Νέα δεδομένα για το προσφυγικό στα ελληνικά νησιά, καθώς μετά από απόφαση του ΣτΕ οι πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα από εδώ και στο εξής θα μπορούν ελεύθερα να κυκλοφορούν, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς στα νησιά όπου καταφθάνουν. Παρ΄ όλα αυτά, σύμφωνα με την απόφαση, όσοι βρίσκονται ήδη σε περιοριστικό καθεστώς κυκλοφορίας στα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρος, Ρόδος και Κως, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στο καθεστώς αυτό.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι ο επίμαχος περιορισμός της κυκλοφορίας των προσφύγων δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα ή από άλλη διάταξη υπερνομοθετικής ισχύος, αλλά πρέπει όμως για να επιβληθεί ο περιορισμός, να προκύπτουν οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε το περιοριστικό αυτό μέτρο.
«Άνιση συγκέντρωση σε ορισμένες μόνο Περιφέρειες»
Όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση, ο περιορισμός στην κυκλοφορία που επιβλήθηκε στα άτομα που αιτούνται διεθνή προστασία, έχει ως συνέπεια τον μη επιμερισμό των προσώπων αυτών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αλλά αντιθέτως την άνιση συγκέντρωση τους σε ορισμένες μόνο Περιφέρειες, κάτι που επιφέρει σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμισή τους σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας.
Τα 6 αυτά νησιά, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, καλούνται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν με τις υπάρχουσες υποδομές και μάλιστα εν μέσω της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, την είσοδο και παραμονή σε αυτές σημαντικού αριθμού προσώπων που αιτούνται διεθνή προστασία, με συνέπεια να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος προκλήσεων κοινωνικών εντάσεων, με επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και την οικονομική ζωή των επίμαχων Περιφερειών, οι οποίες αποτελούν και τουριστικούς περιορισμούς.
Ακόμη, στην απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι δεν προκύπτουν οι νόμιμοι λόγοι που υπαγορεύουν την επιβολή του περιοριστικού μέτρου της κυκλοφορίας, προκειμένου να μπορεί να κριθεί εάν βρίσκεται εντός των ορίων των νόμιμων διατάξεων που, «ερμηνευμένες υπό το φως της Σύμβασης της Γενεύης, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων», επιτρέπουν την επιβολή του μέτρου.
Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε από το ΣτΕ μετά από προσφυγή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, το οποίο είχε ζητήσει να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ 10464/31.5.2016 απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου, με την οποία τέθηκε περιορισμός στην κυκλοφορία των αιτούντων διεθνή προστασία προσφύγων σε αυτά τα έξι νησιά.
Ωστόσο, το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι οι πρόσφυγες που είναι στα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρο, Ρόδος και Κω σε περιοριστικό καθεστώς κυκλοφορίας από την 20η Μαρτίου 2016, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στο καθεστώς αυτό.
Σημειώνεται ότι, την ίδια ώρα που πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, ρεπορτάζ του Al Jazeera, κάνει λόγο για αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στην Ελλάδα μέσω των Χερσαίων διαδρομών από την Τουρκία.
Παράλληλα, το δημοσίευμα, κάνει λόγο για έξαρση των βίαιων επαναπροωθήσεων στα ελληνικά σύνορα. Κατά πέντε φορές υψηλότερος ο αριθμός των κρατούμενων προσφύγων και μεταναστών τον περασμένο Μάρτιο σε σχέση με το περσινό έτος.