X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ξεκρέμαστο έμεινε το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» – Δεν έχει πλοία υποστήριξης

Χωρίς υποστήριξη έμεινε το Τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», που από τη Δευτέρα αγκυροβόλησε νότια της κατεχόμενης Καρπασίας στην Κύπρο. Μέλη της ολλανδικής εταιρείας Vroon Offshore Services, στην οποία ανήκουν δύο πλοία υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων, διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις του Γιαβούζ σε κυπριακά ύδατα. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνέχισε τις προκλητικές δηλώσεις, επισημαίνοντας ότι «kανένας δεν μπορεί να εμποδίσει τα γεωτρύπανά μας», με την με την Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, να εκφράζει την «σοβαρή ανησυχία» για τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες.
Ξεκρέμαστο έμεινε το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» – Δεν έχει πλοία υποστήριξης
|

Μέλη της ολλανδικής εταιρείας Vroon Offshore Services, στην οποία ανήκουν τα πλοία υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων VOS PRIME και VOS PRINCE, επιβεβαίωσαν στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις του «Γιαβούζ» σε κυπριακά ύδατα. Αποτελούν τα δύο από  τα τρία πλοία υποστήριξης που αναφέρονται στην παράνομη τουρκική Navtex για τη γεώτρηση του «Γιαβούζ» στον στόχο «Καρπασία-1» (Karpaz-1), στο λεγόμενο «τεμάχιο Ε» των Κατεχομένων, εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε στον Φιλελεύθερο ότι τα πλοία της βρίσκονται μεν στο λιμάνι της Σελεύκειας, αλλά δεν θα ακολουθήσουν το «Γιαβούζ» από τη στιγμή που αυτό θα επιχειρήσει παράνομα σε κυπριακά ύδατα. Η απάντηση της Vroon Offshore Services φέρνει νέα εμπόδια στην Τουρκία για την πραγματοποίηση, τουλάχιστον μέσα στα επόμενα 24ωρα, του χρονοδιαγράμματος γεώτρησης με το «Γιαβούζ»

Υπενθυμίζεται ότι το Τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ αγκυροβόλησε τη Δευτέρα νότια της κατεχόμενης Καρπασίας στην Κύπρο, ώστε να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις μέσα στην εβδομάδα, όπως είχε δηλώσει  ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Το «Γιαβούζ» βρισκόταν στο Τουρκικό λιμάνι της Μερσίνης, όπου γίνονταν οι τελευταίες προετοιμασίες πριν την αναχώρησή του για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Η νέα παράνομη τουρκική γεώτρηση βορειανατολικά της Κύπρου προκάλεσε τις αντιδράσεις της  Ευρωπαϊκής Ένωσης , με την Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, να εκφράζει την «σοβαρή ανησυχία», καλώντας παράλληλα τις τουρκικές αρχές «να αποφύγουν παρόμοιες ενέργειες, να ενεργήσουν με πνεύμα καλής γειτονίας και να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Υπενθύμισε επίσης τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, προσθέτοντας ότι «οι συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας».

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε την Δευτέρα ότι τουρκικά γεωτρύπανα «Πορθητής» και «Γιαβούζ» συνεχίζουν συντονισμένα τις δραστηριότητές τους στην Ανατολική Μεσόγειο και κανένας δεν μπορεί να τα εμποδίσει. Υποστήριξε επίσης ότι «ευχή μας από δω και μπρος είναι να μην υπάρξουν προβλήματα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», επισημαίνοντας ότι μετά τις εκλογές στην Ελλάδα θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των δυο χωρών. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι «μπορεί να υπάρξουν φωνές ενοχλητικές δεξιά κι αριστερά. Αλλά έχουμε δηλώσει ότι καμιά από αυτές τις φωνές δεν θα μας εμποδίσει».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις