Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times ότι οι προοδευτικές ιδέες είναι «απαρχαιωμένες και ανώφελες, επειδή έχουν απορριφθεί από τις πλειοψηφία του πληθυσμού στις δυτικές χώρες», προσθέτοντας ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έκανε ένα σημαντικό λάθος όταν υιοθέτησε τις προοδευτικές ιδέες αναφορικά με το ζήτημα της υποδοχής προσφύγων από τη μέση Ανατολή.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι το προοδευτικό ιδεώδες επιτρέπει στους μετανάστες «να σκοτώνουν, να λεηλατούν, να βιάζουν με πλήρη ατιμωρησία καθώς τα δικαιώματά τους ως μετανάστες προστατεύονται», ενώ διερωτάται «ποια είναι αυτά τα δικαιώματα; Κάθε εγκληματική πράξη πρέπει να τιμωρείται». Σημείωσε επίσης ότι «οι προοδευτικές ιδέες είναι πλέον απαρχαιωμένες και βρίσκονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της μεγάλης πλειονότητας του πληθυσμού».

Σύμφωνα με πληροφορίες του EUobserver, οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ανέφερε ότι η αϋπνία λόγω της αλλαγής ζώνης ώρας του επέτρεψε να διαβάσει ολόκληρη τη συνέντευξη του Ρώσου προέδρου, επισημαίνοντας ότι διαφωνεί κάθετα με το επιχείρημα κατά το οποίο οι προοδευτικές ιδέες είναι απαρχαιωμένες.

«Όποιος αναφέρει ότι η προοδευτική δημοκρατία είναι απαρχαιωμένη, εννοεί ταυτόχρονα ότι οι ελευθερίες είναι απαρχαιωμένες, ότι το κράτος δικαίου είναι απαρχαιωμένο και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απαρχαιωμένα» τόνισε συγκεκριμένα ο Ντ Τουσκ από την Ιαπωνία, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο της G20 , επισημαίνοντας παράλληλα ότι «για εμάς στην Ευρώπη, αυτές θα παραμείνουν θεμελιώδεις αξίες. Αντίθετα αυτά που εμείς βρίσκουμε απαρχαιωμένα είναι ο αυταρχισμός, η προσωπολατρία και νόμος των ολιγαρχών». Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σημείωσε χιουμοριστικά ότι η αϋπνία λόγω της αλλαγής ζώνης ώρας δεν αποτέλεσε σημαντικό λόγο για να διαβάσει τη συνέντευξη.