Με 153 «όχι» και 127 «ναι» σε σύνολο 280 ψήφων απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε την Πέμπτη η Νέα Δημοκρατία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν έλειψαν οι ανταλλαγές πυρών από βουλευτές και πολιτικούς αρχηγούς, ενώ με απώλεια εμφανίζεται εξήλθε από τη διαδικασία η κυβέρνηση με τη διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου από την ΚΟ των ΑΝΕΛ, ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση.
 
«Ακριβοπληρωμένη η μεταγραφή … κουτσός ο παίχτης…» σχολίασε στο προφίλ του στο twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος αφήνοντας αιχμές κατά του πρώην βουλευτή του κόμματος της συγκυβέρνησης για φλερτ με τη ΝΔ.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τους υψηλούς τόνους των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμφωνία για τη ΠΓΔΜ να βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης. 
 
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο Α. Τσίπρας  έκανε λόγο για συμφωνία που κάθε Έλληνας Πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι, σημειώνοντας ότι αυτές οι μέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιστορικές, με θετικές εξελίξεις που η χώρα περίμενε για χρόνια.
 
Εξαπολύοντας βολές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ανεύθυνη στάση σημειώνοντας πως άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας». «Έχετε ακέραια την ευθύνη κ. Μητσοτάκη, που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός σας, ανοίγετε την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της Χούντας και των ναζί, να έρχονται στο κοινοβούλιο και να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
 

Μητσοτάκης: Αξίζουμε καλύτερα από αυτήν την ανεύθυνη κυβέρνηση
 

Πριν την τοποθέτηση του πρωθυπουργού είχε προηγηθεί η ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη οποίος δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως «είναι η στιγμή να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».  «Ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας, είναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ», τόνισε και, απευθυνόμενος στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, επεσήμανε: «Ψηφίζοντας όχι βγάζετε, η καθεμία και ο καθένας ξεχωριστά, ατομικό εισιτήριο για τις Πρέσπες. Εσείς θα φύγετε από την εξουσία, η συμφωνία που φέρατε θα είναι χωρίς επιστροφή».
 
«Έχουν περάσει και άλλοι δημαγωγοί και ψεύτες από αυτή την αίθουσα, όμως ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρατήσει ξεχωριστή θέση για τον κ. Καμμένο», συνέχισε ενώ επεσήμανε πως «σήμερα υποθηκεύετε όλοι σας το μέλλον της χώρας».
 
 «Αποτελεί χρέος μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας σταματήσουμε, ώστε να βάλουν οι εκλογές τέλος στην ανεύθυνη πορεία σας», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα από αυτήν την ανεύθυνη κυβέρνηση».


 

Κοτζιάς: Πατριωτική η συμφωνία
 

Επίθεση κατά της ΝΔ εξαπέλυσε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σημειώνοντας πως η συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ είναι πατριωτική. Είπε επίσης πως το όνομα είναι «πέρα για πέρα erga omnes». 
 
«Εμείς σε αντίθεση με το παρελθόν δεν δώσαμε εθνότητα. Εσείς τη δίνετε την εθνότητα. Γιατί η συμφωνία λέει ταυτότητα όχι εθνότητα» σημείωσε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και τόνισε πως «η άλλη πλευρά θα επικαλεστεί εσάς».
 
Αναφερόμενος στις προτάσεις Νίμιτς, είπε πως η ΠΓΔΜ «δεν ήθελε το “Άνω Μακεδονία”, το “Μακεδονία-Σκόπια” και πήγαμε στο “Βόρεια Μακεδονία”. Και η Ν.Δ. λέει ότι είναι το όνομα με τον μεγαλύτερο αλυτρωτισμό». Σημείωσε επιπλέον ότι υπάρχουν τηλεγραφήματα που αποδεικνύουν ότι η Ν.Δ. είχε προκρίνει στο παρελθόν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», καθώς και ότι συμφώνησε στο όνομα «Μακεδονία – Σκόπια», καταθέτοντας σειρά εγγράφων στα πρακτικά της Βουλής, για παλιότερες διαπραγματεύσεις.
 
Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχει μια παλαιότερη διαπραγμάτευση που έγινε χωρίς να την γνωρίζει κανείς. «Εκαλείτο ο διαπραγματευτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ και έλεγε να περάσει ως απόφασή του οργάνου, για να το εφαρμόσει ως τέτοια η Ελλάδα», σημείωσε.
 

Σαμαράς: Δε δημιούργησα κανένα πρόβλημα το 1992


Ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το ζήτημα των Σκοπίων για να διασπάσει τη ΝΔ, «αλλά θα αποτύχει οικτρά» και επέκρινε τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας ότι ως θεσμός δεν είχε το δικαίωμα να κρίνει ανοιχτά πολιτικά ζητήματα.

«Τα δώσατε όλα. Συνθηκολογήσατε στα πάντα, κύριε Τσίπρα», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «υπογράφει μια συμφωνία έκτρωμα που αντί να λύσει προβλήματα θα αποτελέσει θρυαλλίδα αποσταθεροποίησης».

«Για να σοβαρευτούμε… Εγώ δεν “δημιούργησα” κανένα πρόβλημα το 1992. Το πρόβλημα του ψευδομακεδονικού αλυτρωτισμού το δημιούργησαν ιστορικά ο Στάλιν και ο Τίτο… Γι' αυτό, όμως, δεν μας είπατε τίποτε. Το… ξεχάσατε. Έτσι;», είπε ο Αντ. Σαμαράς και συνέχισε: «Το πρόβλημα ξέσπασε πολιτικά όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία… Εγώ διαχειρίστηκα ως υπουργός Εξωτερικών τότε, την εθνική γραμμή. Η οποία συνοψίστηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, στις 12 Απριλίου του 1992… Και μάλιστα ομόφωνα – με μια αποχή. Και μάλιστα με μένα να μην είμαι καν παρών στην τελική απόφαση. Η απόφαση των πολιτικών αρχηγών έλεγε ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει κράτος με το όνομα Μακεδονία, σύνθετα ή παράγωγα αυτού».
 

Θεοδωράκης: Τυχοδιωκτική κι επικίνδυνη η στάση του Π. Καμμένου
 

«Θα ήταν άτοπο και πράξη λειτουργικής πολιτικής αγραμματοσύνης, να καταψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής, εξηγώντας γιατί το κόμμα του υπερψήφισε την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ.
 
Αναφερόμενος στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ο Στ. Θεοδωράκης επεσήμανε ότι «στο Μακεδονικό οι περισσότεροι πολιτικοί ψάχνουν συνεχώς να βρουν προσχήματα για να αρνηθούν λύση» κι επανέλαβε πως το Ποτάμι «δεν πιστεύει στη Δευτέρα πολιτική παρουσία και δεν πρέπει να σπρώχνουμε συνεχώς τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Η βοήθεια στην πατρίδα δεν σημαίνει στήριξη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καθώς οι ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα – που ταύτισε την αντιπολίτευσή του με τον λαϊκισμό – και τη διακυβέρνησή του με τις ιδεοληψίες του είναι τεράστιες».
 
Καταγράφοντας τα θετικά σημεία της συμφωνίας, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε πως «για πρώτη φορά πέρασε το erga omnes, ενώ οι συνθήκες είναι ευνοϊκές λόγω του φιλοευρωπαϊκού προφίλ του Ζόραν Ζάεφ» κι έκανε εκτενή αναφορά στα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας στα Βαλκάνια και στα Σκόπια.


 

Ο Στ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε «τυχοδιωκτική και επικίνδυνη» τη στάση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου ο οποίος, όπως είπε, «δεν μπορεί να κάνει πίσω από τις αρχές του. Ποιες αρχές του; Γελάνε και οι πέτρες. Τα έδρανα έχουν βαρεθεί να γελάνε. Μιλάμε για τον άνθρωπο που έχει βάλει τόσες κόκκινες γραμμές, όσες και τα ψέματά του».
 
Στρέφοντας τα βέλη του προς τον πρωθυπουργό τον κατηγόρησε πως «χρησιμοποίησε τον κ. Καμμένο ως το βαρύ πυροβολικό της ακροδεξιάς. Και τώρα αυτό το βαρύ πυροβολικό απειλεί να γκρεμίσει τις γέφυρες που χτίζει ο Τσίπρας με την πραγματικότητα».
 

Γεννηματά: Είστε επικίνδυνοι για τη χώρα
 

Κατά την ομιλία της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά εξαπολύοντας πυρά προς την κυβέρνηση είπε «είστε θλιβερή μειοψηφία, είστε επικίνδυνοι για τη χώρα» ενώ επανέλαβε το αίτημά της για εκλογές.
«Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδα, ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να αποφασίσει πριν βρεθεί ενώπιον τετελεσμένων» ξεκίνησε την ομιλία της η Φώφη Γεννηματά και ξεκαθάρισε πως «δεν εμπιστευόμαστε αυτή την κυβέρνηση, πουθενά και για κανένα θέμα, ειδικά στα εθνικά θέματα».
 
«Ο κ. Τσίπρας έχει όλη την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση, αλλά και για τον διχασμό της κοινωνίας» ανέφερε, εστιάζοντας στις ευθύνες του πρωθυπουργού. Καταδίκασε ως πρόκληση σε βάρος του πολιτεύματος την ομιλία Μπαρμπαρούση και τόνισε: καμία ανοχή στους φασίστες! Κάλεσε και τη δικαιοσύνη «επιτέλους να προχωρήσει η δίκη της Χρυσής Αυγής». Μάλιστα, μίλησε για πολιτική πρεσβυωπία, αναφερόμενη στη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση.
 

Σχέδιο εφόδου από τη Χρυσή Αυγή
 

Καθ’ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής της διαδικασίας στην Ολομέλεια της Βουλής, διεξάγονταν στο Σύνταγμα συλλαλητήρια με κεντρικό σύνθημα «Η Μακεδονία είναι ελληνική». Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου ακούστηκαν συνθήματα κατά των βουλευτών κατηγορώντας τους για προδοσία, ενώ ακούστηκε αρκετές φορές και ο Εθνικός Ύμνος.
 
Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν αρκετές φορές κατά το συλλαλητήριο ενώ έγινε επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών από την αστυνομία, όταν ομάδες ατόμων προσπαθούσαν να περάσουν τον κλοιό των ΜΑΤ που βρίσκονταν στις σκάλες της Βουλής και πετούσαν πέτρες, ενώ τους φώναζαν ότι δεν τηρούν τον «όρκο που έχουν δώσει για την πατρίδα».
 
Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκονταν και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, συγκεκριμένα, ο Γιάννης Λαγός και ο Ηλίας Παναγιώταρος.


 

Από μεριάς του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατήγγειλε οργανωμένο σχέδιο επίθεσης στη Βουλή, με την άμεση εμπλοκή των Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής, βουλευτών και στελεχών της.
 
Στο σχέδιο αυτό, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, εντάσσονται όσα είπε ο βουλευτής Κώστας Μπαρμπαρούσης την Παρασκευή. Το σχέδιο κατά τις ίδιες πηγές συνεχίστηκε και το Σάββατο, με επίθεση κατά της Βουλής, η οποία εξελίχθηκε, για περισσότερο από τρεις ώρες, σε όλες τις εισόδους, με καδρόνια, πέτρες και σπασμένα μάρμαρα από τα Τάγματα Εφόδου. Τα επεισόδια αυτά, αντιμετώπισε η Φρουρά της Βουλής με διμοιρίες των ΜΑΤ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
 
Συμπλήρωσαν επίσης πως ήταν γνωστό στα κόμματα από την περασμένη Πέμπτη ότι επίκειτο επίθεση σε βάρος της Βουλής, και γι' αυτό καταβλήθηκε προσπάθεια η συνεδρίαση επί της πρότασης δυσπιστίας το Σάββατο να μην «τραβήξει» μέχρι τα μεσάνυχτα, αν και «δεν συνέβαλαν όλοι», όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
 
Κατά τις ίδιες κοινοβουλευτικές πηγές, χρειάστηκε η παρέμβαση της Φρουράς ώστε να διασωθεί από φασιστικά στοιχεία Τυνήσιος μετανάστης, που την τελευταία στιγμή γλίτωσε από τα χέρια τους. 


 

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι η ομιλία του Κ. Μπαρμπαρούση έγινε από κείμενο και με την παρουσία πολλών μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, που προσήλθαν στην αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα που θα την εκφωνούσε ο βουλευτής.
 
Οι κοινοβουλευτικοί κύκλοι εκτιμούν πως αν η Βουλή δεν χειριζόταν τα όσα είπε ο βουλευτής, με τον τρόπο που τα χειρίστηκε, τότε ίσως τα επεισόδια να ήταν ακόμη μεγαλύτερα.
 
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στον σχεδιασμό κλιμάκωσης των επιθέσεων στη Βουλή, εντάσσεται και η δημοσιοποίηση των κινητών τηλεφώνων των βουλευτών, που τα τελευταία 24ωρα «βομβαρδίζονται» από πολυάριθμες ανώνυμες κλήσεις.

 

Στις Πρέσπες η συμφωνία
 

Περίπου στις 10:30 αναμένεται να φτάσεις στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που ενώνει την Ελλάδα, την πΓΔΜ και την Αλβανία, ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον Μάθιου Νίμιτς, ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την Ροζμαρί Ντι Κάρλο, εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις, ώστε να υπογραφεί η συμφωνία για το ονοματολογικό.
 
Από την απέναντι πλευρά θα φτάσει στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, με σκάφος μέσω της λίμνης, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Αν δεν το επιτρέψουν, θα φτάσουν οδικώς από τη νέα συνοριακή διάβαση στην περιοχή του Λαιμού, η οποία άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα.
 
Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, θα παραστούν επίσης η αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών και ο αντιπρόεδρος επιφορτισμένος με τα θέματα ΕΕ.

Φωτογραφίες: SOOC