφο Ελευθερία Κουμάντου και ζητά εμμέσως την απόλυση της

«Οι δημοσιογράφοι δεν εκφοβίζονται από γραφικούς λεονταρισμούς»

Λίγη ώρα νωρίτερα, ξεκάθαρη θέση υπέρ της δημοσιογράφου, Ελευθερίας Κουμάντου και ενάντια στην στοχοποίησή της από τον βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Μπογδάνο, για αναρτήσεις και βίντεο – ντοκουμέντα αστυνομικής αυθαιρεσίας που ανέβασε μετά τις συγκεντρώσεις στην πλατεία Βικτωρίας, πήρε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο του «Αθήνα 9.84», Κώστας Ράπτης, καλώντας την ΕΣΗΕ, τη διοίκηση του σταθμού και το Δημοτικού Συμβούλιο της δήμου Αθηναίων, να πράξουν το ίδιο.

«Ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΡΑ, δηλ. του “Αθήνα 9,84”, οφείλω να διευκρινίσω τα εξής» αναφέρει στη δήλωσή του ο Κώστας Ράπτης και συνεχίζει λέγοντας:

  • Τα ρεπορτάζ τα υπερασπίζονται οι δημοσιογράφοι με την ποιότητα της δουλειάς τους και την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας – δεν τα υποβάλλουν προς “υιοθέτηση” στον εργοδότη ή τον πολιτικό προϊστάμενο, αντίθετα ίσως από ό,τι έχει μάθει ο κ. Μπογδάνος.
  • Η χρηματοδότηση των δημοτικών μέσων ενημέρωσης από δημόσιους πόρους είναι ακριβώς η εγγύηση ότι αυτά μπορούν να λειτουργούν με δημοσιογραφική ανεξαρτησία για τις ανάγκες της έγκυρης ενημέρωσης των δημοτών – όχι ως μοχλός υποταγής στο “αφεντικό” και τις πολιτικές του απόψεις, αντίθετα από ό,τι δείχνει να πιστεύει ο κ. Μπογδάνος.
  • Η απασχόληση σε ένα δημόσιο μέσο δεν αναιρεί την ελευθερία του δημοσιογράφου να ξεδιπλώνει την δημόσια παρουσία του με όποιον τρόπο νομίζει, εφόσον αυτός είναι σύμφωνος με τη δεοντολογία.
  • Τα πραγματικά και αποτυπωμένα σε βίντεο δεδομένα ενός από τα (ολοένα και περισσότερα το τελευταίο διάστημα) κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, δεν είναι δυνατόν να αποσιωπηθούν ή να διαστρεβλωθούν. Οι δημοσιογράφοι δεν εκφοβίζονται από γραφικούς λεονταρισμούς.
  • Τα πολιτικά ερωτήματα που είναι λογικό να προκύπτουν από την παρουσία του Κωνσταντίνου Μπογδάνου πλάι σε διαβόητους ακροδεξιούς στην πλατεία Βικτωρίας δεν απαντώνται ούτε με την συκοφάντηση των αντιφασιστών διαδηλωτών ούτε με την στοχοποίηση των δημοσιογράφων που αποτύπωσαν τα γεγονότα.
  • Ο όρος “στοχοποίηση” δεν αποτελεί εν προκειμένω τετριμμένη ρητορική έξαρση. Η Ελευθερία Κουμάντου καλύπτει εδώ και δέκα χρόνια, με ανάθεση από τον “Αθήνα 9,84”, την δράση και τη δίκη της Χρυσής Αυγής – με όλα τα ρίσκα που αυτό συνεπάγεται και τα οποία προφανώς συνυπολογίζει ο κ. Μπογδάνος.

«Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι του “Αθήνα 9,84” είμαστε περήφανοι για την ποιότητα του ενημερωτικού προϊόντος που προσφέρουμε και τα αποκλειστικά δημοσιογραφικά κριτήρια τα οποία τηρούμε» προσθέτει ο δημοσιογράφος και καλεί επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ « να υπερασπιστεί χωρίς αμφισημίες τη συνάδελφο Ελευθερία Κουμάντου και συνολικά την ανεξαρτησία και επαγγελματική ακεραιότητα των εργαζομένων στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας, το δε Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να εξετάσει αν εγείρονται ζητήματα της αρμοδιότητάς του», όπως επίσης και «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΡΑ και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων να αρθρώσουν φωνή καταδίκης της απαράδεκτης παρέμβασης του Κωνσταντίνου Μπογδάνου και να επαναβεβαιώσουν ότι ο “Αθήνα 9.84” λειτουργεί αχειραγώγητος, με μοναδικό γνώμονα τη δημοσιογραφική δεοντολογία και με σεβασμό στο προσωπικό του».

Τέλος, στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον «Αθήνα 9,84» τονίζει ότι «καλείται κάθε δημοκρατικός πολίτης να σταθεί εμπόδιο στην επιδιωκόμενη από κάποιους εργαλειοποίηση και φίμωση των δημοτικών μέσων ενημέρωσης. Άλλωστε τα συμφραζόμενα της συγκεκριμένης υπόθεσης δεν αφήνουν αμφιβολία ότι αποτελεί και αυτή μια πτυχή των βαλλόμενων στις μέρες μας δημοκρατικών ελευθεριών.»

Ανακοίνωση εξέδωσε το Golden Dawn Watch σημειώνοντας ότι:

«από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του GoldenDawnWatch η κ. Κουμάντου με το αξιόπιστο ρεπορτάζ της για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την εκτενή δημοσιογραφική κάλυψη του ακροδεξιού φαινομένου στην Ελλάδα, έχει υπάρξει πολύτιμος αρωγός των προσπαθειών μας. Θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη αντίθεσή μας στις συκοφαντίες και την στοχοποίηση που δέχτηκε από τον εν λόγω βουλευτή, και να δηλώσουμε πως είμαστε απέναντι σε συμπεριφορές και πρακτικές που στόχο έχουν να προσβάλλουν τη δημοσιογραφική ιδιότητα καθώς και την ελευθερία του τύπου. Τέλος, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην κ. Κουμάντου και σε όσες και όσους δέχονται αντίστοιχες επιθέσεις ενώ σημειώνουμε πως θα παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης».

Ανακοίνωση στήριξης στη δημοσιογράφο εξέδωσε και η παράταξη του Νάσου Ηλιόπουλου στον Δήμο Αθηναίων «Ανοιχτή Πόλη».  «Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μπογδάνος στοχοποίησε χτες τη δημοσιογράφο του δημοτικού ραδιοσταθμού 9,84 Ελευθερία Κουμάντου. Οι αναρτήσεις της σχετικά με την ολιγάριθμη συγκέντρωση ρατσιστικού μίσους στην πλατεία Βικτωρίας, στην οποία συμμετείχε ο ίδιος πλάι στον κ. Κασιδιάρη, δεν ήταν της αρεσκείας του. Η επίθεση είναι σύμπτωμα της αντίληψης που τρέφει ο βουλευτής για την ανεξαρτησία της ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης» αναφέρει η Ανοιχτή Πόλη.