Στην επιχείρηση, που παρακολουθούν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης και Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, συμμετέχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μεταξύ των οποίων και 70 γυναίκες αστυνομικοί που μετακινήθηκαν ειδικά για τον σκοπό αυτό στη Μυτιλήνη από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.

Σημειώνεται ότι από μέρους της Αστυνομίας λαμβάνονται μεγάλα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό. Οι αστυνομικοί επιχειρούν με ειδικές φόρμες προστασίας, ενώ τα ΜΑΤ -προς το παρόν και δεδομένου του ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις- παρακολουθούν την όλη διαδικασία από απόσταση.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έκανε λόγο για «επιχείρηση με την οποία περνάμε από την ανασφάλεια στην υγειονομική ασφάλεια κι από την αταξία στην τάξη» και ανακοίνωσε ότι από το πρωί της Πέμπτης έχουν μαζευτεί στο κέντρο 1.000 άνθρωποι, ενώ έχουν εντοπιστεί 21 ακόμα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της πανδημίας που προστέθηκαν στα 37 που είχαν ανακοινωθεί μέχρι τώρα.

Σήμερα είναι η ένατη μέρα από τη φωτιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό της Μόριας και περίπου 13.000 πρόσφυγες, ζουν πάνω στον δρόμο ή σε κτήματα και στους προαύλειους χώρους επιχειρήσεων που και αυτές παραμένουν εννιά μέρες τώρα κλειστές. Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «η επιχείρηση έχει σαφές ανθρωπιστικό περιεχόμενο και στοχεύει και στην προστασία της δημόσιας υγείας».

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου δίνει το αστρονομικό ποσό των 2.9 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για την ενοικίαση εκτάσεων ξερής και εγκαταλειμμένης γης στον Καρά Τεπέ. Προκειμένου να δημιουργήσει ένα νέο μόνιμο ΚΥΤ.

«Γιατί μας εμποδίζουν»;

«Καλούμε τις ελληνικές αρχές να διεξάγουν τις επιχειρήσεις ειρηνικά. Είμαστε ο μόνος ιατρικός φορέας στη συγκεκριμένη ζώνη, αλλά συνεχίζουμε να μην έχουμε πρόσβαση! Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται ιατρική βοήθεια, αλλά δεν μπορούμε να τους προσεγγίσουμε. Γιατί μας εμποδίζουν;» ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

 

Eνώ η Refugee Support Aegean, σε ανάρτησή της δίνει εικόνα μέσα από τις σκηνές του νέου κέντρου κράτησης, σημειώνοντας ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να κοιμηθούν στο πάτωμα.

 

«Η Αστυνομία επιτίθεται με γκλόπμ και χημμικά κατα οικογενιεών προσφύγων με πολλά παιδιά που βρίκονται στο δρόμο μετά την πυρκαγιά στη Μόρια και ζητούν την μετακίνηση τους στην ενδοχώρα. Με αυτό τον άθλιο τρόπο επιχειρούν να καταστείλουν την μαζική κινητοποίηση των χιλιάδων προσφύγων, με πρώτες τις γυναίκες, που αρνούνται το μάντρωμα στη νέα Μόρια» καταγγέλλει από την πλευρά της η ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου, που δημοσιεύει και σχετικό βίντεο με ρήψι δακρυγόνων από αστυνομικές δυνάμεις.