Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της και βασίζεται σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Βεγγάζη, η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι ο θάνατος του αμερικανού πρέσβη Κρις Στίβενς και τριών αμερικανών πρακτόρων ήταν το αποτέλεσμα επίθεσης τοπικών ενόπλων.
 
Η πληροφορία ενδέχεται να δημιουργήσει διαμάχη στην Ουάσινγκτον, όπου η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα κατηγορήθηκε επανειλημμένως πως καλύπτει το συμβάν στη Βεγγάζη, κατηγορίες που απορρίπτει ο Λευκός Οίκος.
 
 

Οργισμένοι διαδηλωτές
 

Η εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι η επίθεση είναι πιθανό να οφείλεται σε οργισμένους διαδηλωτές που κατευθύνονταν στη διπλωματική αποστολή μετά την προβολή σε τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα αντι-ισλαμικής ταινίας, η παραγωγή της οποίας έγινε στις ΗΠΑ.
 
Ύστερα από επαφές με κατοίκους της Βεγγάζης οι οποίοι, σύμφωνα με την εφημερίδα, είχαν άμεση γνώση της επίθεσης, οι New York Times «δεν διασταύρωσαν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η Αλ Κάιντα ή άλλες διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις είχαν παίξει ρόλο στην έφοδο» κατά της αμερικανικής αποστολής.
 
«Η επίθεση, αντίθετα, πραγματοποιήθηκε από μαχητές που είχαν επωφεληθεί άμεσα από σημαντική αεροπορική δύναμη του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της εξέγερσης» κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 2011, διευκρινίζει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση.
 
 

Τοπικός αρχηγός αντικαθεστωτικών
 

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους σε σχέση με ποινική έρευνα για τις δολοφονίες των τεσσάρων Αμερικανών της διπλωματικής αποστολής, τονίζει πως ένας από τους βασικούς ύποπτους φέρεται να είναι ο τοπικός αρχηγός των αντικαθεστωτικών Αχμέντ Αμπού Χατάλα.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, ο Χατάλα φέρεται να βρισκόταν μέσα στην αμερικανική αποστολή τη στιγμή της επίθεσης. Σε συνέντευξη στους New York Times, ο αρχηγός των αντικαθεστωτικών παραδέχτηκε ότι ήταν παρών αλλά αρνήθηκε ότι είναι ο υπεύθυνος της εφόδου.