Την κοινή δήλωση για τη συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ υπέγραψαν στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, από τη μια, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από την άλλη.
 
«Στόχος μας είναι να προστατέψουμε τους Ευρωπαίους πολίτες με όλα τα δυνατά και διαθέσιμα μέσα και γι' αυτό το σκοπό δεν υπάρχει καλύτερος εταίρος από το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Ντ. Τουσκ.

 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε πως η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ θα ενισχυθεί σε σημαντικούς τομείς, όπως η βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας, η αντιμετώπιση κυβερνητικών και υβριδικών επιθέσεων, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η καταπολέμηση των διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο. Παράλληλα, τόνισε, ότι με τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, ενθαρρύνεται η μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή κρατών-μελών της ΕΕ που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, χωρίς «καμία διάκριση».

Η υπογραφή της συμφωνίας έρχεται δύο χρόνια μετά την υπογραφή αντίστοιχης στη Βαρσοβία, όπου τα κράτη και το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν να εντείνουν τη συνεργσίας τους σε στρατιωτικό επίπεδο, στην «καταπολέμιση της τρομοκρατίας», τον χημικό, βιολογικό, ραδιενεργό και πυρηνικό κίνδυνο, καθώς και να «προωθήσουν μία ατζέντα για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια».

«Αντιμετωπίζοντας ένα μπερδεμένο και αβέβαιο από άποψη ασφάλειας περιβάλλον, θα πρέπει να εργαστούμε μαζί για να διατηρήσουμε τα έθνη και τους πολίτες ασφαλείς. Και αυτό ακριβώς κάνουμε» δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνίας.

Παρακολουθήστε το βίντεο με την υπογραφή της συμφωνίας:

«Αγαπητέ κ. Τραμπ…»

 
Μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με κυρίαρχο θέμα την αύξηση των αμυντικών δαπανών των μελών της Συμμαχίας, ο Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε μήνυμα στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επικρίνει την Ευρώπη για ανεπαρκή συνεισφορά στην κοινή άμυνα, υπογραμμίζοντας: «Αγαπητέ Πρόεδρε Τραμπ, η Αμερική δεν έχει και δεν θα ξαναβρεί καλύτερο σύμμαχο από την Ευρώπη».
 
Τόνισε, μάλιστα, ότι οι χώρες της ΕΕ δαπανούν για την άμυνα πολύ περισσότερα χρήματα από τη Ρωσία και σχεδόν τα ίδια με την Κίνα, καθώς πρόκειται για μια «επένδυση για την κοινή Αμερικανική και Ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια».