Η ανησυχία των χωρών της Βαλτικής (που ανήκουν σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωζώνη και ΝΑΤΟ), εντείνεται, καθώς από το 2015, περίπου 6.000 άνθρωποι πέρασαν στα εδάφη τους από Ρωσία, Φινλανδία και Νορβηγία.

Η Λετονία και η Εσθονία άρχισαν να κατασκευάζουν φράχτες στα σύνορά τους με τη Ρωσία. Στη λήψη της απόφασης έπαιξαν επίσης ρόλο οι ανησυχίες για την ασφάλεια των χωρών της Βαλτικής μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τις κατηγορίες ότι ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας της Εσθονίας απήχθη από τους Ρώσους στη μεθόριο, το 2014.

«Είναι θλιβερό που χρειαζόμαστε φράχτη στα σύνορα. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν τώρα στην Ευρώπη, την προσφυγική κρίση, ίσως είναι απαραίτητο», ανέφερε ο Έρικς Κάινινς, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Λετονίας.

Ο διοικητής της συνοριοφυλακής της Λιθουανίας Ρενάτας Ποζέλα, δήλωσε ότι «μέχρι και πέρσι, ούτε η Νορβηγία ούτε η Φινλανδία αντιμετώπιζαν προβλήματα με την είσοδο μεταναστών από τα σύνορα με τη Ρωσία, αλλά οι μεταναστευτικές ροές σε αυτά τα σύνορα εκτινάχθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σαν κάποιος να κούνησε ένα μαγικό ραβδί», προαναγγέλλοντας πως «η Λιθουανία θα λάβει περαιτέρω μέτρα για την περιφρούρηση των συνόρων της», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατασκευής φράχτη.