X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ξηλώνοντας το νήμα των πολιτικών Τραμπ – Επανένταξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία Παρισιού, επιστροφή στον ΠΟΥ

Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν με μια σειρά από εκτελεστικά διατάγματα ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τραβά το νήμα των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ. Από τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου ήταν η υπογραφή της εντολής για την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η αναίρεση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης του Τραμπ για χώρες που είναι κατά κύριο λόγο μουσουλμανικές και το φρένο στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
|

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για τη διαχείριση των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε» έγραψε στο Twitter ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ενώ βρισκόταν καθοδόν για τον Λευκό Οίκο μετά το τέλος της τελετής ορκωμοσίας του μαζί με τη νέα αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις.

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο αναίρεσης της πολιτικής του προκατόχου του υπογράφοντας συνολικά 15 εκτελεστικά διατάγματα, τα οποία πρωτίστως αφορούν την ενίσχυση της ομοσπονδιακής μηχανής για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η πρώτη ενέργειά του ήταν η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ομοσπονδιακά κτίρια και η δημιουργία θέσης συντονιστή για τον κορωνοϊό στον Λευκό Οίκο. Επίσης, έβαλε φρένο στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε επίσης, όπως αναμενόταν, εκτελεστικό διάταγμα το οποίο προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που καταφερόταν για χρόνια εναντίον της συμφωνίας αυτής, η οποία έχει υπογραφτεί από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη για την πρόθεσή του να αποσύρει την Ουάσινγκτον από αυτήν το 2019· οι ΗΠΑ τυπικά απήλθαν από τη συμφωνία τον Νοέμβριο του 2020.

Την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία για το κλίμα χαιρέτισε ο ΟΗΕ. «Μετά την περυσινή Σύνοδο για το Κλίμα, οι χώρες που παράγουν σχεδόν τις μισές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεσμεύτηκαν να γίνουν κλιματικώς ουδέτερες. Η σημερινή δέσμευση από πλευράς του προέδρου Μπάιντεν αυξάνει το ποσοστό αυτό στα δύο τρίτα», δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Εκτός από την εντολή για επανένταξη στη Συμφωνία του Παρισιού, κάτι που ο Μπάιντεν είχε δεσμευθεί ότι θα πράξει την πρώτη ημέρα της προεδρίας του, έβαλε την υπογραφή του σε μία ακόμη απόφαση – έμβλημα της πολιτικής του Τραμπ. Ο νέος πρόεδρος με προεδρικό διάταγμα αίρει την ταξιδιωτική απαγόρευση που είχε επιβληθεί σε 13 χώρες με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό.

«Πάγωμα» απελάσεων για 100 μέρες

Η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις απελάσεις ορισμένων κατηγοριών παράτυπων μεταναστών για εκατό ημέρες, προκειμένου να εξασφαλίσει πως θα υπάρξει «δίκαιη και αποτελεσματική»  εφαρμογή της νομοθεσίας για το ζήτημα.

Επίσης, ο Μπάιντεν τερμάτισε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιήθηκε για τη δικαιολόγηση της χρηματοδότησης για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Παράλληλα, υπέγραψε οδηγία προς τα υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας και Δικαιοσύνης για την παράταση του προγράμματος DACA, το οποίο προστατεύει από την απέλαση παράτυπους μετανάστες που μπήκαν στη χώρα ως παιδιά.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο νέος πρόεδρος δεν έχει κάνει ακόμη σαφή τα σχέδιά του για τη διαταγή που είχε εκδοθεί από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) τον Μάρτιο του 2020, που επιτρέπει στις αμερικανικές αρχές να απελαύνουν πρακτικά σχεδόν όλους τους μετανάστες που περνούν παράτυπα τα σύνορα.

 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις