Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι ελληνοτουρκικές επαφές σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, επί του τεχνικού εγγράφου που κατέθεσε η Στρατιωτική Επιτροπή, με σκοπό την αποκλιμάκωση στην περιοχή.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γένς Στόλτενμπεργκ, είχε αναγγείλει προ ημερών την ελληνοτουρκική συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενός «μηχανισμού στρατιωτικής αποκλιμάκωσης», καθώς η συγκέντρωση στρατιωτικών μονάδων στην ανατολική Μεσόγειο.

Η δήλωση του Γ. Στόλτενμπεργκ προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έσπευσε να αρνηθεί τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Υπενθυμίζεται πως οι αρχικές κυβερνητικές διαψεύσεις έδωσαν τη θέση τους σε πληροφορίες για το ότι είχε προηγηθεί επικοινωνία του Γ. Στόλτενμπεργκ με τους μόνιμους στρατιωτικούς αντιπροσώπους Τουρκίας και Ελλάδας στην έδρα του ΝΑΤΟ, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι «δεν συνιστά διάλογο» το να απαντήσει σε ένα έγγραφο που της επέδωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, ζητώντας να του απαντήσουν μέσα σε μια εβδομάδα Την Τετάρτη ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, πρέσβης Σπ. Λαμπρίδης δήλωσε πως η Αθήνα, θα υποβάλει τα σχόλιά της, επί του εγγράφου αυτού στη γραμματεία του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ «ανησυχούν» για τις τουρκικές προκλήσεις στην αν. Μεσόγειο – Προωθείται ο «τεχνικός διάλογος» μέσω ΝΑΤΟ

Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Μεσογείου

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιείται Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας. Η ΕΕ έχει υπογραμμίσει ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να συζητήσουν τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών πριν από τις 24 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία για την οποία είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναμένεται να μεταβεί στις 21 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με αξιωματούχους της Ένωσης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το ελληνοτουρκικό ζήτημα τέθηκε στην συζήτηση που είχαν την Κυριακή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Σ. Μισέλ αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου για να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Τουρκία ξεκαθαρίζει πως δεν υποχωρεί

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu πως οι ασκήσεις που πραγματοποιεί η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο εναρμονίζονται με τους κανόνες του ΝΑΤΟ.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ υποδέχτηκε στην Άγκυρα τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, πτέραρχο Στιούαρτ Πιτς. Σύμφωνα με τουρκική ανακοίνωση, στη συνάντηση «συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η πρωτοβουλία του γγ του ΝΑΤΟ για συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και άλλα θέματα που αφορούν το ΝΑΤΟ».