Αναλυτικά, στο στόχαστρο των δανειστών μπαίνουν τα ληξιπρόθεσμα δάνεια. Επίσης εστιάζουν στη διευκόλυνση των εταιρειών, μέσω νέου καθεστώτος αδειοδότησης, το οποίο θα παραδοθεί στην κυβέρνηση δια χειρός Παγκόσμιας Τράπεζας…

Όπως έγινε σαφές κατά τη συζήτηση του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Δένδια με τους εκπροσώπους της τρόικας, σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, η όποια ρύθμιση αποφασιστεί δεν θα έχει επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, αλλά, προφανώς, θα επιβαρύνει τους υπόχρεους και τους υπερχρεωμένους.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τα στελέχη του Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Εργασίας).

 

Κυριακάτικη αργία
 

Για το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, και με φόντο τις προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις, αυτή την εβδομάδα, αλλά και τις αντιδράσεις στον εμπορικό κόσμο, το υπουργείο γνωστοποίησε ότι έχει στόχο να προχωρήσει σε μελέτη για να διαφανεί αν ωφελεί το μέτρο την αγορά.

«Αν δεν είναι αποδοτικό, δεν θα επιμείνουμε στην εφαρμογή του», φέρεται να δήλωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.
 

 

Παγκόσμια Τράπεζα για άδειες

 
Επίσης, η ίδια πηγή σημείωσε ότι ενημερώθηκε η τρόικα σχετικά με την ολοκλήρωση της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για τη μείωση των αδειοδοτήσεων. Το έργο έχει ανατεθεί στην Παγκόσμια Τράπεζα. 
 
«Γιατί δεν γίνεται αυτό από το ίδιο το δημόσιο; Διότι το σύστημα έχει εγγενείς αδυναμίες ή λειτουργεί το σύστημα της αδράνειας και η Παγκόσμια Τράπεζα έχει και εμπειρία και αξιοπιστία για να ολοκληρώσει σε σύντομο χρόνο το έργο» ανέφερε η πηγή, σημειώνοντας ότι στόχος της τρόικας είναι να προχωρήσουν τα μέτρα φιλελευθεροποίησης της αγοράς και η ορθή λειτουργία των δομών του υπουργείου, κάτι που είναι στόχος και του ίδιου του υπουργείου.
 
 

Και νέα «εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ»
 

Παράλληλα, προαναγγέλθηκε και νέα «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», που σημαίνει νέα μέτρα, τα οποία σχεδιάζονται για ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεπικοινωνίες, μεταποίηση και κατασκευές.
 
Σχετικά με την πλατφόρμα για φόρους υπέρ τρίτων έγινε ενημέρωση, ενώ πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για το νέο ΕΣΠΑ, για τη ρευστότητα στην αγορά και για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.