Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του BBC, η Μάργκαρετ Κίναν, που την επόμενη εβδομάδα γίνεται 91 ετών, είναι η πρώτη βρετανίδα πολίτης που έλαβε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, που δημιουργήθηκε από τη γερμανική «BioNTech» και την αμερικανικής «Pfizer».

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 50.000 άνθρωποι, ενώ εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν σήμερα σε περίπου 50 νοσοκομεία της χώρας, με τις πρώτες 800.000 δόσεις να είναι διαθέσιμες. Μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι πολίτες που είναι άνω των 80 ετών και στη συνέχεια οι τρόφιμοι στους οίκους ευγηρίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Κίναν δήλωσε ιδιαίτερα προνομιούχα για το δώρο αυτό που της δίνεται λίγο πριν τα γενέθλια της. «Νιώθω ιδιαίτερα προνομιούχα που γίνομαι η πρώτη πολίτης η οποία λαμβάνει το εμβόλιο κατά το ιού. Είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων ου θα μπορούσε να μου γίνει ποτέ, καθώς θα έχω την ευκαιρία να περάσω χρόνο με την οικογένεια μου, ενώ ήμουν μόνη μου για την μεγαλύτερη περίοδο της χρονιάς».

Ζητά χαμηλούς τόνους ο υπουργός Υγείας

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε πως «έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη για τα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν στους ανθρώπους που θα εμβολιαστούν εντός της εβδομάδας». Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός σχετικά με το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να συνεχίσουμε να προφυλάσσουμε τους εαυτούς μας με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε μέχρι σήμερα. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Πρέπει να εμβολιαστούν αρχικά οι ευπαθείς ομάδες, ώστε να σταματήσουμε να έχουμε τις απώλειες που έχουμε μέχρι σήμερα». Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έκανε λόγο για φως στην άκρη του τούνελ, αλλά κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα φορώντας μάσκες και κρατώντας τις αποστάσεις.

Οι αιχμές της ΕΕ για βιαστική απόφαση

Προ ημερών η Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε αιχμές για την «βιαστική» απόφαση της Βρετανίας, μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε τονίσει  πως ο Οργανισμός προχωρά με προσεκτικά βήματα και εξετάζει κάθε πιθανότητα για να γίνει με απόλυτη ασφάλεια ο εμβολιασμός των πολιτών κατά της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι «προέχει η διασφάλιση της απόλυτης ασφάλειας του εμβολιασμού των πολιτών», αφήνοντας αιχμές κατά της «βιαστικής» απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ξεκαθαρίσει πως οι χώρες που πλήττονται από τον ιό θα πρέπει να περάσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας χωρίς τη συμβολή του εμβολίου.

Ο ΠΟΥ ξεκαθαρίζει πως το εμβόλιο θα καθυστερήσει για μήνες και δεν θα αποτελέσει «μαγική λύση»